Gravid uge 10 (10. uge 9+0 – 9+6) – Fra pattedyr til menneske

Gravide foster uge 10

Barnet

Gravid i uge 10 og nu rammer dit barn et af sine første milepæle. Det går fra at være et embryon til at være et foster. Du selv mærker sikkert mange forskellige symptomer som følge af graviditeten.

Embryonet er stadig proportioneret med et enormt hoved i forhold til kroppen, men langsomt begynder det at tage form. Fra at se ud som et hvilket som helst pattedyrs-embryon, kommer embryonet mere og mere til at ligne et lille menneske. Hovedet, der indtil nu har været bøjet ind mod overkroppen, retter sig lidt ud. Man kan stadig se hjernen gennem huden, idet kranieknoglerne ikke har udviklet sig endnu.

Fødderne, der udvikler sig lidt langsommere end hånden, er efterhånden ved at have dannet tæerne.

Fra embryon til foster

Udgangen af uge 10 afslutter det embryonale stadium. Embryon betyder egentlig ’det, der er indeni’ – eller ’kimen til et menneske’. Efter undfangelsen udviklede zygoten sig til morulaen, der blev til blastocysten, der udviklede sig til embryonet.

Fra udvikling til vækst

Embryonet er det stadium, hvor alle de forskellige menneskelige kropsdele bliver dannet. Fra nu af skal disse kropsdele sådan set ’bare’ vokse sig større og videreudvikle sig. Ordet ’foster’ betyder derfor rammende nok ’bringe op’ og ’tage vare om.’

Barnet vokser, når du er gravid i uge 10 til ca. 20- 30 mm og vejer ca. 5 gram. Du kan se hvad størrelsen på dit barn kan sammenlignes med her

Bliv fulgt i din graviditet af jordemoder Berit. Tilmeld dig babymails og modtag hver uge en informationsrig mail som beskriver hvad der sker for dig og baby i den kommende uge. Du kan altid afmelde dig.
  • DD dot MM dot YYYY

Kvinden

Produktionen af graviditetshormonet HCG er i top, så forandringerne i kroppen er til at se og føle på forskellige måder. Nogle gravide får en mere skinnende hud under graviditeten, andre udvikler bumser.

Mange kvinder oplever at få tykkere hår under graviditeten. Det fortager sig desværre igen ca. 3 måneder efter fødslen, hvor mange kvinder oplever et stort hårtab, når håret vender tilbage til sin naturlige fylde.

Symptomer

På nuværende tidspunkt vil de fleste gravide opleve et eller flere symptomer på deres graviditet. Mange par ønsker ikke at fortælle om deres kommende familieforøgelse før, de har været til nakkefoldsscanning.

Dette kan gøre symptomer som træthed, kvalme og humørsvingninger mere udfordrende, da man ikke kan forklare sine omgivelser om årsagen til dette.
Du kan læse mere om de forskellige symptomer og gener, du kan opleve under graviditeten her.

Tilbage til uge 9 Videre til uge 11


Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler