Sådan lærer du rebozo
Rebozo kan hjælpe dig af med graviditetssmerter, samt smertelindre dig til din fødsel.

Hvad er Rebozo og hvad kan det bruges til?

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

I Danmark er de fleste jordemødre og Duelaer blevet mere og mere tilhængere af Rebozo og teknikken bliver derfor brugt af et stigende antal jordemødre, men hvad er egentlig Rebozo og hvordan kan du som gravid få glæde og gavn af teknikken?

Vi har samlet en masse information af Rebozo i artiklen, men du finder også link til flere øvelser, samt muligheden for at tilgå et videokursus om Rebozo.

Hvad er Rebozo?

Selve ordet Rebozo dækker over et stort håndvævet sjal, som ofte er meget farverigt. Sjalet kan bruges til meget forskelligt, blandt andet kan det bruges som en teknik under graviditet og fødsel. Rebozo teknikken er opfundet af Mayaindianerne. Teknikken er meget udbredt blandt jordemødre i Mexico, hvor den bruges til at give den gravide afspænding og massage eller til at hjælpe barnet med at ligge mest hensigtsmæssigt i maven. Men den kan også bruges lige før og under fødslen som smertelindring eller til at stimulere veer med.

Rebozo massage i graviditeten

Som gravid kvinde er man ofte meget øm med spændte muskler i området omkring bækkenet. Derfor vil de fleste gravide kvinder finde stort behag ved at få en omgang Rebozo massage. En Rebozo massage består af, at man ligger eller sidder i forskellige stillinger med et Rebozo sjal bredt ud under sig. Herefter handler det i al sin enkelthed om, at sjalet rystes eller trækkes, så der kommer en lille rystende bevægelse eller et lille stræk i den gravide krop.

Jordemoder Berit anbefaler Forevig Liv

Den lille rystende bevægelse vil bevirke, at musklerne i området, hvor sjalet ligger, vil blive dejligt afspændte. Når der veksles mellem en lille rystende bevægelse og ingen bevægelse, vil afslapningen blive optimal og den gravide krop vil have endnu nemmere ved at give helt slip på spændinger.

Hvis der i stedet trækkes blidt i Rebozo tørklædet, vil musklerne få et lille stræk, som efterfølgende vil give velvære og mindre ømhed i området, hvor der trækkes. Det er typisk i bækkenområdet strækket vil være. Man kan dog også vælge, at lægge sjalet omkring nakken og udstrække området her.

Da Rebozo også bruges som en ve-stimulerende teknik, er det vigtigt at rystelserne foregår stille og roligt indtil man runder uge 37+0. Med fart på rystelserne er der nemlig risiko for, at teknikken bliver ve-stimulerende, hvilket ikke er hensigtsmæssigt at opnå inden uge 37+0.

Rebozo til alle

Det er ikke kun gravide kvinder, der kan have glæde af en Rebozo massage. Alle mennesker vil opnå følelsen af at blive afspændt og strukket ud efter en omgang Rebozo massage. Derfor kan det være en rigtig god idé, at du og din partner lærer teknikken, så i kan  give hinanden Rebozo massage. Selvom det er den gravide kvinde, som givetvis er den, der har størst behov for at få glæde af teknikkens fordele, er der faktisk også fordele for den gravide ved at give sin partner Rebozo massage. Sagen er nemlig den, at man bliver bedre til at udføre teknikken, hvis man også selv har prøvet at modtage den.

Så det er værd at overveje, om I som par kan arrangere en hyggestund hjemme i stuen, hvor I begge kan lære at udføre teknikken på hinanden. Det er nemlig ikke så svært og det behøver ikke at koste en masse penge og jo før i går i gang med at lære teknikken, jo mere glæde vil I få af den under graviditeten, og jo bedre vil I være til at udføre den og gøre brug af den til fødslen.

Lær hvordan du og din partner kan give hinanden Rebozo

Hvis du og din partner har lyst til at lære teknikken, findes der forskellige kurser, hvor I som par kan deltage og lære teknikken. Men i kan også melde jer ind hos Gravid.dk, hvor I finder et kursus, som viser jer, hvordan i lærer Rebozo teknikken.

Derudover skal I have et stort tørklæde eller et lagen. Det skal være ca. 2 x 3 meter, så der er altså tale om et meget langt tørklæde. Hvis I ikke har et langt tørklæde, kan I bruge et helt almindeligt lagen, som I folder sammen på midten.

I kan også få en smagsprøve på at lave rebozo derhjemme via mine gratis 5 små øvelser her.

Bliv medlem og læs videre

Gratis adgang til alle artikler i 7 dage.

Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit.

Allerede medlem? Log ind her

Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.

Opret et gratis medlemskab

og få ugentlige gravidmails, din personlige gravidside og live sessioner samt 7 dages adgang til alle artikler.

Tilmelding Level1