Søg
Close this search box.
Gravide foster uge 10
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 10

Gravid uge 10 (10. uge 9+0 – 9+6)

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Barnet

Gravid uge 10 og nu rammer dit barn et af sine første milepæle. Det går fra at være et embryon til at være et foster. Du selv mærker sikkert mange forskellige symptomer som følge af graviditeten.

Embryonet er stadig proportioneret med et enormt hoved i forhold til kroppen, men langsomt begynder det at tage form. Fra at se ud som et hvilket som helst pattedyrs-embryon, kommer embryonet mere og mere til at ligne et lille menneske. Hovedet, der indtil nu har været bøjet ind mod overkroppen, retter sig lidt ud. Man kan stadig se hjernen gennem huden, idet kranieknoglerne ikke har udviklet sig endnu.

Fødderne, der udvikler sig lidt langsommere end hånden, er efterhånden ved at have dannet tæerne.

Fra embryon til foster

Udgangen af uge 10 afslutter det embryonale stadium. Embryon betyder egentlig ’det, der er indeni’ – eller ’kimen til et menneske’. Efter undfangelsen udviklede zygoten sig til morulaen, der blev til blastocysten, der udviklede sig til embryonet.

Gravid uge 10 – Fra udvikling til vækst

Embryonet er det stadium, hvor alle de forskellige menneskelige kropsdele bliver dannet. Fra nu af skal disse kropsdele sådan set ’bare’ vokse sig større og videreudvikle sig. Ordet ’foster’ betyder derfor rammende nok ’bringe op’ og ’tage vare om.’

Barnet vokser, når du er gravid i uge 10 til ca. 20- 30 mm og vejer ca. 5 gram. Du kan se hvad størrelsen på dit barn kan sammenlignes med her

Kvinden

Produktionen af graviditetshormonet HCG er i top, så forandringerne i kroppen er til at se og føle på forskellige måder. Nogle gravide får en mere skinnende hud under graviditeten, andre udvikler bumser.

Mange kvinder oplever at få tykkere hår under graviditeten. Det fortager sig desværre igen ca. 3 måneder efter fødslen, hvor mange kvinder oplever et stort hårtab, når håret vender tilbage til sin naturlige fylde.

Gravid uge 10 – Symptomer

På nuværende tidspunkt vil de fleste gravide opleve et eller flere symptomer på deres graviditet. Mange par ønsker ikke at fortælle om deres kommende familieforøgelse før, de har været til nakkefoldsscanning.

Dette kan gøre symptomer som træthed, kvalme og humørsvingninger mere udfordrende, da man ikke kan forklare sine omgivelser om årsagen til dette.
Du kan læse mere om de forskellige symptomer og gener, du kan opleve under graviditeten her eller læs andre nyheder på vores facebook-side.

Tilbage til uge 9 Videre til uge 11