Hvad er Rebozo og hvad kan det bruges til?

Sådan lærer du rebozo

I Danmark er de fleste jordemødre blevet mere og mere tilhængere af Rebozo og teknikken bliver derfor brugt af et stigende antal jordemødre, men hvad er egentlig Rebozo og hvordan kan du som gravid få glæde og gavn af teknikken?

Hvad er Rebozo?

Selve ordet Rebozo dækker over et stort håndvævet sjal, som ofte er meget farverigt. Sjalet kan bruges til meget forskelligt, blandt andet kan det bruges som en teknik under graviditet og fødsel. Rebozo teknikken er opfundet af Mayaindianerne. Teknikken er meget udbredt blandt jordemødre i Mexico, hvor den bruges til at give den gravide afspænding og massage eller til at hjælpe barnet med at ligge mest hensigtsmæssigt i maven. Men den kan også bruges lige før og under fødslen som smertelindring eller til at stimulere veer med.

Rebozo massage i graviditeten

Som gravid kvinde er man ofte meget øm med spændte muskler i området omkring bækkenet. Derfor vil de fleste gravide kvinder finde stort behag ved at få en omgang Rebozo massage. En Rebozo massage består af, at man ligger eller sidder i forskellige stillinger med et Rebozo sjal bredt ud under sig. Herefter handler det i al sin enkelthed om, at sjalet rystes eller trækkes, så der kommer en lille rystende bevægelse eller et lille stræk i den gravide krop.

Den lille rystende bevægelse vil bevirke, at musklerne i området, hvor sjalet ligger, vil blive dejligt afspændte. Når der veksles mellem en lille rystende bevægelse og ingen bevægelse, vil afslapningen blive optimal og den gravide krop vil have endnu nemmere ved at give helt slip på spændinger.

Hvis der i stedet trækkes blidt i Rebozo tørklædet, vil musklerne få et lille stræk, som efterfølgende vil give velvære og mindre ømhed i området, hvor der trækkes. Det er typisk i bækkenområdet strækket vil være. Man kan dog også vælge, at lægge sjalet omkring nakken og udstrække området her.

Da Rebozo også bruges som en ve-stimulerende teknik, er det vigtigt at rystelserne foregår stille og roligt indtil man runder uge 37+0. Med fart på rystelserne er der nemlig risiko for, at teknikken bliver ve-stimulerende, hvilket ikke er hensigtsmæssigt at opnå inden uge 37+0.

Rebozo til alle

Det er ikke kun gravide kvinder, der kan have glæde af en Rebozo massage. Alle mennesker vil opnå følelsen af at blive afspændt og strukket ud efter en omgang Rebozo massage. Derfor kan det være en rigtig god idé, at du og din partner lærer teknikken, så i kan  give hinanden Rebozo massage. Selvom det er den gravide kvinde, som givetvis er den, der har størst behov for at få glæde af teknikkens fordele, er der faktisk også fordele for den gravide ved at give sin partner Rebozo massage. Sagen er nemlig den, at man bliver bedre til at udføre teknikken, hvis man også selv har prøvet at modtage den.

Så det er værd at overveje, om I som par kan arrangere en hyggestund hjemme i stuen, hvor I begge kan lære at udføre teknikken på hinanden. Det er nemlig ikke så svært og det behøver ikke at koste en masse penge og jo før i går i gang med at lære teknikken, jo mere glæde vil I få af den under graviditeten, og jo bedre vil I være til at udføre den og gøre brug af den til fødslen.

Lær hvordan du og din partner kan give hinanden Rebozo

Hvis du og din partner har lyst til at lære teknikken, findes der forskellige kurser, hvor I som par kan deltage og lære teknikken. Men i kan også melde jer ind i Gravidklubben.dk, hvor I finder et kursus, som viser jer, hvordan i lærer Rebozo teknikken.

Derudover skal I have et stort tørklæde eller et lagen. Det skal være ca. 2 x 3 meter, så der er altså tale om et meget langt tørklæde. Hvis I ikke har et langt tørklæde, kan I bruge et helt almindeligt lagen, som I folder sammen på midten.

I kan også få en smagsprøve på at lave rebozo derhjemme via mine gratis 5 små øvelser her.

Rebozo under fødslen

Når man er i fødsel og har veer, er det meget vigtigt, at man ikke spænder op i sin krop. Her kan Rebozo gøre underværker, idet man kan opnå rigtig god afspænding ved brug af teknikken. Udover afspænding kan man opnå flere eller bedre veer, hvis man bruger Rebozo teknikken under sin fødsel.

Jo bedre trænede I er til at give og modtage Rebozo, jo bedre vil det virke under fødslen. Det kan derfor være en rigtig god idé for jer som par at begynde med Rebozo allerede tidligt i graviditeten. Hvis I bliver rigtig gode til at give og modtage Rebozo, vil den afspændende effekt være lettere at opnå, hvilket betyder, at Rebozo teknikken kan bruges som smertelindring, idet veerne vil føles mindre smertefulde på en afspændt krop end en meget spændt krop.

Nogle par vælger også at bruge Rebozo, som et forsøg på at komme i fødsel, når de nærmer sig termin eller er gået over tid. Det kan man gøre, fordi Rebozo som tidligere nævnt kan stimulere veer eller forbedre dem, som allerede er der. Hvis man vil gøre brug af den ve-stimulerende virkning, skal tørklædet placeres omkring bækkenet og så skal der rystes godt til i tørklædet/lagnet. Men husk, at det ikke må udføres på denne måde, før du er minimum 37+0.

Rebozo til dig & baby efter fødslen

Også efter du har født vil både du og barnet kunne få gavn af Rebozo teknikken. Som ammende mor er man ofte spændt i skulder- og nakkemuskler. Her vil I kunne placere Rebozo tørklædet/lagnet under hovedet og lave udstræk og afspænding i området.

Din lille baby vil elske at blive lagt ind i tørklædet og blive rullet fra side til side. Det vil også her have en afspændende og beroligende effekt på det lille barn, som vil forbinde oplevelsen med livet i livmoderen.

Rebozo teknikken er altså et rigtig godt bekendtskab at gøre sig, når man er blevet gravid og skal til at være fødende og nybagt mor.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler