Logo Gravid.dk
Søg
Close this search box.
Gravid foster uge 16
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 16

Gravid uge 16 (16. uge 15+0 – 15+6)

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Barnet

Gravid uge 16 – håret på barnets hovedet er begyndt at vokse. Musklerne i ansigtet er godt udviklede nu, og barnet kan lave grimasser. Det kan knibe øjnene sammen, åbne munden og rynke brynene. Små tånegle er begyndt at danne sig.

Den lille laver mange bevægelser i maven, men ikke alle er helt koordinerede på grund af det umodne nervesystem. Dog vil man kunne se, at den rynker panden, lukker og åbner munden, samt knytter sine hænder og sutter på fingrene.

Hjertet pumper ca. 20 liter blod rundt i kroppen pr. dag. Denne mængde vil fortsætte med at stige graviditeten ud.

Barnet vejer i denne uge ca. 150 gr. og måler 16 cm fra hoved til tå. Se hvilken grøntsag dit barns størrelse kan sammenlignes med her.

Kvinden

Livmoderen kan formentlig mærkes et par centimeter under navlen nu. Graviditeten kan nu både ses på maven, men også på vægten. Du har sikkert taget et par kilo på nu.

De første par måneder er svære at regne med, da mange har kvalme og enten intet spiser, eller spiser mere end normalt for at holde kvalmen nede. Vægtstigningen under graviditeten er vidt forskellig fra kvinde til kvinde, men en graviditet vejer ca. 13 kg. Se her hvordan de forskellige kilo fordeles på vand, fedt og baby.

Det vejer en graviditet

  • Foster ca. 3,5 kg
  • Fostervand ca. 0,8 kg
  • Moderkage ca. 0,7 kg
  • Livmoder ca. 1,0 kg
  • Bryster ca. 1,0 kg
  • Øget væskeophobning i væv ca. 1,5 kg
  • Blod ca. 1,5 kg
  • Fedtreserver ca. 3,0 kg.

Gravid uge 16 – Individuel vægtstigning

Vægtstigningen under graviditeten er individuel fra kvinde til kvinde, og det er ofte sådan, at kvinder med en lav BMI tager mere på, end kvinder med en almindelig eller høj BMI.

Gravid uge 16 – For at skabe et sundt og velskabt barn, der ikke har for lille en fødselsvægt, er det vigtigt, at kvindens krop har overskud til at lave fedtreserver under graviditeten. Samtidig er det også vigtigt at blive ved at røre kroppen, så den holder sig i form. Der er nogle, der sammenligner de fysiske anstrengelser, en kvinde skal igennem under fødslen, med at løbe et marathon. Derfor er det vigtigt at holde sig i form under graviditeten. Det er ligeledes vigtigt at være mentalt forberedt til din fødsel. Hos gravid.dk vil vi gerne hjælpe dig med denne del, så du er godt mentalt forberedt, det er aldrig for tidligt at starte sin mentale forberedelse til fødslen. Du kan læse mere om hvordan vi kan hjælpe dig her.

Graviditet og overvægt

Det er vigtigt at finde en balance i vægtforøgelsen. Det er svært at styre, hvor meget man spiser under en graviditet, fordi man i høj grad er styret af hormoner, men man skal heller ikke bruge graviditet som et påskud for ’bare at spise løs’. Du kan finde gode råd om kost og graviditet her.

Gravid uge 16 – Du skal passe på dig selv under graviditeten, og overvægt kan betyde, at du overbelaster dit hjerte, dine led og din ryg. Overvægt kan også betyde, at barnet får en meget høj fødselsvægt, og det kan komplicere fødslen. Derudover er du i øget risiko for mange graviditetskomplikationer som overvægtig gravid. Dog er det vigtigt, at du ikke går på slankekur under din graviditet, men i stedet bliver bevidst om, hvilken kost samt hvilke mængder du indtager. Du kan læse mere om graviditet og overvægt her.  Det betaler sig at arbejde med sin kost, hvis du er overvægtig. Ifølge Sundhedsstyrelsen, så føder 30% af de overvægtige gravide nemlig ved kejsersnit, mens gennemsnittet for alle fødsler i Danmark, der sker ved kejsersnit, er 21%.

Ingen slankekure under graviditeten

Hvis du er overvægtig, når du bliver gravid, så undgå at gå på slankekur. Det er ikke det rigtige tidspunkt. Spis fornuftigt og prøv på den måde, om du kan være med til, at vægten ikke stiger alt for meget under graviditeten. Hvis du er i tvivl, så tal med din læge eller din jordemoder om, hvor meget der er passende for dig at tage på under sin graviditet.

Montgomery’s kirtler

Gravid uge 16 – Brystkirtlerne begynder deres produktion. Blodtilførslen til brysterne øges, så blodårerne bliver mere tydelige, og der viser sig små ’knopper’ i det brune rundt om brystvorten. Disse kaldes Montgomery’s kirtler. Kirtlernes funktion er, at de beskytter brystvorterne og området omkring dem under ammeperioden.

Tilbage til uge 15
Videre til uge 17


Logo Gravid.dk
Søg
Close this search box.