Gravid foster uge 24
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 24

Gravid uge 24 (24. uge 23+0 – 23+6)

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Barnet

Gravid uge 24 – dit barn benytter sig af, at øjenlågene i sidste uge gled fra hinanden og den træner blinkereflekserne, således at synet kan beskyttes efter fødslen. Alle fostres øjne er blå, da iris ikke er færdigudviklet.

Iris færdigudvikles først et par måneder efter fødslen, så derfor er alle nyfødte, uanset race, født med blå øjne. Øjnenes endelige farve indfinder sig indenfor et år efter fødslen.

Der begynder at komme mønster i, hvornår den lille sover og hvornår den er vågen. Dette mønster mærker du formentlig, hvis du mærker liv. Typisk er den lille mere aktiv, når du sidder stille, og sover, når du går rundt.

Lungerne

Lungerne udvikler stadig flere forgreninger af deres vidt forgrenede system af blodårer. Disse uendelige forgreninger medvirker til respiration. Respiration er udvekslingen af ilt til cellerne, og udvekslingen af kuldioxid til atmosfæren.

Fostrets lunger begynder så småt at producere Surfactant, et stof der hjælper lungerne til at udvide sig under fødslen, så respirationen kan begynde. Der er dog lang vej endnu, før lungerne er helt færdige.

Lungerne kan klare sig selv efter 34. uge

De bedste anbefalinger fra jordemoder berit

Først efter 34. uge kan lungerne klare sig selv, hvis barnet bliver født. Hvis barnet fødes inden 34. uge, er man nødt til at give det et lungemodnende stof. Hvis man ikke giver for tidligt fødte børn, født inden 34. uge, dette, vil siderne i deres lunger klæbe sig sammen efter fødslen i stedet for at folde sig ud. Lungernes evne til at folde sig ud efter fødslen er livsvigtigt for barnet, da det ellers ikke kan forsyne sig selv med ilt.

Barnet vokser sig i denne uge ca. 29 cm lang og vejer ca. 625 g. Se her, hvilken slags frugt eller grønt din baby er på størrelse med

Kvinden – uge 24

Gravid uge 24 – 2. lægeundersøgelse finder som regel sted i denne uge. Du kan læse alt om undersøgelsen her. Det foregår på samme måde som hos jordemoderen med en undersøgelse af maven og en samtale om din almene tilstand. Hvis din blodtype er Rhesus Negativ skal din læge tage en blodprøve på dig til denne undersøgelse. Blodprøven vil vise, om du deler blodtype med dit barn eller om du skal have en Anti-D sprøjte. Gravid i uge 24 vil din livmoder gå til lidt over navlen.

Det er muligt at aflytte barnets hjerteslag via et træstetoskop eller via en doptone, som er et ultralydsapparat, som mange læger og jordemødre bruger. Med en doptone kan du også få barnets hjertelyd at høre, fordi den kommer ud i rummet.

Strækmærker

Nu oplever du måske, at huden på maven begynder at blive påvirket af livmoderens vækst. Nogle gravide får mange strækmærker på mave, lår og bryster, mens andre ingen får.

Strækmærker er som regel arveligt betinget. Du kan spørge din mor, om hun har strækmærker, så kan det give dig en idé om, i hvor høj grad du kan forvente nogen selv. Strækmærker kan vise sig ved at være røde eller brune streger op og ned ad mave, lår og bryster. Helt konkret er det bristninger i underhuden, uden at overhuden revner.

Strækmærkerne forbliver i huden efter fødslen, men formindskes en smule efterhånden som din krop og din hud finder på plads i den sædvanlige størrelse. Der er ikke dokumentation for, at nogen cremer eller andet kan afhjælpe eller formindske strækmærker, da de opstår af hormonelle årsager. Ønsker du mere læsning om graviditet så besøg vores facebook-side her. 

Tilbage til uge 23
Videre til uge 25