Mentaltræning til din fødsel
Har du overvejet om din hjerne skal forberedes inden fødslen?

Mentaltræning som en del af din fødselsforberedelse

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Der kan være stor gevinst at hente, når det kommer til mentaltræning, som en del af din fødselsforberedelse. I artiklen her får du svar på hvad gevinsten er og hvad den helt præcist består af.

Hvad er mentaltræning?

Mentaltræning er træning af din hjerne og din måde at tænke på. Gennem træning kan du arbejde med din  underbevidsthed og din måde at tænke på. Når du arbejder med din underbevidsthed i form af mentaltræning, er der mulighed for, at du kan hjælpe dig selv, med at tænke på en specifik måde, i eller omkring en given situation.

Det er ved hjælp af gentagelser af den samme tanke, at tanken til sidst vil blive en integreret del af dine tanker, altså en vant og tryg måde at tænke præcis den tanke, som du via mentaltræning øver dig i at tænke. Når du vælger hvordan du vil tænke omkring en given situation og den via gentagelser bliver vanetænkning, vil din krop både fysisk og psykisk tage denne tanke til sig. Man kan nærmest sige, at der er tale om “fake it until you make it”.

Hvad kan du opnå med mentaltræning?

Mentaltræning er egentlig udarbejdet til elitesportsudøvere. Når en sportsudøver har trænet sin krop fysisk til et makspunkt, har sportsudøveren en mulighed for at træne sin hjerne til at kunne præstere yderligere. Som i sidste ende vil forbedre sportsudøverens resultater.

Det høres ikke så sjældent, at en fødsel samlingens med at løbe et Marathon. Hvis man tænker nærmere over dette, giver det pludselig god mening, at en fødende kvinde dermed også kan træne sin hjerne, således at hendes krop kan præstere bedst muligt til hendes fødsel.

Hvordan foregår mentaltræning?

Du kan gøre brug af mentaltræning gennem for eksempel lydfiler. Her vil en stemme guide dig igennem træning af et specifikt emne. Mentaltræning foregår bedst i en tilstand lige inden du opnår søvn. Man kan sige at kroppen skal være i en dvaletilstand, hvor du ikke tænker nogle bevidste tanker, men bare er åben for at lagre nye tanker.

Hvis du vælger at træne dig selv mentalt, er det vigtigt at du ved, at mentaltræning ikke er nogen quick-fix løsning. Du skal nemlig vide, at et mentaltrænings forløb tager 1-4 uger med daglig træning, før du kan forvente at opnå dit ønskede mål.

For at kunne mentaltræne, er det vigtigt, at man kan afspænde fysisk i sin krop. Derfor er det vigtigt, at du besidder evnen til at afspænde totalt fysisk i din krop. Hvis du aldrig før har prøvet fysisk afspænding, skal du starte med at øve dette, så du under din mentale træning kan opnå optimal afspænding rent fysisk. Det tager typisk 1-3 uger med daglig træning i afspænding, at blive god til dette, hvis du altså aldrig har prøvet det før.

Hvad kan man opnå med mentaltræning?

Man kan bruge mentaltræning til mange ting. Selvom det i sin tid blev udarbejdet til elitesportsudøvere, bliver det i dag brugt til forskelligt så som bearbejdelse af stress, dårligt selvværd, depression med mere. Helt grundlæggende kan du ved hjælp af mentaltræning opnå følgende 3 ting:

  • Indre ro
  • Øget bevidsthed
  • Højere pyt grænse

Disse 3 punkter kan være meget afgørende, for hvordan en fødende kvinde oplever hendes fødsel og de smerter som er en del af fødslen. Det er derfor at mentaltræning er genial træning at lave op til din fødsel og derfor vil du kunne finde en gevinst i at bruge mentaltræning som en del af din fødselsforberedelse.

Gevinsten for dig som fødende

Når du som fødende kvinde opnår en indre ro, vil du være bedre til at afspænde både mentalt og rent fysisk i din krop. En afspændt fødende krop laver bedre veer og giver barnet bedre plads til at komme ud. Derfor er indre ro en stor gave at få, for dig som fødende kvinde.

Gennem mentaltræning vil du ydermere kunne øge din selvkontrol. Med en god portion selvkontrol vil du være bedre i stand til at kontrollere, hvor meget ve-smerten skal fylde for dig. Når du kan det, vil du opleve smerten mindre og derigennem få en mindre smertefuld fødsel. Det vil også øge dine chancer, for at undgå at du går i panik over den uvante situation, de fleste står i på en fødestue.

Vigtigt hvis du vil have succes med din mentaltræning

De tanker som skal ”Fryses” fast i din hjerne gennem mentaltræning skal, for at opnå succes, opfylde følgende 4 punkter

  1. De skal gives i bydeform
  2. De skal gives af en autoritet
  3. De skal gentages
  4. Du skal tro på dem

De første 3 punkter er relativ lette at opnå, det er punkt 4 som oftest er en udfordring.  Men gennem mentaltræning og fordybelse kan dette altså opnås.

Herudover er det vigtigt at huske på, at en hindring for succes med mentaltræning er at du ønsker at præstere.  Det gælder om at acceptere, læne dig tilbage og lytte og tro på at kroppen selv klarer resten. Med andre ord så skal du når slippe kontrollen når du træner dig selv til din fødsel via mentaltræning. Herudover er det vigtigt at du accepterer  de lyde og tanker, som måske vil forstyrre dig under din træning. Du skal tro på at uanset hvad der sker, så sker det rigtige for dig.

Rigtig god fornøjelse med din mentaltræning. Hvis du ønsker hjælp til en god mentaltræning op til din fødsel, finder du et helt specielt udviklet mentalt træningsprogram til gravide kvinder her hos Gravid.dk.

Programmet er et 4 ugers online kursus som hedder “Vejen til en Fantastisk Fødsel”. Kurset bygger over en metode som kaldes BIRTH-metoden, hvis du vil se mere om hvad BIRTH-metoden er, så se med i videoen herunder.