Gravid uge 11 (11. uge 10+0 – 10+6)

Gravid foster uge 11

Barnet

Du er gravid i uge 11 og fostret øver sig flittigt på bevægelser og sparker med benene. Moderkagen øger sin effektivitet, så fosteret kan forsynes med tilstrækkelig næring.

Hjernen dannes på højtryk

Fostrets hoved udgør stadig halvdelen af hele fostret – og hovedet bliver ved med at være stort resten af graviditeten. Hjernens udvikling har førsteprioritet, mens kroppens udvikling følger lidt bagefter.

500.000 nerveceller i minuttet

Allerede fra 9. uge danner embryonet 500.000 nerveceller i minuttet. Det er disse neuroner, der skal styre hele kroppens virke. De opfører sig efter allerede udpegede genetiske mønstre. De finder deres plads vejledt af andre neuroner, der allerede er kommet på plads.

Tarmene arbejder

Den ydre del af endetarms- og urinåbningen udvikles i denne uge, mens tarmene inde i maven ligeledes er i gang med deres udvikling. De bevægelser, som skubber afføringen fremad i tarmene, er nu begyndt. Indtil videre er der dog ikke noget at arbejde med for tarmene, men senere i graviditeten vil fostret begynde at sluge fostervand, og den første afføring vil dannes i tarmene – den kaldes mekonium.

Barnet vokser i denne uge til 43 mm fra hoved til hale og vejer ca. 10 gram. Læs mere om størrelsen på din baby her.

Bliv fulgt i din graviditet af jordemoder Berit. Tilmeld dig babymails og modtag hver uge en informationsrig mail som beskriver hvad der sker for dig og baby i den kommende uge. Du kan altid afmelde dig.
  • DD dot MM dot YYYY

Kvinden

Du vil så småt begynde at kunne mærke den hastigt voksende livmoder ved toppen af dit skamben. Din krop arbejder stadig hårdt på at udvikle og passe på det lille liv i maven, så husk en god varieret kost, masser af vand og hvile.
Når din krop arbejder for det lille foster og i takt med den mængde af blod, der sendes rundt i kroppen stiger, kan du godt komme til at svede mere end normalt – eller måske bare føle en indre varme.

En gammel kliché er billedet af den gravide kvinde som barfodet. Om det udtrykker hendes forbindelse med naturen eller det faktum, at hun sveder konstant – det er så spørgsmålet.

Jerntilskud

Fra nu af skal du begynde at tage et jerntilskud på 40 til 50 mg om dagen. Tidligere anbefalede Sundhedsstyrelsen tilskuddet fra 18. graviditetsuge. Anbefalingen er ændret, fordi undersøgelser har vist, at ca. en femtedel af alle gravide lider af jernmangel i slutningen af graviditeten.

Anbefalede tilskud og vitaminer under graviditeten
Læs her om kosttilskud og hvornår du skal begynde på dem.

Jernmangel

Jernmangel indtræder, fordi kvinder typisk har et meget lille jerndepot, når de bliver gravide, og at kosten normalvis ikke er i stand til at dække det øgede behov under graviditeten. Hvis du lider af kvalme, kan det være svært at være i stand til at tage jern på nuværende tidspunkt, men jern er vigtigt, så forsøg med forskellige produkter og tag det på det tidspunkt af døgnet, hvor du har mindst kvalme.

Forstoppelse

Mange gravide oplever at få forstoppelse i forbindelse med jernindtaget, men der findes mange forskellige produkter på markedet, så prøv dig lidt frem, så du kan finde en tålelig løsning.

Tilbage til uge 10 Videre til uge 12


Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler