Gravid foster uge 4
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 4

Gravid uge 4 (4. uge 3+0 – 3+6)– Graviditeten opdages

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Barnet

Gravid uge 4 og det er barnets 2. leveuge, og det er på mange måder en uge, der er domineret af 2-taller. Den ene celle, der startede hele processen, har på nuværende tidspunkt forvandlet sig til flere hundrede celler, og de er godt på vej til at blive helt dækket af livmoderens slimhinder.

Ægget sætter sig fast i livmoderen

Klarer blastocysten vejen frem til livmoderen, så sætter den sig fast her og vokser gradvist ned i livmoderens slimhinder. Denne proces kaldes nidation. I forbindelse hermed kan der opstå en lille blødning. Blødningen stammer fra det sted, hvor blastocysten sætter sig fast i livmodervæggen og den kaldes for nidationsblødning. Blødningen er langt svagere end menstruation, men kan alligevel forvirre.

Blastocysten graver sig mere og mere ned i livmoderens slimhinde og ender til sidst med at være fuldstændig dækket af slimhinden. I blastocysten ligger allerede bestemt, hvilket køn barnet får, hvilken øjenfarve, hårfarve og meget mere.
Blastocysten deler sig i to dele, der bliver til henholdsvis moderkagen og embryonet (barnet). De to dele hedder trophoblasten (moderkagecellerne) og embryoblasten (celler, der udgør barnet). Læs mere om gravid uge 4 længere nede.

Blommesækken

Cellerne i embryoblasten har ligeledes delt sig i to dele, der ligger tæt op ad hinanden, således at de danner en flad skive der, hvor de rører ved hinanden. De to dele hedder: hypoblasten og epiblasten. Hypoblasten danner et hulrum, der adskiller sig mere og mere fra epiblasten. Dette er en primitiv blommesæk.

De bedste anbefalinger fra jordemoder Berit

Blommesækken kommer lidt senere til at hænge som en lille bold ved siden af den hinde, der omslutter embryonet. Den forsyner embryonet med næring i dette tidlige stadium, før moderkagen virker optimalt.

Blommesækken har flere funktioner

Blommesækken indgår også som en vigtig del af embryonets udvikling og hænger blandt andet sammen med dannelsen af bryst- og bughulen, mens den også påvirker kønsudviklingen. Den forsvinder igen, når du er nået lidt længere i graviditeten.

Embryonet

Epiblasten er den del, der er i gang med at danne selve barnet. Barnet kaldes i denne fase for et embryon. Epiblasten danner også en membran, der senere udvikler sig til fosterhinden. I starten sidder denne hinde helt tæt omkring embryonet, men fyldes efterhånden med væske – fostervand.

Moderkagen

Trophoblasten, eller moderkagecellerne, graver sig dybt ned i livmodervæggen og de begynder allerede nu at udveksle næringsstoffer og ilt med moderens blod. Livmoderens slimhinde modtager nu også hormonsignaler fra moderkagecellerne. Når der er gået 4 fulde uger fra din sidste menstruation, og du er gravid, så er moderkagen ca. en uge gammel.

Hormonet HCG

Allerede nu producerer moderkagen et hormon, der kaldes for HCG. Hos nogle kan graviditetstesten allerede nu spore stoffet – og nogle kan teste positive et par dage før forventet menstruation. Andre må vente endnu et par dage, før testen kan opfange hormonet.

Fra en klump celler til begyndende hjerne

I denne uge går udviklingen stærkt. Fra at være en klump celler, forandrer embryonet sig på et par dage til at tage form som et aflangt væsen, der har begyndende anlæg til hjerne og rygrad.

Kvinden – Gravid uge 4

Nogle kvinder er så opmærksomme på tegn fra deres krop, at de allerede en uge efter befrugtningen er klar over, at de er gravide.

De fleste kvinder finder dog først ud af med sikkerhed, at de er gravide omkring den tid, hvor de skulle have haft deres menstruation. Men måske er der allerede dukket nogle tegn op, der har givet anledning til undring:

  • ømme bryster
  • øget tissetrang
  • kvalme

Den tidlige graviditet kan hos nogle kvinder minde lidt om følelsen af menstruation i underlivet, så det er ikke sikkert, at man opdager graviditeten så tidligt.

Bliv fulgt af en jordemoder i hele graviditeten

Opret et gratis medlemskab og få vores ugentlige GravidGuide direkte i din mailboks, din personlige gravidside og live sessioner samt 7 dages adgang til alle vores ekspertartikler.

Tilmelding Level1

Tegn på graviditet

Her kan du læse om, hvilke symptomer, der fortæller dig, at du er gravid.

Hormonerne sætter ind

Gravid uge 4 – Så snart blastocysten sætter sig fast i livmoderen, begynder påvirkningen af hormoner fra den at påvirke kvinden. Det viser sig blandt andet ved de ovennævnte symptomer. Der sker også allerede nu en udveksling af næringsstoffer til dit fremtidige barn – så indtagelsen af føde og alkohol spiller en rolle allerede nu.

Nødvendige vitaminer, hvis du er gravid

Når du finder ud af, at du er gravid, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du supplerer din kost med et D-vitamintilskud på 10 mikrogram hver dag, samt at du tager et tilskud af folsyre på 400 mikrogram hver dag. D-vitamin medvirker til, at calcium lettere optages af knoglerne, som er vigtigt for knogleopbygningen, noget der er yderst essentielt for dit barns udvikling.

D-vitamin får vi gennem solen, og i vinterperioden er der ikke meget sol på vores breddegrader, derfor anbefalingen. Du kan købe et multivitamintilskud som Gravitamin. Dette indeholder både den rette D-vitamin mængde, samt Folsyre. Matas sælger denne multivitamin til gravide.

Folsyre

Folsyre er med til at nedsætte risikoen for neuralrørsdefekter, der har en lang række konsekvenser for dit barn. De nævnte mængder af D-vitamin og folsyre er dækket ind, hvis du tager en almindelig multivitamintablet om dagen som fx. Gravitamin som nævnt herover. Vil du have en helt særskilt tablet kun med folsyre kan det købes her.

Oversigt over tilskud

Her får du en oversigt over vitaminer og kosttilskud, du skal tage under graviditeten. Ønsker du flere nyheder om graviditet så følg med på vores facebook-side eller Instagram.

Tilbage til uge 3 Videre til uge 5


Artiklen indeholder sponsorerede links