Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Gode råd til den første amning af din lille ny

Gode råd om amning i den første tid efter fødslen

I dag bliver alle familier hurtig hjemsendt efter en fødsel, derfor kan der være brug for gode råd til den første amning i hjemmet. Også selvom I Har valgt at føde hjemme, er I hurtigt på egen hånd, når det kommer til etablering af amning. Men der er faktisk nogle forbehold I kan tage, allerede i graviditeten, så succesraten for en velfungerende amning bliver højere.

Forbered dig i graviditeten

Først og fremmest er det vigtigt, at I som par snakker om amning. Snak om hvad I hver især forventer i forhold til amning, er det vigtigt for jer, at jeres barn bliver ammet? Find ud af om I selv er blevet ammet, og find ud af om der skulle være årsager til, at du, som kvinde, har en forventning om, at amning vil blive svært for dig.
Det kan for eksempel være hvis du er brystopereret, har haft ring i brystvorten eller anden årsag. Er der en mistanke om, at amning vil blive svært, er det vigtigt at I snakker med jeres jordemoder om dette. Det er nemlig en vigtig forudsætning for en vellykket ammestart, at begge forældre tror på at amning er muligt.

Det er også vigtigt, at I begge har en realistisk forventning i forhold til et kommende ammeforløb. Amning er noget, langt de fleste må kæmpe for at få etableret. Det tager tid at lære at amme både for barn og mor, også selvom du har ammet før, kan det tage tid, for ikke to børn eller ammeforløb er ens.

Fødselsforberedelse i form af ammeundervisning

Det er også en rigtig god ide at modtage undervisning om amning i form af fødselsforberedelse. De fleste fødesteder tilbyder en form for ammeundervisning, men du har også mulighed for at tilkøbe ekstra undervisning i dit lokalområde samt online. Igennem undervisningen skal du blandt andet lære noget om ammestillinger og sutteteknik mm.

De 4 vigtige budskaber

Et nyere forskningsprojekt har vist, at der er 4 budskaber, som er meget vigtige at huske på, når en amning skal etableres. Husk at det kan tage helt op til 14 dage, før en amning er fuld etableret.
De 4 budskaber er som følger:

– Hud-mod-hud kontakt er meget vigtig og I kan aldrig give jeres nyfødte barn for meget hud-mod-hud kontakt. Så glemt alt om gæster og hop under dynen uden bluse og med baby kun iført ble, specielt i de første timer og dage efter fødslen.

– Barnet skal ammes så ofte som muligt og minimum 8 gange i døgnet i dagene efter fødslen. Så ingen gæster og hud-mod-hud kontakt under dynen, giver stadig god mening.

– Når du ammer, er det vigtigt, at du føler dig godt tilpas. Sørg derfor for at have en masse små puder, som du kan stable under dine arme og barn.

– Partneren er lige så vigtig som mor!
Selvom det er mor der ammer, er det ikke uden betydning at partneren også deltager i amningen og ikke mindst støtter op om ønsket om at få amning etableret. Så få din partner til at hjælpe så meget som muligt.

Ud over de 4 ovennævnte punkter er det også vigtigt at barnet ikke tilbydes narresut. Der er nemlig forskel på hvorledes barnet sutter på et bryst og en sut, dermed kan det forvirre dit barn, hvis det tilbydes en sut. Det kan også påvirke amningen hvis barnet tilbydes modermælkserstatning. Derfor er det en god ide så vidt det er muligt at undgå at tilbyde dette.

Husk at hvis i har udfordringer i jeres ammeetablering, er der altid professionel hjælp at hente, der hvor jeres barn er født. Ellers er en anden god ide, at klæde barn og mor af og “starte forfra” hun-mod-hud, præcis som lige efter fødslen.

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt