Gravid uge 15
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 15

Gravid uge 15 (15. uge 14+0 – 14+6)

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Barnet

Gravid uge 15 – Nu begynder barnet at kunne bevæge armene og ben lidt mere. De er dog stadig tynde, da fostret ikke har noget fedtlag endnu. Benene er ved at vokse sig længere end armene. Albuer og håndled kan bøjes, og hånden kan knytte sig sammen.

Barnet øver hele tiden nye færdigheder og forfiner dem. Det er dog stadig de færreste, der kan mærke barnet endnu. Hvis man har født før, er der nogle, der mener, at de allerede nu kan fornemme den boblende fornemmelse, der er det første, du fornemmer af dit barns bevægelser.
Nogle gravide tror først rigtigt på det, når de mærker barnet. Her kan du læse om hvordan en mor bliver til. Du kan blive klogere på alle de tanker og følelser, der meget ofte fylder hos en kommende mor. Et godt råd til at holde styr på alle tankerne er at føre dagbog.

Ansigt

Ansigtet har rigtig taget form nu, øjnene sidder stadig lidt yderligt, men kommer længere og længere ind mod midten, hvor de skal sidde. Der vil nu blive dannet små øjenbryn over hvert øje.

Gravid uge 15 – Smagsløg

Undersøgelser har vist, at fosterets smagsløg på nuværende tidspunkt ligner et voksent menneskes. Om fostret kan smage på nuværende tidspunkt, er svært at afgøre, men det er blevet bevist, at fostervæsken kan dufte svagt af karry, hvidløg, chili, løg eller andre krydderier, der er essentielle for forskellige kulturers madlavning.

Et foster sluger op mod en liter fostervæske om dagen i 3. trimester af graviditeten. Nogle forskere mener, at fostrene måske på den måde forbereder sig på smagen ved modermælken, der jo også bærer en smag med sig fra moderens kost.

Kulturelle fostre

Det interessante er, om det allerede under fosterstadiet bliver bestemt, hvad vi kan lide og ikke lide? Det er imidlertid bevist, at nyfødte reagerer på, om noget smager sødt eller surt. På den måde er det tydeligt, at nyfødte altså allerede er i stand til at smage.

Barnet vokser i denne uge til ca. 14 cm fra hoved til hæl og vejer 85 gr.

Gravid uge 15 – Kvinden

Det begynder måske at være svært at være i dit tøj. Men det er meget forskelligt, hvor meget den enkelte kvinde fylder under graviditeten. Hvis du mangler tøj til den voksende mave, så kig her.

Mange ting spiller ind, men en væsentlig ting er, hvor høj du er. Jo højere, du er, jo mere plads er der til barnet, og maven fylder måske ikke så meget udad.
Men det er som sagt vanskeligt at bestemme generelle tendenser til, hvorfor nogle fylder mere end andre.

Øget blodvolumen

Gravid uge 15 – Du kan sikkert mærke, at du hurtigere bliver stakåndet. Dette skyldes, at din gravide krop skal have pumpet mere blod igennem sig, end før du blev gravid. Derfor er din blodvolumen øget med ca. 1,5 liter blod, og dit hjerte er blevet lidt større og slår ca. 10 gange mere i minuttet end før graviditet.

Hvis man ønsker at kende kønnet på sit barn, er det nu muligt med sikkerhed at fastslå ved en scanning, om I skal have en dreng eller pige. 

Tilbage til uge 14 Videre til uge 16