Gravid foster uge 41
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 41

Gravid uge 41 (41. uge 40+0 – 40+6)

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Barnet

Når du er gravid i uge 41, skal du vide, at der ikke er noget unormalt i at gå ’over tiden’. Barnet trives fint og bevæger sig som i de foregående uger.

Hvis barnet bliver født over tid, så kan det fortsætte med at vokse, men barnets vækst kan også gå i stå. Nogle gange begynder barnet oven i købet at tabe sig, hvilket skyldes, at moderkagen ikke fungerer optimalt mere. Derfor er det også rigtig vigtigt, at du nu er ekstra opmærksom på, at der er liv i maven. Hvis du er i tvivl, skal du ringe til din jordemoder.

Huden kan skalle af

De fleste lanugohår og det meste fosterfedt er ved at være forsvundet fra den lille krop. Sent fødte børn kan have rynket og tør hud, og nogle gange skaller den af. Afskalningen sker, fordi fosterfedtet er trukket ind i huden, og derfor ikke kan beskytte huden mod fostervandet. Der sker ikke noget ved, at huden skaller af, for der danner sig flot ny hud indenunder.

Jordemoder berit anbefaler olívy babycare

Hvis et barn fødes over tid, kan det godt være meget sultent, så læg det til brystet så ofte som muligt.

Eftersom det i dag er din terminsdato, har den lille fyr eller pige opnået en vægt i omegnen af 3600 g og måler 52 cm. Den er absolut klar til at komme til verden.

Kvinden – Gravid uge 41

Måske er du virkelig ved at miste tålmodigheden nu. Familie og venner ringer hele tiden for at høre, om du nu er ved at føde, hvilket absolut ikke hjælper på tålmodigheden. Når man er gået over termin, peger forskningen i retning af, at hindeløsning og akupunktur kan være med til at få sat gang i fødslen.

Hindeløsning

Hindeløsning er ikke noget jordemoderen gør rutinemæssigt, da der kan være bivirkninger forbundet med dette. Det kræver, at hun mærker på dig indvendig, og det kræver også, at livmodermunden har åbnet sig, så jordemoderen med sine fingre kan løsne hinderne fra livmodervæggen.

Det kan være hårdt at se terminsdatoen glide forbi, uden at der sker noget. Men nu varer det ikke så længe. Måske tager plukkeveerne til nu, og de kan føles i længere tid og minder om menstruationssmerter. Det er livmoderens optakt til fødslen.

Slimprop

Der kan også komme lidt tegnblødning i forbindelse med, at slimproppen går. Slimproppen er det tykke, seje materiale, der har spærret livmodermunden af under graviditeten, så der ikke kunne trænge nogle bakterier ind til barnet. Alting kan føles som et tegn på, at noget er undervejs, og det er der sikkert også. Men der kan stadig gå et stykke tid endnu, inden fødslen rigtigt går i gang. For førstegangsfødende plejer optakten til fødslen som regel at vare lidt længere end for flergangsfødende.

Tilbage til uge 40 Videre til uge 42