Frygt for toxoplasmose er noget, mange gravide kan nikke genkendende til, men hvorfor er det egentlig farligt at blive smittet med toxoplasmose og hvad er det i det hele taget?
I artiklen her kan du blive klogere på, hvad risikoen egentlig er og hvad du selv kan gøre, for at undgå smitte med parasitten.
Hvad er toxoplasmose?
Toxoplasmose er smitte med parasitten Toxoplasma gondii. Parasitten kan smitte os mennesker på flere forskellige måder:
- Dens æg kan gemme sig i katteafføring og dermed blive spredt til jord og planter vi indtager.
- Den kan sidde som vævscyster i muskulaturen på smittede dyr, altså i kødet vi mennesker spiser.
- Nyere forskningen peger på, at den også kan gemme sig i upasteuriseret mælk.
Hvordan minimerer jeg risiko for toxoplasmose?
Heldigvis kan du selv gøre en indsats for at undgå eller minimere smitte med parasitten.
Kat og katteafføring
Hvis du har kat, er det vigtigt, at du undlader at skifte kattebakken. Parasitten gemmer sig i katteafføring, og derfor bør du undgå al kontakt med din kats afføring.
Uanset om du har kat eller ej, skal du være opmærksom på, at der i jorden kan gemme sig parasitter, der hvor katte har udgydt deres afføring. Derfor skal du altid skylle alt frugt og grønt grundigt, for at sikre, at der ikke gemmer sig parasitter i dine grøntsager og lignende. Det samme gælder, hvis du har været i haven og rodet rundt i jorden, eller i sandkassen, hvor parasitten også kan gemme sig i katteafføring.
Så din køkken og håndhygiejne kan altså hjælpe dig med at minimere risiko for smitte med toxoplasmose.
![Gravid.dk anbefaler Coocon](https://www.gravid.dk/wp-content/uploads/Anb_cocoon.jpg)
Kødprodukter
Ud over at være bevidst om hygiejne, skal du også være opmærksom på, hvordan du indtager dine kødprodukter, så du undgår smitte.
Da parasitten kan gemme sig i muskulaturen, på de dyr vi spiser, er det vigtigt, at dit kød har fået en form for behandling, inden du spiser det. Helt basalt skal dit kød enten være opvarmet til mere end 67 grader, eller nedfrosset til mindre end minus -20 grader. Eller det skal være røget eller saltet. Har kødet gennemgået en af de 4 behandlingsmetoder, kan parasitten ikke længere overleve, og du er sikret at undgå smitte med toxoplasmose i det kød du spiser.
Upasteuriseret mælk
Ifølge nyere forskning mener man at der er usikkerhed omkring, hvorvidt parasitten kan smitte gennem upasteuriseret mælk. Derfor er det en god ide, at sikre sig, at alle de mælkeprodukter du indtager, er lavet på pasteuriseret mælk. Det vil de typisk være i Danmark, men hvis du bevæger dig ud over landets grænser, skal du være ekstra opmærksom.
Smitte med toxoplasmose som gravid?
Hvis du tidligere i livet har været smittet med toxoplasmose, vil dit ufødte barn være beskyttet mod smitte med parasitten. Hvis du derimod smittes med toxoplasmose for første gang under en graviditet, vil der være risiko for, at du overfører parasitten til dit ufødte barn.
Hvis parasitten overføres, kan det føre til øjen og/eller hjerneskade hos det ufødte barn. Dog er det vigtigt at huske på, at risikoen for at det smittede barn får et alvorligt forløb, er meget lille og oftest fødes barnet uden symptomer.
Ca. 1 ud af 5.000 børn fødes med smitten. På trods af det, vil der, ud af de ca. 62.000 børn der fødes årligt, statistisk set "kun" være 0,5 - 1 barn, der får et alvorligt forløb i forbindelse med smitte med toxoplasmose. Altså er der usandsynlig lille risiko for dit barn, også selvom du smittes med parasitten.
Undersøgelser har vist, at hvis en gravid kvinde smittes, er risikoen for at overføre parasitten størst i slutningen af graviditeten. På det tidspunkt er barnet mere modstandsdygtigt over for smitten, og risikoen for et alvorligt forløb pga. smitten minimeres.
Hvis barnet smittes tidligt i graviditeten (før uge 16-18), vil risikoen for et alvorligt forløb være større, til gengæld er risikoen for at overføre parasitten tidligt i graviditeten langt mindre.
Hent vores app og få fri adgang til alle artikler
Pt. kun for iPhone
eller opret dig her nu og få adgang i 7 dage
Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit. Både på web og i app.
Allerede medlem? Log ind her
Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.