Info om Coronavaccine til gravide og ammende

Coronavaccine til gravide og ammende

Beslutningen om hvorvidt du skal have en coronavaccine kan være svær for os alle, men beslutningen bliver endnu sværere at træffe, når man også skal tage hensyn til sit lille barn i maven eller som man ammer.

I denne artikel kan du få et overblik over, hvorfor Sundhedsstyrelsen har ændret deres anbefaling i forhold til coronavaccine til gravide og ammende, samt hvilke risici du og barnet udsættes for ved henholdsvis smitte med corona og ved at vælge vaccinen.

Indholdsfortegnelse

  Hvorfor ændrer Sundhedsstyrelsen deres anbefalinger?

  Tiden med corona er en tid, hvor vi meget ofte må famle os frem i blinde. Vi må så at sige lægge asfalten på vejen, alt imens vi kører fremad på selv samme vej. Årsagen til dette er, at vi ikke har forskning på området, som vi kan læne os op ad og udstikke anbefalinger ud fra.

  Det betyder, at vi hele tiden samler data og hele tiden laver forskning og studier, som skal vise os vejen frem. Det resulterer så i, at vi indimellem er gået en vej, som vi pludselig finder ud af, ikke var den helt rigtige.

  Når man laver anbefalinger og rådgivning til gravide og ammende kvinder, gøres dette meget ofte ud fra et forsigtighedsprincip. Simpelthen fordi vi ikke ved bedre, vil vi hellere fraråde noget, som vi måske har en kraftig teori om ikke er farlig, blot fordi vi vil gå den sikre vej.

  Et stykke inde i Corona krisen samlede Norge, Danmark og Finland den data de havde, omkring hvad der skete med gravide kvinder, som blev smittet med Corona. Her fandt man at gravide ikke havde en øget risiko for indlæggelse og alvorlige forløb, hvis de blev smittet med Corona. Ligesådan fandt man at det ammende barn, og barnet i maven, ikke var udsat for fare, hvis mor blev smittet med Corona under graviditet og amning.

  Men som tiden med Corona er gået, er endnu mere viden blevet samlet og undersøgt. Det betyder at en gennemgang af 192 videnskabelige studier, nu viser noget andet, end det som Sundhedsstyrelsen først antog. Dette er årsagen til, at Sundhedsstyrelsen ændrer deres anbefalinger, når det kommer til hvorvidt man skal lade sig vaccinere som gravid eller ammende kvinde.

  Risiko for og ved smitte med Corona når du er gravid

  Risikoen for at du som gravid bliver smittet med Corona, er den samme som hvis du ikke var gravid. Der er altså ikke større risiko for, at du bliver smittet, blot fordi du er gravid.

  Hvis du så er uheldig at blive smittet med coronavirus, er det heller ikke sådan, at du nødvendigvis vil få symptomer på dette. Det er først i det øjeblik at du er smittet med coronavirus og du har symptomer på dette, at studier viser, at du er i en øget risiko.

  Den tidligere nævnte gennemgang af 192 videnskabelige studier har vist, at der er 2 gange større risiko for indlæggelse på intensiv, hvis du er gravid og er smittet med symptomatisk Corona. Ligesådan viser studierne, at du har 2,5 gange større risiko for respiratorbehandling, hvis du som gravid får symptomatisk Corona. Begge dele er sammenlignet med ikke gravide kvinder i præcis din aldersgruppe.

  Herudover vil smitte med symptomatisk Corona også udgøre en større risiko for dit ufødte barn. Det tyder nemlig på, at du har 2-3 gange større risiko for at føde for tidligt, hvis du er smittet med symptomatisk Corona, hvilket kan få fatale konsekvenser for dit ufødte barn.

  I en gennemgang på tværs af andre studier, fandt man at risikoen for fosterdød er øget med en faktor 2-3. Men inden du går helt i panik, skal du huske på, at den risiko i forvejen er meget lav, hvorfor der i sidste ende er tale om en meget lav risiko.

  Data viser endvidere, at risikoen for komplikationer er størst i 3. trimester af graviditeten. Men samlet set tyder det på, at din risiko for et alvorligt indlæggelseskrævende forløb, som gravid i Danmark, fortsat er lille. Dog må det omvendt også nævnes, at de få gravide, som bliver alvorligt syge, har en øget risiko for et alvorligt forløb.

  Risiko for og ved smitte med Corona som ammende

  Der er ikke meget data fra ammende kvinder smittet med Corona. Men alligevel vurderer Sundhedsstyrelsen som udgangspunkt, at man som ammende kvinde ikke er i øget risiko, for at få et alvorligt forløb ved smitte med COVID-19, såfremt man ikke går ind under andre punkter, som gør en ekstra udsat, såsom astma, højt BMI m.m.

  Det vurderes endvidere, at man ikke udskiller Corona med modermælken. Det vil sige, at man sagtens kan fortsætte med at amme sit barn, uden at man udsætter barnet for smitte gennem modermælken. Dog er det vigtigt at opretholde strenge hygiejniske principper, så som god håndhygiejne, aftørring af bryst og benyttelse af værnemidler under amningen.

  Coronavaccine til gravide

  Det at vaccinere gravide er der ikke noget nyt i. Det har vi gjort i årevis i form af f.eks. kighoste, Anti-D og flere andre vacciner. Det som kan gøre mange utrygge, er at man, af gode grunde, ikke har brugt vaccinen gennem de sidste mange år. Men til det skal man huske på, at selvom vaccinen ikke har været brugt i mange år, er den brugt på rigtig mange gravide verden over, i løbet af meget kort tid.

  Hvis vi kigger på verdensplan, er der mange andre lande, såsom USA, Canada, Skotland m.fl., som har brugt vaccinen på gravide kvinder lige fra begyndelsen. Derfor er flere 100.000 gravide kvinder vaccineret på verdensplan, og dermed er det at vaccinere gravide kvinder mod Corona ikke så nyt, som det er for os i Danmark.

  Kigger man på den data, der er samlet fra de lande, som har vaccineret gravide mod Corona længe, finder man, at der ikke er tegn på komplikationer i forbindelse med vaccinen til gravide. Mere præcist fandt man ingen overhyppighed af abort, dødfødsel, for tidlig fødsel, væksthæmning eller misdannelser hos barnet i maven eller neonatal død hos barnet. Dette er ud fra en sammenlignelighed med en population af gravide, fra før COVID-19 pandemiens start. Det man fandt var, at gravide oplevede de samme typer af milde bivirkninger, som resten af befolkningen. Derudover fandt man også ud af, at vaccinen virker på gravide, som på andre dele af befolkningen. 

  Man fandt endvidere ud af at der sker overførsel af antistoffer til barnet via moderkagen, hvis mor får en Coronavaccine i graviditeten.

  Det kan også tilføjes, at man under testfasen af Pfizer vaccinen, fandt ud af at 23 af testpersonerne blev gravide under processen. Heller ikke her har man fundet nogen signifikant forskel, som udgører en risiko for graviditeten.

  Hvornår kan man få Coronavaccinen i graviditeten?

  Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vaccinen gives til gravide kvinder når de er i 2. eller 3. trimester. Denne anbefaling er givet ud fra et forsigtighedsprincip, og ud fra at den nuværende data er størst for denne gruppe.

  Det er vigtigt at nævne, at hvis man har andre tilstande, som udgøre en risiko, bør vaccine i 1. trimester overvejes som mulighed. Har du andre tilstande som gør at du mistænker at du bør få vaccinen i 1. trimester, skal du snakke med din læge eller en jordemoder.

  Coronavaccine til ammende

  Igen gør det sig gældende at der ikke er mange studier, når det kommer til vaccine til de ammende. Dokumentationen af effekten hos ammende kvinder er derfor sparsom. Foreløbig viden viser, at der er god effekt af Coronavaccine til ammende kvinder. Der er på nuværende tidspunkt ikke grund til at tro, at der vil være dårligere effekt hos en ammende kvinde end hos en ikke-ammende kvinde i samme aldersgruppe.

  Selvom data er sparsomt er det foreløbig bevist, at en vaccineret ammende mor, overfører antistoffer i mælken, til gavn for barnet. Hvis man lader sig vaccinere som ammende mor, mener man ikke at den aktive del af mRna i vaccinen passerer med mælken, men hvis man tager fejl, vil barnets fordøjelsessystem nedbryde det aktive mRnA og dermed ikke udgøre en risiko for barnet.

  Opsummering af Coronavaccine til gravide og ammende

  Sundhedsstyrelsens anbefalinger er lavet ud fra en vurdering af, at risikoen for den gravide og det ufødte og ammende barn ved vaccination er mindre end risikoen ved ikke at vaccinere. Dog er det vigtigt at huske på, at der er tale om lave risici.

  Hvis du vil læse Sundhedsstyrelsens pjece, kan du finde den her.

  Om forfatteren

  Jordemoder Berit

  Jordemoder Berit

  Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

  Prøv Gravidklubben gratis

  Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

  Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

  Halvårligt

  PRØV GRATIS I 7 DAGE
  kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
  Anbefalet

  Månedligt

  PRØV GRATIS I 7 DAGE
  kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

  Seneste artikler