Gravid foster uge 11
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 11

Gravid uge 11 (11. uge 10+0 – 10+6)

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Barnet

Gravid uge 11 og fostret øver sig flittigt på bevægelser og sparker med benene. Moderkagen øger sin effektivitet, så fosteret kan forsynes med tilstrækkelig næring.

Hjernen dannes på højtryk

Fostrets hoved udgør stadig halvdelen af hele fostret – og hovedet bliver ved med at være stort resten af graviditeten. Hjernens udvikling har førsteprioritet, mens kroppens udvikling følger lidt bagefter.

500.000 nerveceller i minuttet

Allerede fra 9. uge danner embryonet 500.000 nerveceller i minuttet. Det er disse neuroner, der skal styre hele kroppens virke. De opfører sig efter allerede udpegede genetiske mønstre. De finder deres plads vejledt af andre neuroner, der allerede er kommet på plads.

Gravid uge 11 – Tarmene arbejder

Den ydre del af endetarms- og urinåbningen udvikles i denne uge, mens tarmene inde i maven ligeledes er i gang med deres udvikling. De bevægelser, som skubber afføringen fremad i tarmene, er nu begyndt. Indtil videre er der dog ikke noget at arbejde med for tarmene, men senere i graviditeten vil fostret begynde at sluge fostervand, og den første afføring vil dannes i tarmene – den kaldes mekonium.

Barnet vokser i denne uge til 43 mm fra hoved til hale og vejer ca. 10 gram. Læs mere om størrelsen på din baby her.

Kvinden

Gravid uge 11 – Du vil så småt begynde at kunne mærke den hastigt voksende livmoder ved toppen af dit skamben. Din krop arbejder stadig hårdt på at udvikle og passe på det lille liv i maven, så husk en god varieret kost, masser af vand og hvile.
Når din krop arbejder for det lille foster og i takt med den mængde af blod, der sendes rundt i kroppen stiger, kan du godt komme til at svede mere end normalt – eller måske bare føle en indre varme.

En gammel kliché er billedet af den gravide kvinde som barfodet. Om det udtrykker hendes forbindelse med naturen eller det faktum, at hun sveder konstant – det er så spørgsmålet.

Gravid uge 11 – Jerntilskud

Fra nu af skal du begynde at tage et jerntilskud på 40 til 50 mg om dagen. Tidligere anbefalede Sundhedsstyrelsen tilskuddet fra 18. graviditetsuge. Anbefalingen er ændret, fordi undersøgelser har vist, at ca. en femtedel af alle gravide lider af jernmangel i slutningen af graviditeten.

Anbefalede tilskud og vitaminer under graviditeten
Læs her om kosttilskud og hvornår du skal begynde på dem.

Jernmangel

Jernmangel indtræder, fordi kvinder typisk har et meget lille jerndepot, når de bliver gravide, og at kosten normalvis ikke er i stand til at dække det øgede behov under graviditeten. Hvis du lider af kvalme, kan det være svært at være i stand til at tage jern på nuværende tidspunkt, men jern er vigtigt, så forsøg med forskellige produkter og tag det på det tidspunkt af døgnet, hvor du har mindst kvalme.

Forstoppelse

Mange gravide oplever at få forstoppelse i forbindelse med jernindtaget, men der findes mange forskellige produkter på markedet, så prøv dig lidt frem, så du kan finde en tålelig løsning. Har du lyst til at følge med i flere god indlæg om graviditet, så følg med på vores facebook-side lige her. 

Tilbage til uge 10 Videre til uge 12