Når du er gravid, er det særlig vigtigt, at den mad du spiser er sund og varieret, da barnet har behov for vitaminerne fra en god kost for at udvikle sig. Hvis der mangler noget i din kost, så bliver dette ikke kun til en mangel i din egen krop, men det påvirker også barnets udvikling. Derfor er graviditet en god anledning til at tage dine spisevaner op til revision og overveje, om der er nogle fødevarer, du mangler i din normale kostsammensætning.
I artiklen her får du vejledning til god kost og kosttilskud under en graviditet.
Spis ikke for 2, spis for 1 1/8
De fleste tænker, at det er nødvendigt at spise for to, når man bliver gravid, men den mængde af ekstra energi, som kroppen har brug for under graviditeten, er, i starten, kun 100 kcal om dagen, stigende igennem graviditeten til 500 kcal om dagen. I ammeperioden er behovet for ekstra energi også 500 kcal om dagen. En normalvægtig kvinde indtager omkring 2200 kcal om dagen, så den gennemsnitlige ekstra energimængde, graviditeten kræver, svarer egentlig kun til 1/7 - 1/8 af et normalt energibehov. 300 kcal svarer f.eks. til 3 bananer eller en halv liter letmælk.
En graviditet kræver noget særligt af din krop, og derfor er det under graviditeten vigtigt at overveje, hvilken type mad du indtager. Det er også vigtigt, hvordan du sammensætter maden, så du får dækket alle de vigtige behov for ekstra protein, vitaminer og mineraler, som barnet har brug for. Selvom du tager en almindelig vitaminpille eller en vitaminpille for gravide, er dette ikke en undskyldning for ikke at spise sundt. Eksempelvis indeholder disse vitaminpiller ikke nok calcium til at dække dit behov. Og fordelene ved at spise sundt kan ikke udkonkurrere medicin.
Vitaminer og mineraler
Vigtige vitaminer og mineraler under graviditeten og i ammeperioden er:
Vitamin A – er med til at læse genmaterialet, når det lille nye menneske skal dannes. Det findes eksempelvis i leverpostej, kød, mejeriprodukter, fisk og æg. Det er på den anden side vigtigt ikke at få for meget A-vitamin, så derfor anbefales det, at gravide ikke spiser lever, da lever indeholder rigtig meget Vitamin A.
Vitamin B12 – bruges til celledeling, blod og nerver. Findes i kød, mælk, ost, lever æg og fisk. Hvis du er vegetar, er det en god idé at tage et tilskud af B12 under graviditeten og amningen.
Vitamin C – er et centralt vitamin i opbygningen af kroppen. Findes i appelsiner, grøn og rød peber, spinat, broccoli, tomater, kartofler og jordbær.
Vitamin D - er endnu et centralt vitamin for kroppen under graviditeten. Din krop danner det selv via solens UV-stråler, men det er jo begrænset, hvor meget sol, der er her i Danmark. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at gravide tager et tilskud på 10 mikrogram D-vitamin under hele graviditeten. Det svarer til, hvad der findes i en almindelig vitaminpille. Vitaminet findes også i begrænset mængde i for eksempel fede fisk (laks, sardin, sild, makrel), torskerogn, æg og ost. Det er altid en god ide at tage tilskud af fiskeolie i graviditeten, læs her hvorfor. Hvis du ønsker at indtage fiskeolie finder du her et bud på en god fiskeolie.
Folat – folinsyre – har stor betydning for, at cellerne deler sig korrekt. Folinsyre er således særligt vigtigt for, at barnets vækst kommer til at forløbe normalt. Man har fundet ud af, at et tilskud af folinsyre i de første måneder af graviditeten formindsker risikoen ganske betydeligt for, at barnet udvikler neuralrørsdefekt. Barnet udvikler neuralrøret, der senere bliver til hjerne og rygmarv meget tidligt i graviditeten. Faktisk allerede inden mange kvinder opdager, at de er gravide.
Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at hvis man forsøger at blive gravid, bør man tage et tilskud af folinsyre allerede i denne periode. Ellers anbefales det, at man tager et tilskud på 400 mikrogram folinsyre fra graviditetens begyndelse og 3 måneder frem. Folinsyre, som er i vitaminpiller, optages lettere af kroppen end folat, som er den måde, hvorpå vitaminet optræder i fødevarer. Fødevarer, der indeholder folat, er blandt andet grønne bladgrøntsager, tørrede bønner, nødder og mandler. Du kan købe folat-tilskud her.
Jern – er meget vigtigt i graviditeten, da det har stor betydning for, at de røde blodlegemer kan transportere ilt rundt. Under graviditeten forøges blodmængden betydeligt, og foruden dit eget behov for ilt, skal du også sørge for, at der transporteres tilstrækkeligt ilt til barnet. Hvis ikke du får et jerntilskud, har du 20% risiko for at komme til at lide af blodmangel under graviditeten. Jerntilskuddet går også til at dække blodtabet ved fødslen samtidig med, at det er vigtigt, at barnet har et godt jerndepot ved fødslen. Først fra 6 måneders alderen skal barnet have et tilskud af jern. Kød, fjerkræ, brød, æg og grønne grøntsager er gode kilder til jern. Du kan købe dit jerntilskud her.
Calcium – styrker knoglerne, men har også en lang række andre meget vigtige funktioner. Barnet kræver en del calcium, så derfor er det vigtigt, at du sørger for at spise, så du også får dit eget behov dækket. Ellers kan du for eksempel få problemer med huller i tænderne. En halv liter mælkeprodukt om dagen er tilstrækkeligt til at holde dig velforsynet med kalk. Og det er ligegyldigt, om det er fed eller mager mælk, det indeholder lige meget calcium. Du kan også tage dit calcium som kosttilskud hvis du ikke drikker mælk eller spiser mælkeprodukter. Du kan købe dit calcium tilskud her.
Hent vores app og få fri adgang til alle artikler
Pt. kun for iPhone
eller opret dig her nu og få adgang i 7 dage
Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit. Både på web og i app.
Allerede medlem? Log ind her
Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.