Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

Væske i kroppen og Karpaltunnelsyndrom

Væske i kroppen under graviditet

Har du væske i kroppen?

Væske i kroppen og karpaltunnelsyndrom er noget af det, du kan blive ramt af under din graviditet. De fleste gravide oplever vand i kroppen i større eller mindre grad. Væske i kroppen er isoleret set ikke farligt. Derimod skal du være opmærksom på, at det ikke opstår i forbindelse med svangerskabsforgiftning. Svangerskabsforgiftning kan nemlig belaste den gravide krop meget, og i sjældne tilfælde kan det være en trussel for både mor og barn. Hvis du vil vide mere om svangerskabsforgiftning kan du læse her.

I artiklen her kan du blive klogere på både vand i kroppen og karpaltunnelsyndrom.

Vand i kroppen

Vand i kroppen kaldes også ødemer. Det er en meget normal tilstand i den sidste del af graviditeten. Men det er meget individuelt, om du bliver ramt af ødemer, og hvor hårdt du bliver ramt. Forhold som vejret kan også have stor betydning for, hvor meget væske en gravid kvinde får i kroppen. I varmt vejr er risikoen for væske i kroppen nemlig langt højere.

Hvis du har væske i kroppen, kan det blandt andet vise sig ved, at dine ringe begynder at stramme, og du kan se mærker efter dine strømper, når du tager dem af om aftenen. Hvis du oplever at dine ringe begynder at stramme, er det vigtigt, at du tager dem af, mens du stadig kan. Du risikerer nemlig at din krop og dine fingre bliver så fyldte med væske, at du skal have klippet ringene af. Hvis det er en ring, du er meget ked af at måtte undvære, kan du i stedet tage den i en kæde om halsen.

Gode råd mod vand i kroppen

For at mindske væsken er her nogle gode råd:
Du kan lave venepumpeøvelser med både hænder og fødder. Endvidere er det vigtigt, hvis du har et stillesiddende arbejde, at du bevæger dig lidt omkring med jævne mellemrum. Bevægelse er nemlig også et godt råd til at få væsken presset ind i blodbanen igen.

Hvis du lider af væske i kroppen, er det vigtigt, at du drikker rigeligt. Mange kvinder tror fejlagtigt, at hvis de begrænser væskeindtaget, kommer der ikke så meget væske i kroppen. Men det er præcis det modsatte, som vil ske. Hvis din krop ikke har rigeligt væske at arbejde med, vil der samles mere væske i vævet. Så sørg derfor for at få 2-3 liter væske om dagen.

Du kan med fordel tage en tur i svømmehallen, eller hoppe i havet, hvis årstiden ellers tillader det. Når din krop omgives af vand udefra, opstår der et lille tryk på dit væv. Dette tryk hjælper til, at væsken i vævet presses tilbage i dine blodårer. Du kan også benytte badekar eller du kan sænke dine ben i en spand med vand. Desværre er det ikke et råd, som virker i det lange løb. Væsken vil nemlig komme tilbage i vævet, når du ikke længere befinder dig i vandet. Men for nogle kan det give en lille velfortjent pause fra den irritation, som kan opstå, når der er kommet væske i kroppen.

Hvis du er meget hårdt ramt, kan du overveje, om støttestrømper vil være en god løsning for dig. Støttestrømper strammer så meget, at væsken presses tilbage i blodårerne. Ydermere vil venepumpefunktionen aktiveres, som også vil have en positiv indflydelse på væsken. Du kan finde og købe støttestrømper her (https://www.matas.dk/soeg/st%C3%B8ttestr%C3%B8mper)

Vær opmærksom på, at kraftige væskeophobninger kan være et tegn på svangerskabsforgiftning. Men hvis din krop har udviklet svangerskabsforgiftning, vil der også være andre symptomer til stede. Væsken er isoleret set ikke et tegn på svangerskabsforgiftning.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom er en tilstand, hvor du oplever ubehag, snurren eller sovende fornemmelse i specielt fingerspidserne. I slemme tilfælde kan den snurrende fornemmelse brede sig til alle fingre og hele hånden. Den sovende fornemmelse kan udvikle sig til at blive en slags følelsesløshed, som kan føre til nedsat kraft i håndens funktion.
Symptomerne på karpaltunnelsyndrom viser sig oftest værst om natten, hvor du efter nogle timers søvn vågner på grund af de ubehagelige symptomer i fingre og hænder.

Karpaltunnelsyndrom opstår på grund af den øgede mængde af væske, som kan komme i vævet, når du er gravid. I dit håndled sidder et område, som hedder karpaltunnel. Igennem karpaltunnelen løber blandt andet en masse nerver. Ved karpaltunnelsyndrom er det de nerver, som væsken trykker på med ubehagelige symptomer til følge.

Gode råd mod karpaltunnelsyndrom

Hvis du er ramt af karpaltunnelsyndrom, skal du følge rådene mod væske i kroppen. Du kan forsøge med akupunktur og i rigtig slemme tilfælde kan en skinne til at aflaste hånden overvejes. Hvis du er hårdt ramt af karpaltunnelsyndrom, bør du kontakte din læge, da symptomerne kan være tegn på andre lidelser.

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Toxoplasmose og graviditet
Gravid
Toxoplasmose og graviditet

Frygt for toxoplasmose er noget, mange gravide kan nikke genkendende til, men hvorfor er det egentlig farligt at blive smittet

Kejsersnit - planlagt eller akuut
Kursus
Kejsersnit – Planlagt eller akut

Online kursus Kejsersnit – Planlagt eller akut Her får du en sjælden mulighed for fødselsforberedelse omkring kejsersnit. Du kan tilegne