Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Blødning i graviditeten

Blødning under graviditeten

Blødning i graviditeten

Der kan opstå blødning i graviditeten flere forskellige steder i kroppen. Den mest bekymrende blødning under en graviditet er blødning fra skeden. Men blødning under graviditeten kan også opstå i form af næseblod, samt hyppigere blødning fra tandkødet end du normalt plejer at have. I artiklen her kan du læse mere om den enkelte slags blødninger.

Blødning fra skeden

Det er meget forskelligt, om gravide oplever blødning i graviditeten. Det kan være en kilde til stor bekymring, hvis man som gravid kvinde opdager, at man har blødt, men som regel er der ikke noget at være bekymret for.

Mange gravide oplever en lille smule blødning, mens de er gravide. Ofte er der tale om et blodkar i livmoderhalsen, som er gået i stykker. Det har ingen betydning for dit barn eller for din graviditet. Nogle kan også opdage en lille blødning omkring den tid, hvor det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen. Denne blødning kaldes nidationsblødning, hvilken du kan læse mere om her. 

Der er også nogle gravide kvinder, som oplever, at de bløder, når de skulle have haft menstruation, og andre bløder lidt hele vejen gennem graviditeten uden det har betydning for barnet eller graviditeten.

Hvis du pludselig bløder kraftigt, med frisk blod, er det en god idé at kontakte din læge eller jordemoder for at være sikker på, at der ikke er noget galt med moderkagen eller barnet. Både tidlige og sene spontane aborter producerer som regel en kraftig frisk blødning.

Foranliggende moderkage

Hvis moderkagen ligger foran livmodermunden, kaldes det placenta prævia. I de fleste tilfælde af placenta prævia betyder det blødning i sidste del af graviditeten.

Det kan variere, hvor meget af livmodermunden moderkagen dækker. I takt med at livmoderen vokser, kan moderkagen vokse væk fra livmodermunden. Derfor kan det ske, at du ved en af de tidlige scanninger, får konstateret en foranliggende moderkage, men at dette ikke længere er tilfældet, når du får gentaget scanning i uge 32. Hvis moderkagen fortsat i 3. trimester ligger helt eller delvist foran livmodermunden, er du i øget risiko for at opleve blødning under din graviditet.

Blødningen, som opstår på grund af placenta prævia, kommer fordi moderkagen ligger der, hvor livmodermunden arbejder i de forberedende øvelser, som er en naturlig del af fødslen. Det kan betyde, at en del af moderkagen løsner sig. Det kan blive en alvorlig sag, og du skal derfor være indlagt, når der opstår frisk blødning på grund af en foranliggende moderkage. Du vil altid få at vide, hvis du har en foranliggende moderkage.

Tegnblødning

I forbindelse med du er i begyndende fødsel, eller generelt når du er i fødsel, kan der opstå en lille blødning, som kaldes tegnblødning. Det er en blødning, som stammer fra den begyndende forsvinden af livmoderhalsen og udvidelsen af livmodermunden. Det er altså et tegn på fødsel og helt normalt, når du er til termin.

Næseblod

Når du er gravid, kan du opleve, at dine slimhinder i næsen svulmer op. Slimhinderne er blodfyldte, og hos nogle gravide har de let ved at briste. Hos nogle gravide kan dette forårsage hyppige tilfælde af næseblod, men det er ikke unormalt eller farligt.

Slimhindernes foranding i næsen under graviditeten kan også betyde, at du stopper til i næsen, og måske har du svært ved at trække vejret gennem næsen. Nogle gravide begynder også at snorke. Du må ikke bruge gentagende medicinske næsespray under din graviditet, da det kan påvirke, hvor effektivt din baby ernæres igennem navlesnoren.
Hvis du døjer meget med stoppet næse, kan du forsøge at lette dette med saltvand.

Blødning fra tandkødet

På grund af den øgede blodstrømning under graviditeten og hormonernes påvirkning er slimhinderne sårbare, og derfor skal der ikke så meget til, før end der kan opstå blødning fra tandkødet. Brug en blød tandbørste og børst gummerne forsigtigt. Men sørg for at børste gummerne godt, da dette også kan forebygge tandkødsbetændelse, som fører til yderligere blødning.

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt