I Danmark har vi, hen over vinteren, tilbud om influenzavaccine til alle gravide, som er i 2. eller 3. trimester. Ikke alle gravide kvinder vælger at tage imod vaccinen, nogen fordi de ikke er klar over tilbuddet, andre fordi de er usikre på, hvorfor gravide kvinder tilbydes influenzavaccine.
I denne artikel kan du finde svar på hvorfor det kan være en god ide at lade sig vaccinere for influenza i vinterperioden.
Hvornår tilbydes gravide influenzavaccine?
Influenzavaccine tilbydes til gravide i 2. og 3. trimester på baggrund af internationale undersøgelser, som viser, at gravide er i øget risiko for at få komplikationer, hvis de rammes af influenza. Herudover viser forskningen, at influenza kan føre til abort, dette er dog kun i sjældne tilfælde, altså en meget lav risiko.
Når man er gravid, specielt hen mod slutningen, presser den voksende livmoder mellemgulvet op mod lungerne. Dette bevirker at lungerne ikke kan udvides så meget som normalt. Derfor er en af de komplikationer som kan opstå i forbindelse med influenza hos gravide, risiko for at udvikle en lungebetændelse i forbindelse med influenzaen.
Hvis du udover at være gravid har en kronisk sygdom såsom astma, nedsat immunforsvar, hjertesygdom eller andet, er risici for komplikationer i forbindelse med influenza endnu større. Dette bevirker, at du allerede i 1. trimester vil blive tilbudt en influenzavaccine.
Influenzavaccine kan være en bonus for barnet
Når du som gravid vælger at tage imod influenzavaccine, vil dit ufødte barn også drage fordele af vaccinen. Dels vil der overføres antistoffer til det ufødte barn, som vil beskytte barnet efter fødslen. Men risici for, at du som nybagt mor smittes med influenza, vil være meget lille, hvormed du heller ikke vil føre smitten videre til dit nyfødte barn.
Derfor beskytter du altså på flere måder dit ufødte barn i maven, når du vælger at takke ja til influenzavaccinen.
Hvad er bivirkningerne ved influenzavaccine?
Influenzavaccine har, som alle andre vacciner og medicin, risici for bivirkninger. Der er dog tale om de gængse bivirkninger ved vaccination, såsom ømhed, rødme og udslæt der hvor vaccinen er givet. Herudover kan der opstå hovedpine og utilpashed efter vaccination. I sjældne tilfælde ses feber og kulderystelser. Det vil typisk være 1-2 dage efter vaccinationen er givet, at man oplever bivirkninger.
I forhold til det ufødte barn, har flere undersøgelser slået fast at vaccinen ikke udgør nogen risiko for det ufødte barn. Tværtimod fastslår Sundhedsstyrelsen at der, som ovenfor nævnt, er flere fordele for barnet når mor lader sig vaccinere.
Hvornår skal jeg vaccineres mod influenza?
Tilbud om influenza vaccine gælder fra 1. oktober til slut februar. Men da der går 2-3 uger før vaccinen beskytter, opnås den bedste beskyttelse for dig og dit ufødte barn, hvis du tager imod vaccinen fra november til sidst i december.
Det betyder dog ikke, at der ikke er effekt af at blive vaccineret i januar eller februar, hvis du for eksempel ikke er i 2. trimester før dette tidspunkt, eller hvis du af andre grunde ikke fik vaccinen i november eller december.
Hvor og hvordan kan jeg få en influenzavaccine?
Der er flere forskellige muligheder, når det kommer til at få en vaccine mod influenza. De fleste bestiller en tid til vaccination hos deres egen læge. For nogle passer det endda med, at de kan få vaccinen i forbindelse med en af de obligatoriske lægeundersøgelser i din graviditet.
Også på apotekerne flere steder rundt omkring i landet, kan man blive vaccineret mod influenza. Du kan derfor også gå til dit lokale apotek og få din vaccine. Det er dog ikke alle apoteker der tilbyder influenzavaccine, så tjek på forhånd om dit lokale apotek kan tilbyde at vaccinere dig.
Se video om influenzavaccine
Professor Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital.