Gravid uge for uge: Følg din graviditet

Hop til:   2. trimester     3. trimester

1. trimester

Uge for uge

Uge 1 & 2: Slet ikke gravid

Din graviditet starter faktisk før du overhovedet er gravid. Den begynder nemlig på den dag, du får den sidste menstruation inden din graviditet. 

1. trimester

Den første del af en graviditet, er ofte fyldt med mange symptomer på graviditeten. Men det er vigtigt at du ved, at udeblivende symptomer ikke behøver at betyde, at der er noget galt med din graviditet. 

1. trimester er også ofte fyldt med frygt for, om det hele nu kommer til at gå godt. Rigtig mange par tør først tro på graviditeten, når de når til nakkefoldscanningen, som ofte ligger i slutningen af 1. trimester eller starten af 2. 

(2+0 – 2+6)

Uge for uge

Uge 3: Du ved slet ikke du er gravid

Ægget bliver befrugtet og vandre mod livmoderen, her finder det en tryg plads, hvor det kan fortsætte delingen og blive til jeres barn.

(3+0 – 3+6)

Uge for uge

Uge 4: Ægget har fundet vej

Ægget har fundet vej til livmoderen hvor det dækkes af slimhinden. Du mærker måske allerede de første symptomer på graviditeten

(4+0 – 4+6)

Uge for uge

Uge 5: Kendskab til graviditeten

I begyndelsen af denne uge burde du have fået din menstruation. Derfor er det nu muligt, at få et positivt svar fra en graviditetstest.

(5+0 – 5+6)

Uge for uge

Uge 6: Det lille hjerte slår

I denne uge slå det lille hjerte sine første slag.  Navlestrangen er under dannelse og et lille ansigt begynder at forme sig. 

(6+0 – 6+6)

Uge for uge

Uge 7: Trætheden har meldt sig

Det lille embryo er 7-10 mm langt nu og der sker en masse i livmoderen i øjeblikket. Det er hårdt arbejde for din krop, med træthed til følge. 

(7+0 – 7+6)

Uge for uge

Uge 8: Små fingre og tæer

Begyndelsen til alle organer har fundet sted, og på små ansatser til arme og ben, begynder tydelige fingre og tæer at tage form. 

(8+0 – 8+6)

Uge for uge

Uge 9: De første bevægelser

Hvis du bliver scannet i denne uge, vil der kunne ses små pludselige bevægelser fra fosteret. Det er dog ikke bevægelser du mærker. 

(9+0 – 9+6)

Uge for uge

Uge 10: Fra embryo til foster

Denne uge er en milepæl idet den lille ikke længere kaldes et embryo men et foster. Det er 20-30 mm langt og på størrelse med en oliven.

(10+0 – 10+6)

Uge for uge

Uge 11: Hjernen er nr. 1

Den lille hjerne udvikles og har 1. prioritet. Udviklingen af alle andre organer følger senere. Der dannes 500.000 nerveceller i minuttet.

(11+0 – 11+6)

Uge for uge

Uge 12: Fylder hele livmoderen

Graviditeten fylder nu hele din livmoder ud. Det betyder derfor, at livmoderen nu kan mærkes over kønsbennet. 

2. trimester

(12+0 – 12+6)

Uge for uge

Uge 13: Velkommen i 2. trimester

Tillykke – du er nu nået til 2. trimester. Det betyder at din risiko for at abortere er reduceret en del. Det er også tid til nakkefoldscanning. 

2. trimester

Det er typisk i dette trimester, at mange gravide blomstre op. Dette skyldes, at kroppen har fundet sig til rette hormonelt og diverse gener nu vil aftage lidt, alt imens graviditeten endnu ikke fylder så meget, at den er en belastning for kroppen. 

Hvis du endnu ikke oplever en opblomstring, skal du ikke fortvivle, nogen kvinder skal nemlig et stykke ind i 2. trimester, før kvalmen og trætheden helt fortager sig og opblomstringen kommer. 

(13+0 – 13+6)

Uge for uge

Uge 14: Et lille menneske

Nu er barnet færdigdannet, men det skal færdigudvikles, organerne skal lære at fungere sammen og forskelligt skal øves. 

(14+0 – 14+6)

Uge for uge

Uge 15: Masser af bevægelse

Barnets størrelse er i slutningen af denne uge 14 cm fra hoved til hæl og vejer 85 gram. Der er kommet god bevægelse i de voksende lemmer. 

(15+0 – 15+6)

Uge for uge

Uge 16: Sjove grimasser

Muskulaturen i det lille ansigt er efterhånden godt udviklet og den lille kan knibe øjnene sammen, åbne munden og rynke sine bryn. 

(16+0 – 16+6)

Uge for uge

Uge 17: Det brune fedtlag

I denne uge dannes et specielt fedtlag, som skal hjælpe dit barn med at temperatur-regulere gennem fostertilværelsen.

(17+0 – 17+6)

Uge for uge

Uge 18: Baby lytter med

Øret kan nu begynde at opfange lyde. De første lyde er dit hjerte og dine tarme, men også lyde udefra begynder så småt at blive opfanget. 

(18+0 – 18+6)

Uge for uge

Uge 19: Den lille drikker

Den lille drikker lystigt af fostervandet. Hele 400 ml i døgnet bliver drukket og filtreret i barnet nyre, for derefter at blive tisset ud i fostervandet igen. 

(19+0 – 19+6)

Uge for uge

Uge 20: Navlesnor som legetøj

Navlesnoren er designet til at kunne holde til meget. Den er tyk og spiralformet og udgøre lige nu, det eneste legetøj barnet har. 

(20+0 – 20+6)

Uge for uge

Uge 21: Tillykke - nu er du halvvejs

Også dit barns længde er ca. halvdelen af længden til sin fødsel. Vægten på dit barn er ca. 420 gram og der lyttes lystigt med derindefra. 

(21+0 – 21+6)

Uge for uge

Uge 22: Der sanses

Den lille sanser mere og mere, hvilket betyder at sanserne forfines. Ansigt, navlesnoren og hinderne som omgiver barnet, undersøges nøje. 

(22+0 – 22+6)

Uge for uge

Uge 23: Dit barn hikker

I takt med barnet drikker mere og mere af fostervandet, kan der opstå hikke. Hvis du mærker små rytmiske hop fra maven, har baby hikke. 

(23+0 – 23+6)

Uge for uge

Uge 24: Lungemodningen begynder

Barnet danner et stof, som hjælper med vejrtrækningen efter fødslen, der skal dog gå en del uger endnu.

(24+0 – 24+6)

Uge for uge

Uge 25: Sparker din baby?

Fra nu af skal du mærke din baby sparke hver dag. Hvis du en dag ikke kan mærke liv fra maven, skal du kontakte en jordemoder. 

(25+0 – 25+6)

Uge for uge

Uge 26: Fodbold i maven

Livmoder er på størrelse med en fodbold. Den fylder godt op mod dine ribben. Tyngden kan også gøre dig utilpas, liggende fladt på ryggen.

(26+0 – 26+6)

Uge for uge

Uge 27: Vipper og smagsløg

Der er kommet små øjenvipper på barnet øjne. Smagsløgene er fuldt udviklede og den lille kan smage, hvad du har spist via fostervandet.  

(27+0 – 27+6)

Uge for uge

Uge 28: Kropsfedt og nerveceller

Den lille vejer nu 1100 gram og måler 33 cm. De primære faktorer for udviklingen er fedtdepoter og nerveceller. 

Uge for uge

Online Fødselsforberedelse

Nu bør du starte med at forberede dig på fødslen. Hos Gravid.dk kan du melde dig ind og gøre det hjemmefra når det passer dig.

3. trimester

(28+0 – 28+6)

Uge for uge

Uge 29: Velkommen i 3. trimester

Tillykke – du er nået til 3. trimester. Det betyder, at hvis din fødsel skulle gå i gang, har dit barn gode chancer for at klare sig godt, omend indlæggelse er nødvendigt. 

3. trimester

2/3 dele af din graviditet er nu vel “overstået”.

Din baby er efterhånden stor, og skulle fødslen gå i gang på nuværende tidspunkt, er der gode chancer for at dit barn kan klare sig uden for livmoderen, omend den vil have brug for hjælp og skal derfor indlægges for afdelingen for for-tidligfødte børn. 

Maven vil vokse en del i løbet af dette trimester og mange gravide oplever, at graviditeten igen bringer en del gener med sig. 

 

(29+0 – 29+6)

Uge for uge

Uge 30: Vejrtræknings øvelser

Barnet ligger inde i maven og øver sig i at trække vejret, selvom der ikke er luft at trække ind. Den kommer op at veje omkring 1400 gram i denne uge. 

(30+0 – 30+6)

Uge for uge

Uge 31: Lungemodning

Selvom vejrtrækningen øves, vil der være brug for lungemodnende stof, hvis baby kommer til verden nu. Det giver man dig, hvis der er tegn på fødsel. 

(31+0 – 31+6)

Uge for uge

Uge 32: Op eller ned?

Hvis den lille ligger med hovedet opad, kan det trykke på dine ribben, så du bliver øm. Men det er helt ok, at den lille endnu ligger med hovedet op nogle uger endnu. 

(32+0 – 32+6)

Uge for uge

Uge 33: Pladsen bliver trang

Med sine ca. 2 kg og 40 cm er der ikke meget plads tilbage i livmoderen. Det betyder også, at du tydeligt mærker, når baby slår koldbøtter eller sparker. 

(33+0 – 33+6)

Uge for uge

Uge 34: Tænker du på fødslen?

På nuværende tidspunkt begynder fødslen ofte at spøge i tankerne. Det kan være en god ide med noget forberedelse, så du kan tænke på fødslen med glæde. 

(34+0 – 34+6)

Uge for uge

Uge 35: Baby kan trække vejret

I denne uge har babys lunger udviklet sig så meget, at den selv vil kunne trække vejret, hvis den skulle komme til verden før tid. 

(35+0 – 35+6)

Uge for uge

Uge 36: Styr på sutteteknikken

I denne uge vil dit barn også være fuldt udviklet, til selv at kunne sutte på brystet, og dermed få mælk, hvis det skulle komme til verden. 

(36+0 – 36+6)

Uge for uge

Uge 37: Hovedet ned

Med en kampvægt på ca. 2800 gram og 47 cm lang, er der ikke meget plads at vende sig på. Derfor skal barnet helst ligge med hovedet ned ad nu. 

(37+0 – 37+6)

Uge for uge

Uge 38: Fødsel anytime

Hvis dit barn fødes fra nu af, vil det betragtes, som født til termin. Du skal derfor være forberedt på, at fødslen kan ske anytime fra nu af. 

(38+0 – 38+6)

Uge for uge

Uge 39: Plukkeveer?

Måske kan du mærke, at fødslen nærmer sig, fordi du dagen igennem har mange plukkeveer? Det er livmoderen, som træner sig I at være god til at lave veer. 

(39+0 – 39+6)

Uge for uge

Uge 40: Er du utålmodig?

Det er virkelig tæt på nu, men alligevel kan der gå flere uger. Det sætter manges tålmodighed på en prøve, men nyd tiden så godt som muligt. 

(40+0 – 40+6)

Uge for uge

Uge 41: Terminen er nået

Tillykke du har nu været gravid i fulde 40 uger og har passeret din termin. Det betyder, at du snart skal møde din baby, som er helt klar og færdig. 

(41+0 – 41+6)

Uge 42: Sidste uge

For langt de fleste vil dette være absolut sidste uge af graviditeten. Hvis ikke din krop selv går i fødsel, vil du blive tilbudt igangsættelse sidst på ugen. 

Medlemsportal

Online Babyrytmik

Vidste du at du også kan bruge vores Portal når du ikke længere er gravid? Fx. får du  babyrytmik undervisning og kurser i babymassage.

Gravid Uge For Uge

Uge 1 & 2: Tro det eller ej, nu er det din tur til at være gravid! Selvom du rent faktisk slet ikke er gravid endnu, så beregnes din graviditet som startende fra første dag i din sidste menstruations periode.

Uge 3: Nu er der ingen vej tilbage. Du har haft æggeløsning og en sædcelle er på vej for at befrugte dit æg. Tillykke. Du er gravid! De næste mange uger, vil der være forandringer. 

Uge 4: Din nu udviklende baby har travlt. Den er på vej til at forplante sig i slimhinden i din livmoder. Du kan opleve en lille blødning når ægget sætter sig fast. Det kan forveksles med menstruation, men nej, du er godt på vej til at få en baby!

Uge 5: Nu som embryo. På størrelse med et birkes korn. Ikke stort men i enorm udvikling. Du kan føle træthed og kvalme, det er helt normalt. Om det er rart – nej! Din menstruation vil udeblive og du kan opleve flere tegn på du er gravid. Uge for uge sker ændringer.

Uge 6: Der er efterhånden ingen tvivl, du er dårlig, utilpas og der sker noget i kroppen. Graviditeten sætter sine tegn. Dine lille, ja meget lille baby har fået en størrelse så ultralydsskanningen kan se noget. Eller rettere sagt høre noget – hjertebanken er nemlig tilstede.

Uge 7:  Det er hårdt arbejde for din krop og det kan mærkes. Trætheden er enorm og kvalmen bliver ved. Spis endelig små måltider, frokost, morgen og aften. Din baby er under udvikling antegnelsen af små fingre kan nu skimtes. 

Uge 8: Stadig en lille tudse – embryo med hale. Nu kommer hvad man kan kalde fødder og arme så. Livmoderen oplever ændringer også. Den er fordoblet i størrelse! Tissetrangen øges, brysterne er ømme.

Uge 9: Der sker hele tiden noget ved kroppen. Den gør sig klar til at have et barn. Babyen bevæger sig, du kan bare ikke mærke det endnu. Lemmer har fundet sin plads, og organer dannes stille og roligt. Moderkagen er snart funktionsdygtig.

Uge 10: Snart 3 cm lang, din baby vokser. Mere menneskelig med tiden. Hvad der før skulle være fingre, er nu blevet til fingre. 10 stk. Du begynder at kunne se kroppen blive større. Ikke meget, men forandring. 

Uge 11: Din baby har nået den første milepæl! Udviklingen har sat sine spor. Organer og struktur har fået sin plads. Ikke et embryo mere, men et foster! Hovedet og kroppen begynder at have bedre proportioner.

Uge 12: Små huler til tænder, sparkende ben, en moderkage der kun øger næring til fosteret. Der sker mange ting. Herunder muligvis udvikling af kønsdele i slutningen af ugen.

Uge 13: Din lille babys tær kan krumme. Hjernen vokser med lynets hast og nyrerne er begyndt at udskille urin. Desuden går du ind i 2. trimester. Første fase er ovre, og du kan stille og roligt slappe mere af. Din baby vejer små 40 gram, det lyder ikke af meget, men det går lige pludselig rigtig hurtigt.

Uge 14: Fostret er færdigdannet, men ikke færdigudviklet. Arme er blevet lange, men organer spiller ikke helt sammen endnu. Dog kan den lille godt lave ”afføring”. Dette er kaldet mekonium. Du vil også opleve i din babys første ble. Gravid uge for er nu rigtig i gang.

Uge 15: En uge, mange glæder sig til. Gå til en privat ultralydsscanning og find ud af hvilket køn din baby er. Meget fremtidig planlægning og glæde kan komme nu. Baby har små udtryk, kroppen er blevet mere energisk. Det er en konstant rutsjebane.

Uge 16: Din baby kan efterhånden fornemme lys og udvikling af smagssanserne er godt i gang. Du kan opleve at din næse løbe, forkølelse. Nej, det er en almindelig ting der kan følge med at være gravid. Desuden kommer de såkaldte” cravings” nu snigende. Slik, sodavand eller noget helt andet.

Uge 17: Hverdagen skal også gå sin gang. Du tænker ikke alt for meget over du gravid. Men din baby har travlt! I disse tider vil der virkelig ske en øgning i størrelse. Vægt og længde!

Uge 18: Barnets meget bløde skelet førhen, bliver nu hårdere. Rigtig knogle er tilstede. Navlestrengen bliver stærkere med dagene. Tykkere og mere udviklet. Nu kan du måske også mærke det! Det føles underligt, ikke som sådan bevægelse, men du ved der er en baby i maven.

Uge 19: Fostret kan høre din stemme. Der dannes relaterbare lyde. Babyen har udviklet sin hørelse. Barnet sutter tommelfinger, bevæger sig og holder dig beskæftiget. For du kan nu ikke skjule din gravide mave mere.

Uge 20: Hjernen udviklet sig. Nervebanerne er efterhånden ved at være tydelige nok, til at babyen selv kan bevæge sig. Og ikke tilfældigt. Der drikkes rigeligt med fostervand, ca. 400 ml. Det udskilles i fostervandet og behandles i nyren.

Uge 21: Tillykke, du er nu omkring halvvejs i din graviditet. Barnet bruger sine sanser mere og mere. Det er ofte omkring nu du vil få tilbudt en gennemscanning af din baby. 

Uge 22: Kan du mærke din baby bevæge sig? De der små ryk, vil nu blive til hvad man kan kalde større spark! Desuden har din baby nu fået øjenbryn.

Uge 23: Maven vokser, folk kan se det, og de vil gerne mærke, men det er ok at sige nej. Din lille baby er måske begyndt at få hikke af at drikke fostervandet. 

Uge 24: Når du er på farten, kan den lille i maven mærke bevægelsen. Snart, vil du se ændringer på kroppen. Du sover dårligt, maven er i vejen, du har uro og anklerne og fødderne hæver måske.

Uge 25: Fostret er omkring 28 cm. Vejer omtrent 570 gr. Nu sker der altså noget. Din livmoder er også på størrelse med en fodbold. Wow.

Uge 26: Den lille begynder så småt at få lidt fedt på kroppen. Håret vokser, det samme gør dit måske. Ser det ekstra fyldigt ud? Gravid uge for uge er en kæmpe omvæltning.

Uge 27: tankerne flyver afsted. Kommer fødsel til at gå godt. Er der noget galt? Tal med nogen om det. Dine følelser er måske ikke det rigtige sted. Men den lille har det fint – spark og store armbevægelser.

Uge 28: Dine baby trækker vejret. Eller øver sig i hvert fald på det. Ind og ud. Måske kommer der små hik. Den lille sutter på sine fingre og åbner øjnene.

Uge 29: Det tredje trimester! Du er der næsten. I mål. En baby. En familie. Barnet bliver mere og mere udviklet. Sanser skærpes. Øjne, smag og hørelse.

Uge 30: Din babys muskler og lunger bliver ved med at vokse. Hovedet er stadig stort for at gøre plads til den alt afgørende hjerne.

Uge 31: omkring 1300 gr. Hold da op. Nu vokser den lille virkelig hurtigt. Du oplever humørsvingninger, udmattelse og måske en smule klodsethed. Maven er jo blevet en del større.

Uge 32: Du sover igen rigtig dårligt. Der er meget aktivitet. Men husk at fyld kroppen med kærlighed. Babyen kan mærke det. Du kan mærke det. Babyen træner sig stadig op til den virkelige verden. Alle funktioner.

Uge 33: Tæt på mål. Din livmoder vokser med lynets hast og kan gøre dig forpustet. Babyen kan komme nu. Du tænker, er det for tidligt? Ja som udgangspunkt, men skulle det ske er der gode chancer for at det nok skal gå fint.

Uge 34: tæt på 2 kilo. En efterhånden stor mundfuld. Du går ikke normalt mere. Som en gås måske. Maven er tung, og måske begynder du at ønske fødslen snart finder sted?

Uge 35: Din baby er efterhånden færdigudviklet. Nervesystemet sætter det sidste på plads, og lungerne gør sig klar til den rigtige verden. Du føler dig nok udmattet. Du har været hjem for den lille i snart 9 måneder.

Uge 36: Nu er der næsten ikke noget plads til baby i maven. Kolbøtter er næsten udelukket, det simpelthen for snævert. Men du kan nok stadig mærke nogle små spark. Ikke så dramatisk som førhen.

Uge 37: Fuldt udviklet! Hold øje med sammentrækninger og veer.  Når denne uge er forbi er du til termin og det kan ske når som helst. Læg en plan for dagene.

Uge 38: Er du klar? Er tasken pakket?. Gør du dig tankerne om hvordan du kan smertelindre? Babyen kan snart ikke vente mere. Den vil ud i den virkelig verden. Ud til sin mor og far.

Uge 39: Slap af, brug ikke all din energi. Fødsel kræver noget næsten umenneskelig styrke, men du har det i dig. Vandet kan gå nu, i morgen eller dagen derefter. Hav telefonen klar.

Uge 40: Terminsuge. Hvornår sker det? Du er klar, baby er klar. Men som alle andre, så kan det gå lidt anderledes end forventet. Du kan føde tidligt, eller sent. Ikke altid inden for terminsugen. Snak med din jordemoder hvis du føler noget har ændret sig.

Uge 41: Du skal føde nu. Eller ikke. Vil du sættes i gang kunstigt, ja, nej.

Uge 42: Anbefalingen er at føde nu. Igangsættelse, ja tak. Eller også kommer det naturligt, hvem ved. Tillykke med den lille nye. Gravid uge for uge er nu afsluttet. Læs meget mere på vores facebook-side.