Madlavning før fødslen
Der er mange praktiske ting, du kan forberede inden din fødsel.

Madlavning før fødslen

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

At passe en baby tager den tid, det tager og det er aldrig til at vide, hvor meget tid, man skal bruge på at amme eller køre med barnevogn den ene eller den anden dag. Derfor kan det være en god idé at forberede sig praktisk på tiden efter fødslen, i det omfang det kan lade sig gøre. Få gode råd til hvordan du kan forberede praktikken til tiden efter fødslen.

Det kan for eksempel være en god idé at lave nogle retter til fryseren, så det er nemt at lave aftensmad på dage, hvor det er rart at kunne gøre tingene nemt. Bag måske nogle småkager, så det er nemt at servere noget for barselsbesøgende efter fødslen eller tag imod, hvis dine gæster tilbyder at tage mad eller kage med. Det skulle helst være hyggeligt at få barselbesøg og ikke årsag til stress og gråd.

Fryseegnede retter

  • Kødsovs og i det hele taget de fleste sammenkogte retter egner sig til nedfrysning
  • Lasagne
  • Frikadeller/fiskefrikadeller
  • Hakkebøffer/karbonader
  • Tærter som eksempelvis porretærte eller skinketærte
  • Svensk pølseret (ikke med kartofler)
  • Boller, flutes

Fryseråd

Frys kun ting, du gider at se igen i optøet tilstand.

Hvad kan fryses?

Langt de fleste ting kan fryses, men det er kun is, der bliver bedre af at blive frosset.

Kød: Alt kan fryses

Fisk og skaldyr: Kan nedfryses, røgede ting skal emballeres godt, så hele fryseren ikke kommer til at lugte og smage af røget fisk

Grøntsager: Langt de fleste kan fryses, men de skal som hovedregel også blancheres, dvs. neddyppes i kogende vand fra 1-4 minutter.
Blancheringen hindrer tab af vitaminer og dårlig smag i produkterne.

Frugt: Det meste frugt kan fryses og skal ikke blancheres.

Mejeriprodukter: Det kan sjældent betale sig at fryse disse varer ned, bl.a. fordi det er en gængs handelsvare og mange af produkterne bliver fnuggede ved optøning. Piskefløden kan ikke piskes efter frysning, men kun bruges i flydende tilstand.

Få ting kan ikke fryses:

  • Salater med mayonnaise
  • Retter med husblas

Hvad kan man bruge som emballage?

Det er ikke altid, at man kan nedfryse produkterne i det materiale, som varerne var pakket ind i af supermarkedet. Fx skal gaspakket kød ompakkes, fordi luftarten isolerer og hindrer hurtig indfrysning (vakuumpakket kød).

Man skal kun bruge emballage, som er fremstillet med henblik på både at opbevare og fryse mad.

Hvor længe holder det?

Frugt og grønt kan holde en sæson, mens fede madvarer, fx fedt kød og røget fed fisk har kort holdbarhed, da fedtet bliver harsk. Magre produkter holder 8-10 måneder i boxen.

En tom fryser bruger lige så meget energi som en fuld fryser, men det kan aldrig betale sig at fryse ting ned, som man kan skaffe sig hver dag, fx mælk og smør, bare fordi det er på tilbud.
Hvis temperaturen har holdt sig på omkring minus 18 grader, bliver maden aldrig sundhedsfarlig, lige meget hvor længe den ligger, men fornøjelsen ved at spise maden bliver  begrænset.

Gode råd om frysning:

  • Frys kun det, der kan betale sig, dvs. hvis man har egne produkter eller har gjort en ‘god handel’.
  • Før bog over det, du lægger i fryseren, så undgår du at skulle spise ‘gammel mad’.
  • Emballér varerne godt og gør det i en emballage, der er beregnet til madvarer.
  • Hold øje med, at fryseren holder minus 18 grader.
  • Undgå at fylde for meget i fryseren på én gang, så temperaturen stiger, og maden derved er for længe om at blive indfrosset.
  • Ved køb af fryser er det en god idé at vælge fryser efter ens behov.
  • Køb en fryser, der er kategoriseret i energiklasse A.