Væske i kroppen under graviditet
Har du brug for gode råd mod væske i kroppen?

Væske i kroppen og Karpaltunnelsyndrom

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Væske i kroppen er en naturlig gene under en graviditet, men det kan forebygges eller mindskes med forskellige tiltag, derfor får du her nogle gode råd mod væske i kroppen og karpaltunnelsyndrom.

Har du væske i kroppen?

Væske i kroppen og karpaltunnelsyndrom er noget af det, du kan blive ramt af under din graviditet. De fleste gravide oplever vand i kroppen i større eller mindre grad. Væske i kroppen er isoleret set ikke farligt. Derimod skal du være opmærksom på, at det ikke opstår i forbindelse med svangerskabsforgiftning. Svangerskabsforgiftning kan nemlig belaste den gravide krop meget, og i sjældne tilfælde kan det være en trussel for både mor og barn. Hvis du vil vide mere om svangerskabsforgiftning kan du læse her.

I artiklen her kan du blive klogere på både vand i kroppen og karpaltunnelsyndrom.

Vand i kroppen

Vand i kroppen kaldes også ødemer. Det er en meget normal tilstand i den sidste del af graviditeten. Men det er meget individuelt, om du bliver ramt af ødemer, og hvor hårdt du bliver ramt. Forhold som vejret kan også have stor betydning for, hvor meget væske en gravid kvinde får i kroppen. I varmt vejr er risikoen for væske i kroppen nemlig langt højere.

Hvis du har væske i kroppen, kan det blandt andet vise sig ved, at dine ringe begynder at stramme, og du kan se mærker efter dine strømper, når du tager dem af om aftenen. Hvis du oplever at dine ringe begynder at stramme, er det vigtigt, at du tager dem af, mens du stadig kan. Du risikerer nemlig at din krop og dine fingre bliver så fyldte med væske, at du skal have klippet ringene af. Hvis det er en ring, du er meget ked af at måtte undvære, kan du i stedet tage den i en kæde om halsen.

Gode råd mod vand i kroppen

For at mindske væsken er her nogle gode råd:
Du kan lave venepumpeøvelser med både hænder og fødder. Endvidere er det vigtigt, hvis du har et stillesiddende arbejde, at du bevæger dig lidt omkring med jævne mellemrum. Bevægelse er nemlig også et godt råd til at få væsken presset ind i blodbanen igen.

Hvis du lider af væske i kroppen, er det vigtigt, at du drikker rigeligt. Mange kvinder tror fejlagtigt, at hvis de begrænser væskeindtaget, kommer der ikke så meget væske i kroppen. Men det er præcis det modsatte, som vil ske. Hvis din krop ikke har rigeligt væske at arbejde med, vil der samles mere væske i vævet. Så sørg derfor for at få 2-3 liter væske om dagen.

Du kan med fordel tage en tur i svømmehallen, eller hoppe i havet, hvis årstiden ellers tillader det. Når din krop omgives af vand udefra, opstår der et lille tryk på dit væv. Dette tryk hjælper til, at væsken i vævet presses tilbage i dine blodårer. Du kan også benytte badekar eller du kan sænke dine ben i en spand med vand. Desværre er det ikke et råd, som virker i det lange løb. Væsken vil nemlig komme tilbage i vævet, når du ikke længere befinder dig i vandet. Men for nogle kan det give en lille velfortjent pause fra den irritation, som kan opstå, når der er kommet væske i kroppen.

Hvis du er meget hårdt ramt, kan du overveje, om støttestrømper vil være en god løsning for dig. Støttestrømper strammer så meget, at væsken presses tilbage i blodårerne. Ydermere vil venepumpefunktionen aktiveres, som også vil have en positiv indflydelse på væsken. Du kan finde og købe støttestrømper her (https://www.matas.dk/soeg/st%C3%B8ttestr%C3%B8mper)

Vær opmærksom på, at kraftige væskeophobninger kan være et tegn på svangerskabsforgiftning. Men hvis din krop har udviklet svangerskabsforgiftning, vil der også være andre symptomer til stede. Væsken er isoleret set ikke et tegn på svangerskabsforgiftning.

Karpaltunnelsyndrom

Hent vores app og få fri adgang til alle artikler

Pt. kun for iPhone

eller opret dig her nu og få adgang i 7 dage

Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit. Både på web og i app.

Allerede medlem? Log ind her

Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.

Opret et gratis medlemskab

og få ugentlige gravidmails, din personlige gravidside og live sessioner samt 7 dages adgang til alle artikler.

Tilmelding Level1