Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

Anbefalede vitaminer og kosttilskud til gravide

Vitaminer til gravide
Få styr på anbefalingerne når det kommer til vitaminer under din graviditet.

Vitaminer til gravide er vigtigt, så din krop og får god næring og plejes godt, så den kan danne dit nye barn under de bedste vilkår. I artiklen får du styr på de anbefalede vitaminer under en graviditet.

Hvis du vil vide mere, står vores jordemødre altid klar til at svar på alle dine spørgsmål og det gør vi i hele din graviditet.

Som gravid anbefales det at du tager følgende kosttilskud:

Folsyre, Vitamin D og jern

Folsyre og D-vitaminbehovet kan dækkes gennem et dagligt indtag af en multi-vitaminpille for gravide, mens jern  bør tages separat. For jern gælder det, at der skal tages 40-50 mg dagligt fra uge 10 og graviditeten ud.

Hvis du ikke drikker eller spiser mælkeprodukter, er det en god idé at tage et kosttilskud af kalk hver dag. Du kan læse, hvor meget du skal tage længere nede i artiklen.

Multi-tabs Pregnant er en tablet som indeholder mange af de tilskud en gravid kvinde behøver, og kan købes her.

Folsyre eller folinsyre

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man tager 400 mikrogram folsyre eller folinsyre hver dag fra det tidspunkt, man planlægger at blive gravid indtil 12 uger henne i graviditeten. Folsyre nedsætter risikoen for neuralrørsdefekt, hvilket kan forårsage en lang række alvorlige skader for barnet.

Køb folsyre hos Matas online her.

D-vitamin

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide dagligt indtager 10 mikrogram D-vitamin under hele graviditeten. D-vitamin er vigtigt for knogler og tænder og hvis moderen mangler D-vitamin under graviditeten, er det samme tilfældet for barnet. Normalt skal man begynde at give nyfødte D-vitamin fra de er 5 uger gamle. Kroppen optager bl.a. D-vitamin via solens stråler, men på vores breddegrader kan det ofte være så som så med lys.

Du kan købe D-vitamin hos Matas her.

Jern

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide fra uge 10 indtager 40-50 milligram jern hver dag. Jern er nødvendigt, bl.a. fordi den gravide producerer en del ekstra røde blodlegemer under graviditeten. Blodet skal bære den ekstra ilt til barnet og jernmangel kan føre til blodmangel/anæmi. Dette mærkes bl.a. som træthed eller svimmelhed. Du skal være opmærksom på, at jern ikke optages optimalt, hvis tabletterne indtages sammen med kalk eller til et kalkholdigt måltid. Til gengæld optages jern optimalt i en kombination med c-vitamin. Du bør derfor tage din jerntablet forskudt fra hovedmåltiderne med 1-2 timer, og du kan med fordel tage den med et glas juice eller med en citrus frugt.

Køb jern hos Matas her.

Kalk

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide indtager mindst ½ liter mælkeprodukt om dagen. Hvis ikke, er det nødvendigt med et kalktilskud på 500 mg dagligt gennem hele graviditeten. Kalk er også vigtigt i opbygningen af dine og barnets knogler og tænder.

Køb kalktilskud hos Matas her.

Artiklen indeholder sponsorerede links

Læs mere om vitaminer til gravide

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Hvem skal med til min hjemmefødsel
Fødsel
Hvem skal med til min hjemmefødsel?

Hvis I planlægger en hjemmefødsel, tvinges I til at planlægge mange detaljer omkring jeres fødsel, som I måske tager for givet, hvis I føder på et hospital.Det fører altid noget godt med sig at gennemtænke og reflektere over jeres kommende fødsel. Dette er endnu en af de gode

Sådan passer du på økonomien
Blog
Sådan passer du på økonomien, når du får et barn

Vidste du, at en familie bruger adskillige tusinde kroner på deres nyfødte barn alene i dets første år? Det er mange penge, og når det gøres op i praktisk udstyr, tilbehør, behov i dagligdagen samt alle andre ting, er det måske ikke usandsynligt at forestille sig, at det