Gravid uge 5 (5. uge 4+0 – 4+6) – Vitale kropsdele dannes

Gravid foster uge 5

Du er gravid uge 5 og har måske mærket nogle tegn på, at du er gravid. Eller har du? Det er tit svært at afgøre ud fra sin fornemmelse, om man er gravid eller ej.

Barnet

Omkring denne tid dannes neuralrøret, der løber som et langt rør op gennem ’ryggen’ af embryonet. Neuralrøret er det, der senere udvikler sig til rygmarven og hjernen, og det er herfra hele nervesystemet udvikler sig. De første primitive nerveceller begynder at danne sig i denne uge.

Nervecellerne dannes

Nervecellerne er dem, der er udgangspunktet for hjernen og dermed for bevidstheden. Nervecellerne er dem, der bærer information rundt i kroppen. Nogle står for smerteindtrykkene, andre for syn og hørelse. Hjernen dannes til at starte med helt åben i den tykke ende af neuralrøret.

Når sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folinsyre eller folsyre i de første 3 måneder af graviditeten, er det fordi, det har vist sig at have gavnlig effekt på at forhindre misdannelser på neuralrøret. Misdannelser, der blandt andet kan føre til brok eller læbe-gane spalte.

3 kimblade

Embryonets celler har delt sig op i 3 kimblade, der hver danner en vigtig del af den menneskelige krop. Det yderste lag står blandt andet for hjerne, rygmarv, nerver, hår, hud og svedkirtler. Det mellemste lag danner skelet, muskler, blodkar, æggestokke eller testikler samt nyrer. Det inderste lag sørger for tarme, mavesæk, urinveje, slimhinder og lunger.

Hver 5. oplever en spontan abort

Det er enormt vigtigt at dannelsen af alle disse vitale dele af kroppen forløber normalt, da de ellers forårsager afvigelser, som det kommende menneske må leve med resten af livet. Kvindes krop sørger dog ofte selv for at skille embryonet fra, hvis der opstår helt alvorlige fejl, og kvinden aborterer. Derfor er risikoen for abort også betydeligt større i denne tidlige fase af graviditeten.

Hver 5. oplever en spontan abort tidligt i graviditeten, og den vægtigste grund er genetiske defekter. Hvis du begynder at bløde tidligt i graviditeten, kan det altså være et tegn på abort, men det behøver ikke at være tilfældet. Nogle oplever blødninger under graviditeten, som ikke har nogen alvorlig årsag.

Bliv fulgt i din graviditet af jordemoder Berit. Tilmeld dig babymails og modtag hver uge en informationsrig mail som beskriver hvad der sker for dig og baby i den kommende uge. Du kan altid afmelde dig.
  • DD dot MM dot YYYY

Hjertet slår

Sidst i uge 5 begynder embryonets hjerte pludselig at slå. Hjertet er endnu helt primitivt og fylder det meste af, hvad der udgør embryonet. Ansigtet er endnu ikke blevet dannet, og embryonet ligner mest af alt en lille larve eller søhest – kun nogle få millimeter lang.

Kvinden

Din menstruationen burde være her nu. Hvis den udebliver, er du måske gravid. En graviditetstest vil nu kunne vise, om du er gravid eller ej. eller på apoteket og i diverse supermarkeder.

I starten af uge 4 er der nok mest held med graviditetstesten, hvis man bruger sin morgenurin. Det er nemlig på denne tid af døgnet, at der findes den største samling af graviditetshormonet HCG. Det er et hormon, som kun findes hos gravide kvinder, og det hormon, som graviditetstesten måler tilstedeværelsen af. Måske sker der også en masse i dine tanker i forhold til det at blive mor. Du kan læse mere om den udvikling her. Måske skal du også overveje, om det vil være en god ide for dig at skrive nogle af dine tanker ned.

Vigtige madvarer i denne periode

Nogle af de vigtigste ting dannes hos barnet i de tidlige uger. Derfor er det også vigtigt at tilføre barnet sunde og varierede næringsstoffer, så det har, hvad det skal bruge, for at udvikle sig optimalt. Det betyder ikke, at man skal gå på kur, det må man nemlig ikke under graviditet, men at man skal spise sund og varieret mad.

Nogle af de vigtige ting at spise i denne periode er blandt andet bønner, spinat og grønkål, da det indeholder folsyre, der understøtter dannelsen af rygmarven og hjernen. Det er anbefalet, at gravide, og kvinder som ønsker at blive gravide, tager et tilskud af folsyre de første 3 måneder af graviditeten. .

Du kan finde mere information om fornuftig kost og kalorieindtag under din graviditet her.

Rygning og alkohol

Når du opdager, at du er gravid, kan det være, du bekymrer dig om, at du har været i byen med veninderne eller drukket alkohol i en anden forbindelse, mens du har været gravid – men inden du var klar over det. Dette er et led i den generelle bekymring for, om barnet nu udvikler sig og har det godt under graviditeten. Du kan ikke ændre tiden, inden du opdagede, du er gravid.

Det er dog vigtigt at ændre sine alkohol- og rygevaner, når man opdager graviditeten, da for meget alkohol og rygning gennem en hel graviditet har en stor negativ effekt på barnets udvikling.

Hvad sker der med dit barn, når du ryger

Børn af rygere er generelt mindre end børn af ikke-rygere – det er både længde og vægt, men også de indre organer hos børn af rygere er mindre. Børn af rygere bliver mere syge, ofte med infektioner i luftvejene, mens risikoen for at abortere også er højere, hvis man ryger. Nyere forskning viser også at synet hos rygerbørn kan blive skadet.

Hvis du påtænker at gå over til e-cigaretter så bør du læse denne artikel inden.

Hvad sker der med dit barn, når du drikker

Alkohol er det, der udgør den største trussel mod barnet. Når du drikker, får barnet samme alkoholprocent som dig selv. Det er ligegyldigt, på hvilket tidspunkt i graviditeten, du drikker – det kan skade barnet på alle tidspunkter.

Nogle af de skader, alkohol kan forårsage, er hjerneskader, fysiske misdannelser og adfærdsforstyrrelser. Hvis du planlægger at blive gravid, så hold helt op med at drikke. Skader kan forårsages lige fra undfangelsen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler nul alkohol, når du er gravid

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide ikke drikker alkohol under graviditeten. Det kan være svært at acceptere, at det ikke er tilladt med et enkelt glas rødvin i festligt lag, men tænk på, at alkoholskader er noget dit barn skal leve med for altid.

Du skal trods alt bare være afholdende, indtil du holder op med at amme. se her hvis du vil vide mere om hvorfor du ikke bør drikke et enkelt glas alkohol i din graviditet?

Tilbage til uge 4 Videre til uge 6


Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler