Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

Er fødselsforberedelse nødvendig?

Er fødselsforberedelse nødvendig
Er du i tvivl om det kan betale sig at forberede dig inde fødslen?

En af livets helt store begivenheder

En fødsel er en af livets helt store begivenheder, men er fødselsforberedelse egentlig nødvendig? Det er for de fleste en oplevelse, som de vil huske for livet på både godt og ondt. Når nu det er sådan en stor oplevelse, hvorfor er det så, at vi ikke allesammen går op i vigtigheden af at forberede os til den og træne vores krop, så den er klar til fødslen?

Er en fødsel et marathon?

En fødsel sammenlignes meget ofte med det at løbe et marathon. Om det er helt sammenligneligt, skal jeg ikke kunne sige. Jeg har født 3 børn, men aldrig løbet et marathon. Men jeg er ret sikker på, at der ikke er ret mange marathonløbere, som går ind i deres marathon-projekt, uden også at gå ind i et heftigt træningsprogram forinden. Hvorfor er det så, at rigtig mange kvinder ”glemmer” at træne til deres ”marathon” på fødestuen?

Kan man overhovedet træne til sin fødsel eller er det spild af tid?

Det spørgsmål finder vi klart og tydeligt svar på i et forskningsprojekt fra 2010 fra Aarhus Universitetshospital. Her blev en række førstegangsfødende tilfældigt udvalgt til enten at modtage fødselsforberedelse omkring fødslen, det nyfødte barn, parforhold og familieliv, eller slet ikke at modtage nogen former for forberedelse.

Mere tryghed og mindre smertelindring

De kvinder, som havde modtaget forberedelse, var mere trygge sidst i graviditeten og de var bedre til at vurdere, hvornår de var i fødsel og kom dermed ikke for tidligt på fødegangen med risiko for at blive sendt hjem igen. Dermed ankom de til fødegangen senere, end kvinderne fra gruppen der ingen fødselsforberedelse havde fået.

Kvinderne, som havde fået fødselsforberedelse, havde mindre behov for smertelindring i form af fx epiduralblokade. Desuden var de kvinder, som havde modtaget fødselsforberedelse hurtigere til, af egen fri vilje, at forlade hospitalet efter fødslen.

Det gør en forskel

Så kunne man fristes til at spørge sig selv om, hvorfor tilbuddet om fødselsforberedelse fra det offentlige svinder mere og mere ind? Heldigvis findes der fortsat fødesteder i Danmark med gode tilbud om fødselsforberedelse, men hvorfor skal det variere fra fødested til fødested?

Hos Gravid.dk er vores erfaring, at fødselsforberedelse kan variere imellem alt fra 2 ½ times undervisning i et stort auditorium med mere end 100 andre gravide, til steder som tilbyder deres førstegangsfødende 8-10 timers undervisning på mindre hold bestående af ca. 10 deltagende par. Vi har sågar erfaret, at der er hospitaler, som helt må aflyse deres forberedelse pga. besparelser eller jordemoder mangel.

Gør noget nu!

Hos Gravid.dk har vi besluttet os for at give en håndsrækning til alle gravide. Således kan alle nu få muligheden for at træne til sin fødsel for ganske få midler. Få den fødselsforberedelse, som du måske er snydt for gennem besparelser, hos os.

Dette er muligt i form af et online fødselsforberedelseskursus. Her får du lejlighed for at træne dig op til din forestående fødsel. Vi har flere forskellige online kurser. I vores “Vejen til en Fantastisk Fødsel” er dét at kunne bevare selvkontrollen under din fødsel i fokus. Det er et 4 ugers online kursus, som giver dig værktøjer og viden samt nogle mentale træningsøvelser ved hjælp af en metode, som vi kalder BIRTH-metoden.

Mentaltræning er egentlig udarbejdet til elitesportsudøvere. Det er nemlig sådan, at når en sportsudøver har trænet sin krop fysisk til et maks punkt, har han mulighed for at træne sin hjerne til at præstere yderligere.

Hvis vi vender tilbage til tanken om, at en fødsel sammenlignes med et marathonløb, giver det pludselig god mening, at en fødende kvinde dermed også kan træne sin hjerne således, at hendes krop kan præstere bedre til  fødslen.

Ønsker du at vide mere om “Find vejen til en Fantastisk Fødsel”, og andre af Gravid.dk’s kurser, så klik ind på vores kursus sider, hvor du finder vores kursuskatalog.

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Rhesusnegativ Anti-D
Gravid
Når mors blodtype er Rhesus-negativ

Hvis din blodtype er rhesus-negativ, skal du have foretaget yderligere undersøgelser i din graviditet og måske have en sprøjte med Anti-D. I artiklen bliver du klogere på, hvorfor det er vigtigt at kende din blodtype, samt hvilke konsekvenser det har, hvis din blodtype er rhesus- negativ.

camping
Blog
Aktiviteter for dig på barsel

Der er næsten intet, der slår tiden som nybagt mor. Du kan sikkert nikke genkendende til, at det på en og samme tid er den mest fantastiske tid men samtidig også den mest stressende periode i dit liv, hvorfor det er vigtigt at finde nogle ting at lave,