Gravid foster uge 8
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 8

Gravid uge 8 (8. uge 7+0 – 7+6) – Ansigtet skimtes

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Gravid uge 8 og din krop forandrer sig langsomt. Den gør sig allerede nu klar til barnets ankomst. Barnet udvikler sig på livet løs. Følg med i artiklen hvordan din krop og baby udvikler sig.

Barnet

Der er sket en masse i maven, og begyndelsen til alle organer og lemmer har nu fundet sted. Moderkagen er ved at være funktionsdygtig, og i slutningen af denne uge bliver blommesækken nedbrudt, da den ikke længere har nogen funktion.

På de små ansatser til arme og ben begynder der at danne sig fingre og tæer, som kan tælles, og armene kan allerede nu være bøjede ved albuen og håndleddene. Arme og ben bliver dannet på forsiden af embryonet, men vil i de næste par måneder langsomt bevæge sig ud på deres rigtige pladser. Det ydre øre begynder at kunne skimtes. Ansigtet videreudvikler sig, og overlæben kan nu anes sammen med næsetippen og hullerne til næseborene.
I barnets tidlige udviklingsfase er der bestemte ting, du skal passe på med og ting du bør undgå. Du kan finde mere information her.

Gravid uge 8 – Øjenlåg

Øjenlågene bliver også dannede nu, men er stadig sammenvoksede på midten, som om en hinde dækker øjet. Det er først sidst i graviditeten, at øjenlåget glider fra øjet. Huden på øjenlågene er dog ikke ret tyk og endnu ikke forsynet med underhud, så pupillen er derfor synlig gennem øjenlågene.

Også den spæde begyndelse til mælketænderne udvikles over de næste par uger.

Næsen begynder at kunne anes, kæberne bliver forenede og munden dannes. Også hjernen begynder at tage mere og mere form, og i denne uge vil lugtesansen dannes.

Barnet vokser i denne uge til ca. 16 mm og vejer omkring 2g. Få et mere visuelt indblik i din babys størrelse.

Kvinden

Gravid uge 8 – Dit tøj begynder måske at stramme lidt i taljen. Selvom det ikke er muligt for andre at se noget på maven endnu, så kan du godt føle dig lidt oppustet om aftenen. Især hvis du er flergangsfødende, kan maven føles større tidligt, fordi mavemusklerne har været udvidede før.

Graviditetshormonerne kan betyde, at dit blodtryk bliver lavere, og nogle kvinder oplever svimmelhed og blodtryksfald. Når man bliver gravid, øges ens blodvolumen. En del af den øgede blodvolumen er med til at øge blodforsyningen til for eksempel dine bryster. Dette er forklaringen på, at du måske kan se dine blodkar igennem huden på brysterne, samt en del af forklaringen på, hvorfor brysterne vokser allerede nu.

Gravid uge 8 – Brysterne forandrer sig

De fleste gravide kvinder oplever nemlig, at deres bryster vokser under graviditeten. Brystvorterne, og området omkring dem, vokser også og bliver mørkere i farven. Uanset hvilken størrelse bryster, du har, så er du i stand til at amme. Størrelsen har ingen betydning for, hvor meget mælk brystet producerer.

Hvis du allerede nu vil vide mere om amning kan du læse vores artikel om dette.

Træn i graviditeten

Hvis du er nygravid og gerne vil træne dig selv og din krop i din graviditet, så kan yoga for gravide klart anbefales. Dette er en skånsom form som stadig holder dig fit, og samtidig smidiggør din krop uden at det påvirker din baby. I Gravidklubben kan du få et helt forløb som er skræddersyet til dig som gravid og det trimester du er i netop nu. Det tager gradvist højde for at din mave bliver større som tiden går, samt at vægten på maven også øges.

For at se mere om Gravidklubben’s Yoga for gravide så klik ind via linket og læs mere. Vil man vide mere om graviditet og de nyeste opdateringer, så besøg vores facebook-side, hvor der dagligt kommer relevante opslag. 

Tilbage til uge 7 Videre til uge 9