Gravid foster uge 27
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 27

Gravid uge 27 (27. uge 26+0 – 26+6)

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Barnet

Gravid uge 27 – fosterets lunger er nu i stand til at udveksle ilt og kuldioxid gennem blodet. De er dog langt fra færdigudviklede, og hvis barnet bliver født ved denne tid, bliver det nødt til at få tilført ilt.

Der er kommet små vipper på øjnene, og smagsløgene er nu fuldt udviklede. Der smages på fostervandet, som tager smag efter det, du spiser. Den lille hikker fortsat i maven. Dette kan mærkes som små rytmiske bevægelser.

Chancerne for børn, der er født meget for tidligt

De fleste børn, der bliver født for tidligt, er født mellem 32. og 36. uge. Et barn bliver betegnet for tidlig født, hvis det er født inden uge 37+0. I 2003 var 8 ud af 10 for tidligt fødte børn, født mellem 32. og 36. uge i graviditeten. Dermed er der kun et meget lille antal børn, der bliver født meget for tidligt.

Chancerne for dit barn i forhold til, hvor meget for tidligt det er født, er listet nedenfor. Listen er ment sådan, at man kan danne sig et indtryk af chancerne for overlevelse i forhold til de forskellige graviditetsuger. Heldigvis kan videnskaben så meget i dag.

Som tommelfingerregel vil børn født i:

  • 24. uge have 40 % overlevelse, og 40 % af dem vil blive raske
  • 25. uge have 50 % overlevelse, og 50 % af dem vil blive raske
  • 26. uge have 60 % overlevelse, og 60 % af dem vil blive raske
  • 27. uge have 70 % overlevelse, og 70 % af dem vil blive raske
  • 28. uge have 80 % overlevelse, og 80 % af dem vil blive raske
  • 29. uge have 90 % overlevelse, og 90 % af dem vil blive raske

Ud fra listen kan man afgøre, at jo længere tid barnet bliver i livmoderen, jo bedre er barnets chancer efter fødslen. Disse uger er vigtige, idet fostrets chance for at overleve stiger med hele 10 % i hver eneste uge. Du kan finde flere oplysninger om for tidlig fødsel her.

Den lille måler nu 32 cm og vejer i omegnen af en liter mælk. Du kan finde flere sammenligninger med dit barns størrelse her.

Kvinden – Gravid uge 27

Måske er du begyndt at have svært ved at sove ordentligt om natten. Det er helt normalt, at du skal op og tisse. Det kan også være svært at finde en god sovestilling. Derfor kan det være en god ide at bruge nogle ekstra puder om natten, så du kan ligge godt.

Du oplever formentlig, at der generelt ikke går langt imellem dine toiletbesøg. Ud over urinproduktionen kan være større i en graviditet, vil vægten fra den store livmoder og barnet tynge på din blære, hvilket betyder, at du oftere må ud og tisse.

Oftere blærebetændelse

Det er heller ikke usædvanligt at få en blærebetændelse under graviditeten. Dette skyldes, at graviditetshormonerne har svækket dine lukkemuskler.

I urinrøret sidder en lille lukkemuskel. Når denne er svækket, vil bakterier have lettere adgang til blæren. Den svækkede lukkemuskel vil ligeledes gøre, at du kan have en urinvejsinfektion helt uden symptomer. Du skal derfor være opmærksom på, om du har mange plukkeveer, da dette kan være et tegn på en ubehandlet urinvejsinfektion. Er du i tvivl, skal du henvende dig til din læge eller jordemoder.

Linea Fusca

Mange gravide har på nuværende tidspunkt en brunlig streg lodret ned over den gravide mave. Denne kaldes ”Linea Fusca”, som betyder sort/mørk linje. Den opstår, idet graviditetshormonerne øger produktionen af pigment. Hvorfor den opstår lodret ned over maven, vides ikke.

Lægkrampe

Man ved ikke præcis, hvorfor ca. 40% af alle gravide får lægkramper, men et studie tyder på, at det kan skyldes lavt niveau af magnesium. Hvis du vil supplere med magnesiumtilskud kan du købe tabletter hos fx Matas. Derudover kan det skyldes, at tilførslen af blod til dine ben er blevet mere vanskelig, idet barnet trykker ned på hofteskålen.

Krampe kan især forekomme om natten, hvilket også kan have indflydelse på den dårlige nattesøvn. Der er ingen specifik behandling, men noget tyder på, at det kan hjælpe at motionere lægmusklerne i løbet af dagen. Derfor er det en god ide, for at forhindre krampen, at lave venepumpeøvelser, eventuelt lige inden du skal sove. Hvis du vågner med krampe, så gå lidt rundt et par minutter, så hjælper det som regel. Følg med i de nyeste graviditets trends og historier på vores facebook-side

Tilbage til uge 26
Videre til uge 28


(De statistiske oplysninger er fundet hos DSOG)