Gravid foster uge 12
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 12

Gravid uge 12 (12. uge 11+0 – 11+6)

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Barnet

Gravid uge 12 – Nu færdigudvikles nogle af de påbegyndte lemmer efterhånden. I denne uge dannes anlæg til finger- og tåneglene. Ganen vokser sammen. Fostret bevæger sig livligt, men det sker ikke på foranledning af hjernen, der ikke er helt færdigudviklet endnu. Hjernen er faktisk først helt færdigudviklet i 25 års alderen. Bevægelserne sker på grund af beskeder fra rygsøjlen. De forskellige organer begynder så småt at virke. Den lille er begyndt at drikke fostervandet, og nyrerne er begyndt at producere urin.

Fostret med fostervand og moderkage fylder nu hele livmoderhulningen ud, hvilket er derfor, du måske kan begynde at mærke livmoderen. Livmoderen er nu omkring 10 cm i omkreds – omtrent som en appelsin.

Barnet vokser i denne uge til 55 mm og vejer omkring 15 gr. Se mere om dit barns størrelse her.

Slutningen på 1. trimester

Når du når slutningen af gravid uge 12 markerers enden af det første trimester. Nu er risikoen for abort væsentlig mindre.

Kvinden

Gravid uge 12 – Det er i denne uge, I har mulighed for at komme til nakkefoldsscanning; mere præcis når du er 11 fulde graviditetsuger og 4 dage henne. De fleste gravide tager imod dette tilbud, og mange glemmer, i begejstringens glæde, at dette tilbud ikke er et ”første møde” med deres barn, men en risikovurdering for Downs Syndrom. 

Heldigvis er chancen for en sund og rask baby stor. Når man laver en risikovurdering for Downs Syndrom, sammenholder man moderens alder med en blodprøve og et mål på fosteret. Hvis risikoen er højere end 1:300, får man tilbudt en fostervandsprøve eller en moderkagebiopsi, som med 100 % sikkerhed kan fortælle, om jeres barn har Downs Syndrom. Scanningen laves frem til man er 13 fulde graviditetsuger og 6 dage gravid.

Du kan læse mere om de forskellige scanninger og undersøgelser her

Downs Syndrom

Fejldelingen af kromosomerne sker under undfangelsen og kopieres herefter til samtlige celler i barnet. Forældre er uden skyld i Downs Syndrom, der er tilfældig og ikke kan påvirkes af miljømæssige faktorer.

Der findes børn med Downs Syndrom i alle kulturer. Moderens alder kan dog spille en rolle: Hvis du er under 35 år, er risikoen for at føde et barn med Downs Syndrom nede på 0,05 %. Risikoen for at føde et barn med Downs stiger jo ældre du bliver, men bliver ikke højere end 5 %, hvis du er 45 år og opefter. Ca. 1 ud af 1000 levendefødte børn har Downs Syndrom. Du kan læse mere om Downs Syndrom her på foreningens hjemmeside.

Risikoen for spontan abort falder

De fleste embryoner og fostre med misdannelser eller fejl i kromosomerne bliver til spontane aborter inden 13. uge. Et embryon eller foster, der ikke udvikler sig korrekt, har over 90 % risiko for at ende i en spontan abort.

Gravid uge 12 – Mange spontane aborter

Lægerne mener, at mellem 25-50% af alle befrugtninger ender i spontan abort. Det er imidlertid svært at sætte et præcist tal på, da mange aborter sker så tidligt, at kvinden ikke når at opdage, at hun er gravid.

Efter 12. uge, hvor de væsentligste elementer af fostret er dannet, falder risikoen for spontan abort.

Milepæl

Mange føler, at 12. uge er den første store milepæl, der skal overstås i graviditeten. Nu er den største fare for abort overstået, fostret er formentligt velskabt og skal nu blot vokse sig større. Især hvis man tidligere har oplevet spontane aborter, kan det føles rart at være på den anden side af 12. uge.

Du kan selv føle livmoderen nu

Gravid uge 12 – Livmoderen er vokset betydelig nu, og du kan måske føle den som en hård bold lige over skambenet, når du ligger på ryggen.

Er du utryg eller har du spørgsmål om graviditeten som du ikke lige kan finde svar på, så bliv medlem af Gravidklubben. Her får du adgang til din helt egen jordemoder som altid sidder klar med råd og vejledning. Det er vigtigt at føle sig tryg i sin graviditet, og endnu mere når du skal føde din baby. Derfor er det en god idé at have den samme fagperson som kender dig og hvor du føler dig tryg ved at spørge.

Din egen jordemoder – 24/7

I vores medlemsportal er jordemoder Berit altid klar, og samtidig får du også adgang til en masse kurser du kan tage online, bla. fødselsforberedelse for både dig og din kæreste, så i begge ved hvad der kommer til at ske.
Læs mere og blive medlem her.

Tilbage til uge 11 Videre til uge 13