Symfyse-fundusmål er et begreb du sikkert allerede har hørt om, hvis du har fået din vandrejournal. Symfyse-fundusmål eller SF, som det også kaldes, har nemlig sit helt eget felt på din vandrejournalen. Men hvad er det der måles og hvad bruges det egentlig til?
Få svaret i artiklen her, samt få svar på hvorfor og hvordan målet også kan give anledning til unødig bekymring for rigtig mange kvinder.
Hvad er Symfyse-fundusmål?
Målet er i virkeligheden et meget simpelt mål, som bliver målt imellem toppen af kønsbenet, også kaldt symfysen, og toppen af livmoderen, som kaldes fundus i fagsprog. Dette er årsagen til, at målet kaldes SF mål, S for symfysen og F for fundus, altså en forkortelse for Symfyse og Fundus.
Det er fagfolk som jordemødre, fødselslæger og privat praktiserende læger, som laver målingen på den gravide mave. Målingen er en del af den rutinemæssige udvendige undersøgelse og den udføres med et ganske almindeligt målebånd. Tommelfingerreglen er, at man langt hen i graviditeten, har et mål som ligger +/- den graviditetsuge du er i.

I Sundhedsstyrelsens anbefalinger for svangreomsorg, anbefales det at målet udføres fra uge 24. Der findes dog jordemødre, som måler allerede ved første jordemoderbesøg, som er tidligere i graviditeten.
Det er oftest ikke muligt at lave målingen, før ca. uge 12, da det kræver at livmoderen er vokset tilstrækkeligt, så den ikke længere gemmer sig nede bag kønsbenet.
Hvad bruges Symfyse-fundus målingen til?
Årsagen til at fagfolk måler størrelsen på din livmoder ved hjælp af Symfyse-fundusmål, er for at få en indikation om, at livmoderen vokser som den skal. Når livmoderen vokser som den skal, vokser barnet i maven nemlig også, med stor sandsynlighed, som det skal.
Omvendt kan man også risikere at livmoderen vokser alt for hurtigt, hvorved målet vil være for stort i forhold til graviditetslængden. Dette kan f.eks. indikere at der er mere end et barn i maven, at man er længere henne end forventet i graviditeten, eller at der er for meget fostervand.
Målet bruges altså som en rettesnor til, om der er grund til at undersøge yderligere, eller om alt syner til at vokse fint i graviditeten.
Hvis Symfyse-fundusmål afviger
Det er vigtigt at vide, at målet er mest brugbart, når det er den samme person, som udfører målingen hver gang. Der opstår altså en stor usikkerhed med resultatet af målingen, hvis det er to forskellige fagfolk, som har udført målingen.
Øvelse gør som bekendt mester, og derfor er målingen mest brugbar, når den udføres af en fagperson, som har god rutine i målingen. Derfor oplever vi ofte gravide kvinder, som har fået en måling, som afviger, fordi målingen er udført at urutineret fagperson.
En anden ting man skal have for øje er, at målingen på dig er en individuel måling, som så gerne skal følge sin egen kurve. Det betyder altså, at målet godt kan afvige fra gennemsnittet, så længe din kurve vokser fint og du ligger inden for 20% af gennemsnittet.
Hent vores app og få fri adgang til alle artikler
Pt. kun for iPhone
eller opret dig her nu og få adgang i 7 dage
Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit. Både på web og i app.
Allerede medlem? Log ind her
Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.