Sex og graviditet
Det er helt normalt at sexlivet kan ændre sig en del under en graviditet.

Sex og graviditet?

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Det er helt ok at dyrke sex, når du er gravid. Men samlivet ændrer sig ofte på grund af graviditeten. Måske har kvinden ikke så meget lyst pga. humørsvingninger eller en generel følelse af ubehag ved graviditeten, eller manden kan pludselig føle sig mindre tiltrukket af sin partner i forbindelse med kvindens kropsforandringer under graviditeten. læs mere og få gode råd til sexlivet under en graviditet.

Det er vigtigt, at du kommunikerer med din partner om de forandringer, der sker for dig og for ham. Overgangen fra at være 2 til at blive 3 starter allerede under graviditeten, og mange ting ændrer sig løbende og måske for altid mellem manden og kvinden i forbindelse med graviditet og fødsel.

Tabu

Problemer med lyst til sex er et emne, der ofte er tabuiseret mellem venner og veninder. Men det kunne måske være med til at hjælpe et nyt forældrepar i transitionen fra at være par til at blive forældre, hvis man talte lidt mere om det. Der sker ofte det i forbindelse med en graviditet og en fødsel, at:

  • kvinden får mindre lyst til sex
  • parret ikke er så ofte sammen som før

Hvorfor ændrer lysten til sex sig?

Ændringen i sexlivet kan forekomme allerede fra første trimester. Nogle kvinder oplever øget lyst i forbindelse med graviditeten, idet der sker en øget blodtilførsel under graviditeten, men mange oplever så store psykiske og fysiologiske forandringer i forbindelse med graviditeten, at de får mindre lyst. Det tager tid at omstille sig til, at man skal være mor – og mange kvinder bliver så optaget af graviditeten og barnet, at de ikke har det samme behov for manden og for et seksuelt samvær i samme grad som før graviditeten.

Nærhed i stedet for sex

Selvom man ikke har lyst til sex, kan det være rart at ligge sammen og holde om hinanden alligevel. Ømhed og nærhed er måske, hvad kvinden har brug for i en periode, i stedet for sex. Det kan måske være svært for manden at forstå, og der kan let opstå sårede følelser og skænderier på denne baggrund. Det er vigtigt at tale om, hvordan man har det, både for mandens og kvindens vedkommende, for at undgå disse problemer. Det kan måske være en hjælp at tænke på, at mange andre par har det på samme måde, og man ikke er alene om at opleve disse ting.

2. trimester vender lysten tilbage

En del kvinder oplever, at sexlysten vender tilbage i 2. trimester. Her har kroppen fundet sig mere til rette med graviditeten, kvalmen er forsvundet, og mentalt er kvinden nu også ved at vænne sig til at skulle være mor. Sexlivet vender måske tilbage, men i takt med at kvindens krop forandrer sig, kan det være vanskeligt at have samleje i de vante samlejestillinger. Missionærstillingen kan belaste kvindens bækken for meget, og kan samtidig føles ubehageligt pga. den store mave, der kommer i vejen.

Nye stillinger

Bliv medlem og læs videre

Gratis adgang til alle artikler i 7 dage.

Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit.

Allerede medlem? Log ind her

...eller hent vores nye app

Pt. kun for iPhone

Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.

Opret et gratis medlemskab

og få ugentlige gravidmails, din personlige gravidside og live sessioner samt 7 dages adgang til alle artikler.

Tilmelding Level1