Rygning under graviditet skader synsnerverne

Rygning kan skade fostres synsnerver

Et dansk studie omkring rygende mødre og påvirkning af fostret, er netop blevet offentliggjort og resultatet overrasker sundhedsverdenen.

Rygning har jo altid være skadeligt

De fleste ved jo godt, at rygning ikke ligefrem er godt under en graviditet, og langt de fleste forsøger da også at holde op. I hvert fald imens de er gravide. Ud over den åbenlyse positive virkning ved at holde op, er et dansk forskerteam fra øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital nu også kommet frem til, at rygning kan skade synsnerverne hos fostret.

Mere konkret bliver disse nerver 5% tyndere, altså har øjet 5% færre nerver at benytte, hvilket umiddelbart ikke lyder af meget, men når man bliver ældre har man brug for alle de nerver man kan få.

Inger Christine Munch, der er forskningslektor på øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital, udtaler: “Umiddelbart betyder fem procents forskel ikke det store for synet hos et 12-årigt barn. Men vi mister nervetråde gennem hele livet, og på et tidspunkt vil man opleve huller i synsfeltet. Så ville det have været rart at have haft nogle flere at tage af”, siger hun.

Stof til eftertanke hos sundhedssektoren

Desuden mener hun, at denne nye viden bør give stof til eftertanke i sundhedsvæsenet: “Det betyder, at hele sundhedssektoren skal hjælpe de mødre, der ikke kan holde op, når de bliver gravide. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at de mødre måske har det svært, når de ikke har overskud til at holde op med at ryge”, udtaler hun.

Om rygning også direkte påvirker andre dele af fostrets centralnervesystem vides endnu ikke, men forskerne bliver ved med at holde øje med de 1323 børn som er med i undersøgelsen. Alle børn er desuden født i år 2000, og har derfor været med i projektet i 17 år indtil nu.

Kilde: http://www.b.dk/nationalt/ny-forskning-rygning-under-graviditet-er-skidt-for-oejet

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler