Gravid foster uge 22
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 22

Gravid uge 22 (22. uge 21+0 – 21+6)

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Barnet

Gravid uge 22 og fostrets hjerne udvikler sig mere og mere, og det lille væsen sanser efterhånden mere og mere af sin krop. Øjnene er ved at være godt udviklede, men pupillen mangler stadig pigment for at kunne se ordentligt.

Følesansen er noget af det første, der er færdigudviklet. Barnet øver hele tiden nye færdigheder og forfiner sine bevægelsesmuligheder. Barnet stikker fingre ind i munden og rører ved sit ansigt, sine arme og ben.

Undersøgelser har vist, at fostret rører ved navlestrengen og fosterhinden, som omkranser den. Barnet undersøger sine omgivelser og bruger hele tiden sine nye sanser. Læs emd i denne artikel, og lær meget mere om hvordan din og dit barn krop udvikler sig. Der er mange ting at lære om denne fantastisk situation du er kommet i. 

Ikke en rundkindet baby endnu

Fostrets hud er meget rynket og poset over hele kroppen. Det er fordi, huden endnu ikke er fyldt ud med et fedtlag. Fostret vokser stadig mest i længden.

Fedtlaget er ved at danne sig så småt, men det varer et stykke tid endnu, inden barnet får det lidt buttede udseende, vi forbinder med babyer. Lige nu ligner fostret mest af alt en bekymret gammel kone.

Barnet vokser i denne uge til at fylde 26 cm fra top til tå. I slutningen af ugen vil det vejer 525 gram. Du kan se meget mere om, hvor stor baby er i de forskellige uger. 

Kvinden

Gravid uge 22 og din blodmængde øges dag for dag, for at imødekomme barnets behov. Det er yderst vigtigt, at du tager dit jerntilskud. Dine slimhinder påvirkes af den ekstra blodtilførsel, og dette kan for eksempel betyde, at du kan få let ved at få svamp i skeden.

Symptomer på svamp er kløe, rødmen og irritation i skridtet. Det kan hjælpe, hvis du bruger løse bomuldstrusser, som du skifter ud midt på dagen. Prøv at sove uden trusser om natten, måske bare i et par løse pyjamasbukser eller helt uden noget. Ilt dræber svampen, mens fugt får den til at brede sig.

Pica

Fortællinger om kvinder, der får de mærkeligste spisevaner i forbindelse med graviditeten, og som for eksempel indtager kridt og kul, er en lidelse, der hedder pica, og som ofte bunder i ekstrem jernmangel.

De fleste kommer heldigvis ikke til at opleve særlige spisevaner helt så ekstreme som kul og kridt, men mange oplever, at de foretrækker noget bestemt, der går igen under det meste af graviditeten.

Dette kan være en lyst til for eksempel gulerødder, appelsiner, æbler, kål, kage eller chokolade. Lysten til en speciel slags mad kan svinge fra graviditet til graviditet.

Mavestørrelse og vægtøgning

På nuværende tidspunkt har de fleste taget en del på. Det er selvfølgelig betinget af, hvorvidt kvalmen har påvirket indtagelsen af mad, men langt de fleste vil nu have øget deres kropsvægt med omkring halvdelen af alt det, de vil tage på i graviditeten.

Mange får måske lyst til at røre ved din mave, nu hvor den er mere synlig, og mange vil have kommentarer til størrelsen. Lad dig ikke bekymre. Gravide kvinder vokser som sagt forskelligt og fylder forskelligt. Lad det være din beslutning, om andre må røre din mave. Nogle synes det fint, mens andre føler, at folk træder ind over deres grænser.

Under graviditeten vænner du dig langsomt til tanken om at blive mor. En vigtig og individuel proces, som de fleste bruger en del energi på. I artiklen her kan du læse hvordan “en mor bliver til”

Tilbage til uge 21
Videre til uge 23