Barnet
Gravid uge 21 – så er halvdelen af graviditeten overstået, tillykke med det.
Hørelsen er nu fuldt udviklet og den lille ligger i maven og lytter til alt, hvad der foregår uden for maven. Dette kan I gøre brug af. Det er nemlig sådan, at barnet kan huske lydene fra livmoderen. Dermed kan I synge en bestemt sang eller afspille en spilledåse, som I ønsker, at barnet skal falde til ro af, når den er født.
Barnets hvide blodlegemer begynder at danne sig nu. Det er dem, der hjælper til med at bekæmpe infektioner.
Meconium
Fordøjelsessystemet har udviklet sig så meget, at det kan begynde at optage dele af fostervandet. Meconium er barnets første afføring, der danner sig i tarmene allerede i fostertilstanden. Den dannes af fostervand, som barnet drikker.
Meconium er helt sort og klistret. Efter den første afføring forsvinder det og barnets afføring bliver herefter mere karrygult.
Dit lille barn måler nu omkring halvdelen af fødselslængden, altså 25-26 cm. Vægten på den lille er kommet op omkring 420 g. Se mere om størrelsen på dit barn her.
Kvinden – Gravid uge 21
Toppen af livmoderen kan nu mærkes omkring navlen, så din mave er formentlig vokset en del nu. Måske betyder det, at huden på maven kløer en del på grund af den skal udvide sig.
Indtil nu har din vægtstigning måske ikke været ret stor, men du kan opleve, at du tager hurtigere på nu. Barnet vokser sig hele tiden større, og din appetit og vægt følger helt naturligt med.
Vægtstigning og BMI
Her kan du se en graf over, hvordan og hvor meget du bør tage på under graviditeten.
Væskeophobninger
Hvis du sidder meget i den samme stilling på arbejdet, eller står op længe ad gangen, kan du opleve, at dine ankler og lægge svulmer lidt op. Du kan se det på det mærke, dine strømper laver på benet, men sikkert også mærke, at det giver lidt uro i benene.
Venepumpeøvelser, hvor du ligger på ryggen med benene op i vejret, mens du bevæger foden frem og tilbage, hjælper på væskeophobninger i benene. Du kan læse mere om graviditetsgener og finde gode råd her.
Der kan dog forekomme væskeophobninger overalt i kroppen – det kan du for eksempel se, hvis du går med ringe – de bliver strammere og laver måske endda mærker på fingrene.
Væskeophobningerne er som regel værre om aftenen end om morgenen, ligesom varmen om sommeren også kan have betydning. Undgå at opholde dig for længe i den samme stilling, og drik endelig masser af væske.
Væske er nødvendigt og har ikke indflydelse på graden af væskeophobninger. Den ekstra væske, der samler sig i din krop under graviditeten, forsvinder i løbet af en uges tid efter fødslen, hvor du eksempelvis sveder en del og skal tisse mere end normalt.
Måske er du også begyndt at mærke plukkeveer? Plukkeveer er livmoderen som øver sig i at lave veer. De må gerne være der, men der er 3 ting du skal være opmærksom på hvis du har plukkeveer, se de 3 ting her. Følg også gerne med på vores facebook-side.
Tilbage til uge 20
Videre til uge 22