Gravid foster uge 25
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 25

Gravid uge 25 (25. uge 24+0 – 24+6)

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Barnet

Gravid uge 25 – Barnet kan begynde at knytte sine hænder nu, og det begynder snart at kunne holde om sine tæer. Der er allerede nu forskel på brugen af højre og venstre hånd, og de individuelle fingeraftryk begynder også så småt at danne sig nu. Det drejer sig om de små furer, der giver hver enkelt finger et unikt aftryk.

Måske ville barnet overleve, hvis det blev født nu…


Den lille baby vil med teknologisk hjælp være levedygtig uden for livmoderen. Den mangler dog at udvikle lungerne så meget, at den ikke selv kan trække vejret endnu. Men alle andre organer er funktionsdygtige, selvom de fortsat er umodne.

Surfactant

Som nævnt i sidste uge er barnet begyndt at producere et stof (Surfactant), som hjælper lungerne til ikke at klappe sammen. Det er dog først i uge 34+0, at niveauet er stabilt nok til at klare denne funktion. Men så længe den lille ligger i livmoderen, har den ikke brug for lungefunktionen, da ilten jo kommer gennem moderkagen.

Hvis barnet blev født nu, ville det som nævnt måske godt kunne overleve. Men barnet ville være sårbart, og der ville nemt kunne støde komplikationer til. Du kan læse mere om, hvis børn bliver født for tidligt her.

I denne uge vokser barnet til at være ca. 30 cm lang og til at veje ca. 800 gr. Har du sammenlignet dit barns størrelse med en frugt eller grøntsag? Ellers kig mere her.

Kvinden – Gravid uge 25

Regelmæssige spark

Gravid uge 25 – Fra nu af forventes det, at du mærker liv i maven hver dag. Spark og liv fra den lille er den måde, hvorpå du kan sikre dig, at den lille har det godt. Derfor er det også vigtigt, at du hver dag mærker efter. Hvis du en dag ikke mærker liv, som du plejer, skal du drikke noget koldt og mærke efter. Hvis du fortsat ikke mærker den lille, skal du kontakte din jordemoder eller dit fødested, så de kan rådgive dig. Eventuelt skal du komme op og få hørt efter barnets hjertelyd.

Snorken

Kroppens slimhinder er mere sårbare under graviditeten pga. den øgede blodgennemstrømning. Dette betyder, at du kan virke tilstoppet i næsen, snorke mere, og nogle gravide får tit næseblod uden grund.

Din partner kan forsøge at lægge hovedet på din mave på det rette sted, og uden baggrundsstøj. Afhængigt af hvordan barnet ligger, er det muligt, at han kan høre barnets hjerteslag. Men fortvivl ikke, hvis det ikke lykkes – det er svært!

Bækkenet

Tyngden på din graviditet begynder at kunne mærkes nu. Formentlig svajer du mere i lænden, end du plejer, og leddene omkring bækkenet er, grundet den hormonelle påvirkning, blevet lidt løsere. Derfor er det rigtig vigtigt, at du lytter til din krop og tager nogle pauser i løbet af dagen. Men det er lige så vigtigt, at du får noget motion. Motion behøver ikke nødvendigvis at være en tur i fitness center!

Det handler ganske enkelt om at få pulsen i vejret en halv time hver dag. Så gå en tur i rask tempo, tag en cykeltur eller leg en sjov leg med dine andre børn. Forskningen viser, at en halv time med pulsen i vejret dagligt øger chancen for en god fødselsoplevelse. Så hold dig aktiv, også i graviditeten.

Tilbage til uge 24
Videre til uge 26