Gravid foster uge 39
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 39

Gravid uge 39 (39. uge 38+0 – 38+6)

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Barnet

Gravid uge i 39 og den lille følger godt med i livet udenfor livmoderen gennem lyd- og lyspåvirkning. Du oplever formentlig, at den ofte har hikke.

Lanugobehåringen, som barnet udviklede over hele kroppen for at beskytte huden mod fostervandet, er efterhånden helt forsvundet. Lungerne modnes fortsat og producerer Surfactant, for at blive helt færdige og klar til verden uden for livmoderen. Barnet vokser sig hele tiden større og større.

Som gravid uge 39 vil barnet være vokset til omkring ca. 50 cm og 3300 g.

Kvinden

Måske mærker du mange plukkeveer nu. Livmoderen har travlt med at øve sig i at lave veer. For nogle er disse plukkeveer forbundet med lidt menstruations-“murren”, hvilket er helt ok og normalt. Nogle kvinder har afgang af slimprop i denne uge. Slimproppen er en mængde slim, som har siddet som beskyttelse i livmoderhalsen.

I takt med alle plukkeveerne sker det, at livmodermunden og -halsen modnes og bliver afkortede. Dette bevirker at slimproppen ”falder” ud. Det er ikke alle, der opdager den. Den kan genkendes på at være klar, slimet og måske med små blodtråde i.

Så tæt på

De fleste kvinder oplever at blive utålmodige til sidst. Der er gået mange måneder med graviditet, og nu er fødslen bare SÅ tæt på. Det er hårdt at tænke på, at fødslen kan gå i gang, hvornår det skal være. Nogle kvinder kan ikke vente på, at fødslen skal gå i gang, mens andre frygter for fødslen, og hvad der kommer til at ske. Rastløshed og mange tanker kan være forbundet med denne sidste tid som gravid.

Hvile

Sørg for at få hvilet, så du har kræfter til fødslen. Og nyd det, mens det kan. Tænk på, at barnets behov bliver opfyldt hele tiden i maven, uden at du behøver at røre en finger. Når barnet er født, er det ikke sikkert, at du kan få hvilet, når du har behov for det. Så kan det være, at du har besvær med at finde ud af, hvordan du kan tilfredsstille barnets behov.

Så nyd tiden og forkæl dig selv, selvom det er svært ikke at blive utålmodig når er gravid uge 39.
Man kan altid følge med her på hjemmesiden, eller på vores facebook-side.

Tilbage til uge 38 Videre til uge 40