Amning – alt du bør vide

Amning

Amning! Den bedste ernæring for barnet de første 6 måneder af dets liv er modermælk. Men for nogle kvinder fungerer det bare ikke at amme, og så er det vigtigt at huske på at en god mor ikke sidder i brysterne!

Men da brystmælk er det bedste anbefales det fra Sundhedsstyrelsen, at børn udelukkende ammes, indtil de er 6 måneder gamle. Der er ikke belæg for, at der er en bedre allergiforebyggende effekt ved at undlade almindelig modermælkserstatning eller overgangskost i 6 måneder sammenlignet med 4 måneder. Hvis de er parate, er det således fint at give dem overgangskost sammen med modermælk, fra de er 4 måneder.

Fordele ved amning

Modermælk er sammensat, så det hele tiden passer til spædbarnets behov. Derfor er det den bedste ernæring. Undersøgelser har vist, at børn, der bliver ammet har en lavere risiko for at få luftvejsinfektioner, mellemørebetændelser og mavetarminfektioner, generelt stimulerer amning barnets eget immunforsvar. Herudover mener man også at barnets IQ øges ved amning samt risiko for overvægt senere hen i livet.

Også for dig som mor har amning en helbredsmæssig effekt, der er nemlig studier som tyder på at amning kan have en beskyttende effekt i forhold til kræft i bryster og æggestokke. Derudover er risikoen for at få en efterfødselsdepression lavere hos mødre som ammer.

Der er altså, alt i alt, mange gode grunde til at kæmpe for at få etableret amningen af jeres barn. Her finder du nogle gode råd du kan bruge allerede i graviditeten.

Undgå ryge, alkohol og andre euforiserende stoffer når du ammer

Rygning frarådes under amning, da det giver forhøjet risiko for luftvejsinfektioner, astmastisk bronchitis og astma hos barnet. Rygning nedsætter desuden ammevarigheden samt mængden af mælk, og rygning medfører forhøjet risiko for vuggedød. Hvis det ikke er muligt for den ammende at holde helt op med at ryge, er det vigtigt ikke at ryge umiddelbart inden, barnet skal ammes. Koncentrationen af nikotin i blodet er højest lige efter, man har røget. Det er samtidig vigtigt at sørge for ikke at ryge i nærheden af barnet, da de skadelige stoffer selvfølgelig også kan påvirke barnet gennem luften.

Ligesom tobakkens skadelige stoffer overføres til barnet gennem modermælken, så påvirker alkohol også modermælken. Faktisk opnår modermælken en alkoholpromille svarende til den koncentration, der findes i morens blod. Alkohol kan have en række skadelige følger for barnet, og det bør helt undgås at drikke, når man ammer. Hvis man ryger hash påfører man modermælken en koncentration, der er 8 gange så stor som den, der findes i morens blod. En god grund til at undgå hashrygning, mens man ammer. Andre rusmidler er heller ikke tilrådelige under ammeperioden.

Opbevaring af modermælk

Det er fint at malke modermælk og gemme til senere brug. Det er imidlertid vigtigt at holde en god hygiejne med det, da spædbarnet er meget følsom overfor bakterier. Ved udmalkning skal de første par ml. smides væk. Mælken skal afkøles omgående, hvis den ikke skal bruges med det samme.

Frisk udmalket modermælk kan holde sig:

 • 3 døgn i køleskab ved max +5C.
 • Op til 6 måneder i fryser ved -18C.

Når mælken skal bruges, opvarmes den til spisetemperatur. Hurtig optøning
kan ske i varmt vand eller i mikrobølgeovn lige før måltidet. Hvis mælken er
opvarmet i mikrobølgeovn, vendes flasken nogle gange, så varmen fordeles.
Hvis temperaturen overskrider 60 grader, ødelægges immunglobulinerne.

 • Langsomt optøet mælk kan holde sig i 1 døgn i køleskab.
 • Hurtigt optøet mælk skal bruges med det samme.
 • Optøet mælk må ikke fryses igen.
 • Rester af opvarmet mælk skal altid kasseres.

 

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
 • Personlig sparring med jordemoder Berit
 • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
 • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
 • Personlig sparring med jordemoder Berit
 • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
 • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler