Gravid foster uge 23
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 23

Gravid uge 23 (23. uge 22+0 – 22+6)

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Barnet

Gravid uge 23 dit barn øver sig hele tiden i at drikke fostervand, og du oplever nu, hvor du begynder at kunne mærke barnet noget kraftigere, at barnet ind i mellem får hikke. Det føles som små bitte stød i maven, der kommer med jævne mellemrum. Hikke er ganske naturligt og går over igen. Det er meget underholdende at kunne følge med i fostrets tilværelse.

På de små fingre og tæer sidder nu nogle fine og helt færdige negle, som vil vokse helt frem til fødslen. Mange nyfødte har lange negle, når de bliver født, men da huden sidder tæt ved neglen, er det vigtigt, at man ikke klipper neglene i starten, men i stedet nulrer dem af.

I denne uge bliver øjenlåget skilt fra hinanden, og den lille kan åbne og lukke øjet. Undersøgelser af fostre har vist, at de fra denne uge udfører hurtige øjenbevægelser, når de sover. Dette er et tegn på høj hjerneaktivitet, og det fortæller, at fostrene drømmer, når de sover.

Hvad de drømmer, kan der kun gisnes om – men måske er det, som hos os andre, stumper og stykker af dagens sanseindtryk.

Barnet er nu blevet ca. 28 cm lang og vejer 550 g. Hoveddiameter er ved at være oppe på ca. 5,3. Se mere om størrelsen på dit barn her.

Gravid uge 23 – Kvinden

Plukkeveer

Omkring denne tid begynder du måske at få plukkeveer eller ’Braxton Hicks Contractions’, som de også hedder.

De er navngivet efter en engelsk fødselslæge, John Braxton Hicks, der var den første til at beskrive dem i 1871. Plukkeveer er blide sammentrækninger af livmoderen, der begynder i starten af graviditeten, men ofte ikke føles før 2. trimester, for nogen først i 3. trimester.

Man mener, at plukkeveernes funktion er at hjælpe livmoderen til at blive klar til fødslen. Man kan sige, at livmoderen træner til fødslen. Træning til fødslen er generelt en overvejelse, der er værd at have. Både mental og fysisk træning betaler sig nemlig for alle. Du kan læse mere om forberedelse til fødslen her. Hos Gravid.dk har du mulighed for at få hjælp til den mentale del af træningen igennem et online kursus. Det får du adgang til som medlem. Læs om alle de ting du får med når du bliver medlem her.

Plukkeveer skal ikke gøre ondt

Plukkeveerne må ikke være forbundet med smerte og skal forekomme uregelmæssigt. Hen imod slutningen af graviditeten kan de føles lidt kraftigere og vare i længere tid – de skal dog ikke forveksles med veer.

Det er meget forskelligt, hvordan den enkelte gravide oplever plukkeveer. Nogle gravide får plukkeveer, hvis de går i et raskt tempo, mens andre slet ikke bemærker, at livmoderen foretager sine øvelser.

Plukkeveer er ikke farlige, men…

Gravid uge 23 – Der er ingen fare forbundet med plukkeveer, men de må ikke blive regelmæssige, for kraftige eller langvarige, da det kan føre til, at livmoderen modner for tidligt.

Hvis du ofte oplever dette, bør du kontakte din jordemoder og få gode råd. For kraftige plukkeveer kan føre til en for tidlig fødsel, men det sker ikke så tit, og som regel er plukkeveer harmløse og helt naturlige.

Måske er du begyndt at bemærke væske i kroppen. Specielt fødderne kan være hævede om aftenen, og især i sommermånederne er der mange gravide, som må døje med væske i hænder og fødder. Måske mærker du en del til ligamentsmerterne i øjeblikket. Dette skyldes, at livmoderen fortsat vokser sig stor. Du kan læse mere og finde gode råd om plukkeveer og andre graviditetsgener her eller følg med på vores facebook-side.

Tilbage til uge 22
Videre til uge 24