Hjertebanken/høj puls i graviditeten

Hjertebanken og gravid

Hjertebanken i graviditeten betyder, at dit hjerte slår hurtigere end det plejer, altså at dine pulsslag øges og du derved ikke har en normal puls. Hjertebanken er ganske enkelt en helt eksistentiel banken, som hele tiden foregår inde i vores krop, helt uden vi tænker over det eller behøver at anstrenge os for, at det skal ske.
Men når du bliver gravid, har du ikke kun et, men hele to eller måske flere hjerter, som banker inde i din krop. Så hjertebanken i sig selv betyder, for dig som er gravid, på alle måder lidt mere end for os, der ikke er gravide.

Derfor mærker du hjertebanken

Årsagen til at dit eget hjerte banker hurtigere end din normale puls, når du er gravid, er, at din blodvolumen øges en del. Faktisk er det sådan, at din blodvolumen halvvejs i graviditeten, er øget med 30-50% mere blod. En helt normal kvindekrop rummer 4-5 liter blod. Det kan altså være helt op imod 7-8 liter blod, som nu skal pumpes og transporteres  igennem din krop. Dette kræver mere af dit hjerte end normalt, så det er altså helt naturligt, at dit hjerte banker hurtigere, end du er vant til og dermed har du et højere pulsslag end normalt og føler en kraftigere og hurtigere hjertebanken.

En normal hvilepuls for en kvinde ligger på omkring 70 slag i minuttet, men alt under 100 slag i minuttet er normalt. Når du så er i sidste halvdel af din graviditet, er det altså ikke unormalt, at din hvilepuls ligger på omkring 85 slag i minuttet, den må faktisk komme helt op på 110 slag i minuttet, uden at det bekymrer din jordemoder eller læge.

Hvordan kan du afhjælpe din hjertebanken?

Hvis du er helt afslappet og din puls er på omkring 100 slag i minuttet, kan det meget vel give dig en del ubehag i kroppen. En høj puls i hvile vil typisk give dig åndenød og uro i din krop. Der er ikke så meget at gøre for at fjerne din hjertebanken, men der er dog lidt, du kan være opmærksom på for at afhjælpe ubehaget.

Du kan forsøge at slappe af, men da hjertebanken lige så vel kan komme i total afslappet tilstand, er det ikke altid det gør en forskel. Du kan også sikre dig, at din blodprocent er så høj, som den skal være. Det kan nemlig godt give øget hjertebanken, hvis du glemmer at tage dine jerntabletter eller af anden årsag har fået en lav blodprocent.

Ingen stress og rigeligt med væske

Nogle gravide kvinder oplever, at de mærker hjertebanken tydeligere i stressede perioder. Overvej derfor, om der er noget, der stresser dig og se, om det er muligt at undgå. Det er også en god idé at holde væskebalancen i orden. Hvis din krop får for lidt væske, kan pulsen nemlig også stige med ubehagelig hjertebanken til følge.

Så hvis du lider af generende hjertebanken under din graviditet, er det vigtigt, at du sørger for at tage dine jerntabletter og eventuelt får tjekket din blodprocent hos din læge. Du skal sørge for, at du får 2-2½ liter væske dagligt. Sørg for at få ro på din krop ved at lave en daglig afspænding, hvor du nyder din baby og stresser af. Har du brug for hjælp til afspænding, kan du melde dig ind i Gravidklubben og få hjælp til dette og meget andet. Sidst men ikke mindst skal du vide, at så længe din hvilepuls er på under 110 slag pr. minut, er det en helt normal puls og så er der ingen grund til bekymring.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler