Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Sex og graviditet?

Sex og graviditet

Det er helt ok at dyrke sex, når du er gravid. Men samlivet ændrer sig ofte på grund af graviditeten. Måske har kvinden ikke så meget lyst pga. humørsvingninger eller en generel følelse af ubehag ved graviditeten, eller manden kan pludselig føle sig mindre tiltrukket af sin partner i forbindelse med kvindens kropsforandringer under graviditeten.

Det er vigtigt, at du kommunikerer med din partner om de forandringer, der sker for dig og for ham. Overgangen fra at være 2 til at blive 3 starter allerede under graviditeten, og mange ting ændrer sig løbende og måske for altid mellem manden og kvinden i forbindelse med graviditet og fødsel.

Tabu

Problemer med lyst til sex er et emne, der ofte er tabuiseret mellem venner og veninder. Men det kunne måske være med til at hjælpe et nyt forældrepar i transitionen fra at være par til at blive forældre, hvis man talte lidt mere om det. Der sker ofte det i forbindelse med en graviditet og en fødsel, at:

  • kvinden får mindre lyst til sex
  • parret ikke er så ofte sammen som før

Hvorfor ændrer lysten til sex sig?

Ændringen i sexlivet kan forekomme allerede fra første trimester. Nogle kvinder oplever øget lyst i forbindelse med graviditeten, idet der sker en øget blodtilførsel under graviditeten, men mange oplever så store psykiske og fysiologiske forandringer i forbindelse med graviditeten, at de får mindre lyst. Det tager tid at omstille sig til, at man skal være mor – og mange kvinder bliver så optaget af graviditeten og barnet, at de ikke har det samme behov for manden og for et seksuelt samvær i samme grad som før graviditeten.

Nærhed i stedet for sex

Selvom man ikke har lyst til sex, kan det være rart at ligge sammen og holde om hinanden alligevel. Ømhed og nærhed er måske, hvad kvinden har brug for i en periode, i stedet for sex. Det kan måske være svært for manden at forstå, og der kan let opstå sårede følelser og skænderier på denne baggrund. Det er vigtigt at tale om, hvordan man har det, både for mandens og kvindens vedkommende, for at undgå disse problemer. Det kan måske være en hjælp at tænke på, at mange andre par har det på samme måde, og man ikke er alene om at opleve disse ting.

2. trimester vender lysten tilbage

En del kvinder oplever, at sexlysten vender tilbage i 2. trimester. Her har kroppen fundet sig mere til rette med graviditeten, kvalmen er forsvundet, og mentalt er kvinden nu også ved at vænne sig til at skulle være mor. Sexlivet vender måske tilbage, men i takt med at kvindens krop forandrer sig, kan det være vanskeligt at have samleje i de vante samlejestillinger. Missionærstillingen kan belaste kvindens bækken for meget, og kan samtidig føles ubehageligt pga. den store mave, der kommer i vejen.

Nye stillinger

Det kan være en god ide at prøve andre stillinger, der letter trykket på bækkenet for kvinden og gør det mere behageligt for begge parter, efterhånden som maven fylder mere. En god stilling er, hvis man ligger i ske, med manden bagerst. Herved lettes trykket fra kvindens ryg og bækken under samlejet. Eller måske med kvinden ovenpå, så er maven ikke i vejen.

Mænd med nedsat lyst

Hvor kvinder ofte føler nedsat lyst i 1. trimester, så oplever mange mænd nedsat lyst i 3. trimester. Dette skyldes måske problemer med kvindens størrelse – maven fylder mere og repræsenterer nu tydeligere, hvad den indeholder. Nogle er måske bange for at skade barnet, mens andre ikke synes, at deres seksuelle lyster er forenelige med en gravid kvindes krop. De føler, at det er moralsk forkasteligt at dyrke sex med en gravid kvinde.

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt