Lider du af udflåd og svamp i graviditeten?

Udflåd og svamp i skeden

Vaginale forandringer

Øget mængde udflåd og svamp i graviditeten opstår, idet de hormonelle forandringer medfører, at der sker ændringer i det naturlige miljø i din skede. Dette betyder, for stort set alle gravide, at de får en øget mængde udflåd. Men det kan også betyde, at de er mere udsatte for vaginal svamp end ellers.

Udflåd

Mængden af udflåd øges som regel i løbet af graviditeten. Hvis udflådet er normalt, er det hvidligt og lugtfri. Når udflåd kommer i kontakt med luft, iltes det, og det kan få en lidt gullig farve. Du skal dog være opmærksom på, at farven ikke er mørkegul eller grøn, da dette kan være tegn på infektion. Infektion vil altid være forbundet med dårlig eller ildelugtende lugt. Udflåd må ikke have en påfaldende lugt. I så fald er det en god ide at søge læge.

I slutningen af graviditeten er det ikke unormalt, at dit udflåd bliver vandigt. I tidlig fødsel kan udflåd komme i meget store mængder. Dette kan bevirke, at der måske opstår tvivl om, hvorvidt vandet er gået. Hvis vandet er gået, vil et bind være fyldt på et par timer, mens udflåd ikke er så kraftigt sivende.

Desværre er der ingen gode råd, som kan mindske mængden af udflåd. Så der er ikke andet at gøre, end at skifte underbukser jævnligt eller eventuelt bruge et trusseindlæg.

Vaginal svamp

Mange gravide kvinder oplever at blive ramt af svamp under deres graviditet. Hvis du bliver ramt af svamp i vagina, skal du være opmærksom på følgende symptomer:

  • Hvidligt udflåd, som kan minde om hytteost
  • Kløe og irritation i og omkring vagina
  • Rødme i og omkring vagina
  • Brændende følelse i og omkring vagina

Det er altid en god idé at kontakte lægen ved ovennævnte symptomer. Behandlingen mod svamp er en lokal medicinsk behandling.

For at undgå at få svamp, er det en god idé at sove uden trusser, da de holder på den fugt, som svampen trives rigtig godt under. Det kan også være en god idé generelt ikke at gå i stramme bukser. Derudover skal du undgå sukker, mel og gærprodukter, da det er netop disse ting, svampen lever af.

Om forfatteren

Andre læser lige nu