En mor bliver til

En mor bliver til

Den psykologiske omstillingsproces når en mor bliver til

Den psykologiske forandring, den gravide kvinde oplever i forbindelse med at blive mor, er meget nært forbundet med den fysiske forandring, der sker med hendes krop under graviditeten. Der sker så at sige en trinvis erkendelse af moderskab.

Troen på graviditeten

Første trin er at tro på, at man rent faktisk er gravid. Det kan være vanskeligt, da der i starten ikke er nogle fysiske tegn på graviditeten. For at kunne etablere den første tro på, at du er gravid, er der mange, der f.eks. tager flere graviditetstests, bare for at være helt sikre. Mange gravide er også nervøse, når de kommer til læge første gang. De er bekymrede for, at det skal vise sig, at der ikke er noget barn alligevel.

Troen på fostret

Næste trin er at tro på, at du har et foster i maven. Dette kan betyde, at der er mange, der føler en vis nervøsitet inden den første scanning. De frygter, at det skal vise sig, at der ikke er noget foster i maven, eller at fostret er gået til grunde. Dette er alt sammen et led i, at psyken gradvist vænner sig til og accepterer graviditeten. Det er simpelthen svært for hjernen at blive overbevist om graviditeten, før der er et synligt bevis på graviditeten. De første beviser, som den gravide får, finder sted, inden maven begynder at vokse, og før den vordende mor kan mærke barnet. Derfor kan det være svært at være overbevist om graviditeten, før der er fysiske beviser. For nogle bliver de først overbevist om, at der er et foster i maven, den dag de selv er i stand til at mærke det.

Troen på barnet

Det sidste trin i erkendelsen af, at du skal være mor, er at tro på, at du har et barn i maven. Det er meget forskelligt for den enkelte kvinde, hvornår troen på barnet indtræffer. Nogle gravide føler allerede tidligt i graviditeten en dyb sammenhørighed med barnet, mens andre først bliver rigtigt klar over, at de skal have et levende barn, i det øjeblik barnet rent faktisk er blevet født. Der er ikke nogen proces, der er rigtigt og forkert. Alle tager netop deres tempo i udviklingen af den nye moder- og faderrolle. Og det er vigtigt at tage sig den tid, man skal have, så tingene udvikler sig naturligt for den enkelte.

Bekymringer og gammel bagage

For alle gravide kvinder betyder opdagelsen af graviditeten en kæmpe forandring. Der er mange ting, der skal tænkes igennem, og der er mange, der oplever helt nye tanker og bekymringer. Mange får f.eks. genopfrisket deres egen barndom, og derigennem forholdt sig til, hvordan de selv ønsker at være forældre.

Nogle bekymrer sig om, hvad det er for en verden at sætte børn ind i? Er jeg klar til at blive mor? Og kan jeg passe på et lille barn og opdrage det ordentligt? At blive gravid skærer følelsesmæssigt ind til benet på den verden, der omgiver os. Og alting synes måske ikke så selvfølgeligt, som det har gjort før. Det er en periode, hvor følelserne er stærke, og der er ikke langt til tårer og tristhed.

Glæde og forventning

Samtidig er graviditeten selvfølgelig også en spændende og forventningsfuld periode, hvor man, som dagene og ugerne går, bliver mere og mere mor. I begyndelsen er der måske kun kvalme og træthed, der fortæller en, at noget nyt er på vej. Men snart begynder bukserne at stramme om aftenen, og så begynder det at boble af liv i maven. Og forventningen til den lille, og hvordan den ser ud, og hvilken personlighed den har, skaber masser af spænding og glæde.

Det er helt normalt for gravide, at der ikke er langt mellem følelser af lykke og tristhed, men det er en tilstand, der måske hjælper en i gang med rollen som mor. Man kan sige, at disse følelser fortsætter efter barnet er født og er en del af at blive forælder og ansvarlig for en anden person.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler