Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Svangerskabsforgiftning i graviditeten

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning

Definitionen på svangerskabsforgiftning i graviditeten eller præeklampsi, som det kaldes på fagsprog, er, at du har forhøjet blodtryk, påvirkede blodprøver samt proteiner i din urin. Det er blandt andet levertallene, som  der måles på i blodprøverne, og som påvirkes ved præeklampsi. Svangerskabsforgiftning rammer kun knap 3% af gravide kvinder i Danmark.

Der kan også opstå forhøjet blodtryk uden påvirkede blodprøver eller proteiner i urinen. Dette kaldes for hypertension under graviditet. Det kan også blive en belastning for dig og din graviditet, så det vil også, som præeklampsi, kræve behandling.

Kontrol af blodtryk

Svangerskabsforgiftning og forhøjet blodtryk er netop årsagen til, at din jordemoder altid tjekker dit blodtryk og din urin, når du er til jordemoderundersøgelse. Ud over at blodtrykket stiger og der kommer protein i din urin, er der også andre symptomer på svangerskabsforgifftning.

Symptomer på svangerskabsforgiftning

En gravid kvinde, som er under mistanke for svangerskabsforgiftning, skal være opmærksom på følgende symptomer:

Ondt i hovedet (specielt i området omkring panden)
Smerter i den øverste del af maven
Kvalme og/eller opkastning
Almen utilpashed
Flimren for øjnene (som om der er små fluer i øjenkrogen)
Lysfølsomhed
Ondt i øjnene

Hvis du føler nogle af disse symptomer, og tænker det kan være svangerskabsforgiftning, er det altid en god idé at kontakte din læge eller jordemoder.

Behandling af svangerskabsforgiftning

En egentlig behandling for svangerskabsforgiftning findes faktisk ikke. Det eneste som får svangerskabsforgiftningen til at forsvinde, er at afslutte svangerskabet. Det er ikke altid den mest hensigtsmæssige mulighed. Derfor forsøger man at behandle symptomerne. Det gør man blandt andet ved at behandle det høje blodtryk. I svære tilfælde må svangerskabet afsluttes, selvom kvinden ikke er til termin. Dermed vil der være en øget risiko for at føde for tidligt, hvis du får konstateret svangerskabsforgiftning.

Svangerskabsforgiftning opstår typisk til slut i graviditeten. Hele 70% af de kvinder, som får svangerskabsforgiftning, får det først efter uge 37, og kun ca. 10% får det før uge 32.

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt