Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Tryghedsscanning i den tidlige graviditet

Tryghedsscanning i den tidlige graviditet

Tryghedsscanning er et fænomen, som er opstået inden for de senere år. Det betyder i alt sin enkelthed, at man, oftest i begyndelsen af graviditeten, får foretaget en scanning, for at finde tryghed i, at alt er som det skal være.

Men hvad undersøges egentlig, hvor kan man få foretaget en scanning og er det noget man selv skal betale. Det er alt sammen noget, du kan finde svar på i denne artikel.

Indholdsfortegnelse

Hvornår i graviditeten kan man få en tryghedsscanning?

Der er tale om en scanning, som typisk finder sted imellem graviditetsuge 6 – 11. Hvis du endnu ikke er gravid i uge 6, men brændende ønsker en scanning, er der en god grund til, at du alligevel venter et par uger.

Hvis du får foretaget en tryghedsscanning for tidligt, kan det være svært at sige, om der gemmer sig et foster i graviditetssækken. Årsagen er ikke nødvendigvis fordi, at der er noget galt med graviditeten. Det kan i alt sin enkelthed være fordi, fosteret stadig er så småt, at det endnu ikke kan ses på en scanning.

Derfor skal du helst være i minimum 6. uge af din graviditet. Det er også i slutningen af denne 6. uge, at du kan få mulighed for at se dit lille barns hjerte slå, hvilket er værd at vente på, specielt fordi det øger sandsynligheden for, at din graviditet kommer til at gå godt. Dette kan du læse om længere nede i artiklen her.

Selvom scanningen oftest finder sted i begyndelsen af graviditeten, kan man sagtens få dem hele graviditeten igennem, men behovet er størst i den tidlige graviditet, for langt de fleste gravide.

Hvad undersøges?

Det der undersøges ved en tryghedsscanning kan variere, alt efter hvor langt du er henne.

Typisk undersøger man, om graviditeten sidder inde i livmoderen. Herudover undersøger man om fosteret er vokset som forventet i forhold til din sidste menstruations første dag, altså om graviditeten har udviklet sig, og passer i størrelse til den graviditetsuge, du er i. Dette gør man ved at måle fosterets hovedomfang, maveomfang samt lårbenets længde. Disse mål kan tilsammen fortælle, hvor meget fosteret vejer og dermed hvor stort det er.

Man kigger også efter, om du venter et enkelt barn, eller venter tvillinger eller måske flere. Hvis du er langt nok henne, til at vurdere fosterets mavesæk, nyrer og blære, er det noget, som man kan undersøge. Også mængden af fostervand og fosterets bevægelser kan vurderes ved en tryghedsscanning, ligesom man kan bestemme, hvor moderkagen er placeret i din livmoder.

Dit barns køn er derimod noget du ikke kan se ved den tidlige tryghedsscanning, idet du skal være gravid i minimum uge 14+0.

Får jeg automatisk en tryghedsscanning?

I det offentlige tilbydes alle gravide 2 scanninger under graviditeten. En tryghedsscanning er ikke en af disse to scanninger. Det er kun nakkefoldsscanningen og gennemscanningen, som er et offentligt tilbud til alle gravide.

Det betyder, at du selv skal bestille og betale for en tryghedsscanning, hvis du føler, at du har behov for en sådan. Du kan Google dig frem til, hvor du finder et sted tæt på dig, som tilbyder en tryghedsscanning. I dag findes der rigtig mange privatklinikker rundt omkring i Danmark, som tilbyder private graviditetsscanninger.

Hvis du har været i fertilitetsbehandling, vil du ofte få tilbudt en tryghedsscanning som en del af dit fertilitetsforløb. Hvis du er i tvivl, kan du kontakte klinikken, som har behandlet dig, og få afklaring på om du har mulighed for at få en scanning, som kan give dig tryghed.

Hvad er risikoen for at abortere efter en tryghedsscanning?

Statistisk set ved vi, at 75-80% af alle graviditeter ender med at blive til et barn i forældrenes arme. Så set i det lys er der heldigvis langt større chance for, at din graviditet går godt end omvendt.

Hvis man har set sit barns hjerte banke ved en scanning, stiger statistikken til hele ca. 96%, for at alt går godt. Specielt hvis du har set hjerteblink efter uge 8, er der rigtig gode odds for, at din graviditet går helt som planlagt.

På den måde kan man sige, at hvis du ser et hjerte blinke hos dit foster ved en tidlig tryghedsscanning, er der altså meget lille risiko for, at din graviditet går til grunde, og du ender med at abortere.

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt