Graviditet og E-cigaretter

e cigaretter graviditet

Som gravid frarådes du alt brug af cigaretter. Det gælder også de nyere e-cigaretter som nu frarådes af Sundhedsstyrelsen til både gravide og ammende. Hvorfor, kan du læse mere om i denne artikel.

Sundhedsstyrelsen fraråder brugen af e-cigaretter

Hvis du som ryger bliver gravid, er det en oplagt mulighed at gøre op med dårlige vaner som rygning. Uanset om du ryger e-cigaretter, cigaretter, vandpibe eller andet som kan inhaleres, bør du tage en beslutning om at stoppe.

Tidligere har gravide rygere måske set e-cigaretten som et bedre alternativ til den mere traditionelle cigaret. Men nu fraråder Sundhedsstyrelsen brugen af både de traditionelle cigaretter og e-cigaretter til gravide og ammende kvinder.

E-cigaretter er et forholdsvis nyt fænomen, som dukkede op i Danmark i 2008. På en eller anden måde har disse cigaretter befundet sig lidt i en gråzone, men nu melder Sundhedsstyrelsen klart ud og advarer alle gravide imod brugen af e-cigaretter, hvor de tidligere “blot” anbefalede at man ikke brugte e-cigaretter som gravid og ammende.

Dermed er Sundhedsstyrelsen altså gået fra ikke at anbefale e-cigaretter, til decideret at fraråde brugen af e-cigaretter til gravide og ammende kvinder.

Hvad er en e-cigaret?

En e-cigaret går også under navnet damp-cigaret. Det er en elektronisk enhed, som via et batteri opvarmer en patron med væske i. Under denne proces opstår en damp, som inhaleres og udåndes, præcis som hvis man ryger på en almindelig cigaret.

Det er muligt både at tilsætte nikotin og forskellige smagsstoffer i e-cigaretten. Men uanset hvordan og hvor meget du bruger e-cigaretten, fraråder Sundhedsstyrelsen nu alt brug af e-cigaretter til gravide og ammende kvinder.

Derfor skal du undgå e-cigaretter

Da e-cigaretter ikke har eksisteret i mange år, er der begrænset forskning og viden omkring brugen af produktet. Man kender ikke de eventuelle skadelige virkninger, specielt ikke på langt sigt. Den smule forskning som begynder at komme frem, peger på, at det kan være skadeligt at gøre brug af en e-cigaret.

Selvom den viden der er på området, er begrænset, gør den samlede mængde af viden, at Sundhedsstyrelsen har ændret deres udmelding. Det har de, fordi der er betydelig usikkerhed om de mulige helbredsmæssige konsekvenser ved brugen af e-cigaretter, særligt på lang sigt. Derfor bør ingen ryge e-cigaretter, og specielt ikke børn, gravide eller ammende kvinder.

Det spiller ingen rolle, om du kommer nikotin eller aroma i e-cigaretten eller ej. Du bør helt undlade e-cigaret hvis du er gravid eller ammende kvinde. Så der er altså ingen vej uden om. Du bør undgå at ryge e-cigaretter, når du er gravid eller hvis du ammer!

Kan jeg så ikke bruge e-cigaret til rygestop?

Lægemiddelstyrelsen har en liste over godkendte rygestop midler. Midler som kan bruges som alternativ til cigaretter og dermed hjælp til rygestop.

E-cigaretter er ikke på denne liste over godkendte rygestop midler. Derfor bør e-cigaretter heller ikke ses som et godt redskab for rygestop. En e-cigaret er i alt sin enkelthed ikke gennemtestet og godkendt til dette formål.

Dermed bør du ikke se igennem fingre med, at du som gravid benytter en e-cigaret som et alternativ for rygning af cigaretter, idet brugen af både e-cigaretter og mere traditionelle cigaretter, begge frarådes.

Hvad kan jeg bruge som rygestop middel?

Der findes mange godkendte midler mod rygestop. Men alligevel anbefales du som er gravid, at undlade at benytte nogen former for nikotin substitut præparater, altså rygestop midler.
Årsagen til dette er, at den skadelige nikotin vil finde vej til dit barn gennem blodet alligevel.

Fortvivl dog ikke; Rygestop uden nikotin substitutter og e-cigaretter er muligt. Det kræver dog noget viljestyrke og motivation fra din side. Men at rygning er skadeligt for den lille i maven, må der ikke herske tvivl om. Du kan læse mere om rygning i graviditeten her.

Forskningen viser, at det forhøjer dine chancer for et vellykket rygestop betydeligt, hvis du får støtte under dit rygestop. Det kan derfor være en god ide at ringe til “Stoplinien“. Her kan du både få støtte og opbakning samt finde lokale tilbud fra din kommune, som du også kan benytte dig af og forhåbentlig spare både dig selv og din baby for alle former for rygning.

Om forfatteren

Andre læser lige nu