Bækkenløsning
Artiklen her indeholder gode råd mod bækkenløsning og bækkengener. I Danmark er det faktisk omkring halvdelen af alle gravide kvinder, som oplever at have gener eller deciderede smerter fra bækkenet under deres graviditet. Men det er kun 2 – 10% som får en egentlig bækkenløsning.
Det er svært at finde det præcise antal af kvinder med bækkenløsning, da diagnosen er svær at stille, idet det ikke er muligt at diagnosticere ud fra et prøveresultat. Derudover er der mange misforståelser og forudindtagelser på området.
Der kan være mange forskellige måder at føle smerte omkring bækkenet på. Smerterne kan optræde forskellige steder: bækkenet, lænden, ballerne, hofterne, symfysen, halebenet og benene. Smerterne kan føles som stråler i lænden og bag på benene, men de kan også føles som om, bækkenet skrider eller er ude af led, når du går.
Bækkenets opbygning
Der er tre knogler i bækkenet. Sammen danner de en ring, der kaldes bækkenringen. Foran på bækkenet sidder det led, der hedder symfysen – det befinder sig ved kønsbenet. Bagpå er der to led, lige over hver balle, som hedder sacroiliacaleddene (SI-leddene).
Årsag til smerterne
Man kender ikke den præcise årsag til bækkenløsning, og der er delte meninger om, hvad det egentlig er.
Som en del af kroppens naturlige proces under graviditeten produceres et stof, der blødgør leddene. Bækkenet er nødt til at være eftergiveligt, så barnet kan glide gennem bækkenet under fødslen. Denne proces kan for nogle gravide medføre, at leddene blødgøres så meget, at det skubber nogle af leddene i bækkenet fra hinanden. Hvis leddene kommer til at sidde lidt forkert, sker der lynhurtigt det, at de omkringliggende muskler og ledbånd svækkes.
Smerter fra leddene er oftest det, man taler om i forbindelse med bækkenløsning. Men smerterne kan også skyldes smerter fra livmoderen eller smerter fra båndene, der holder livmoderen, muskler og ledbånd omkring bækkenet. Den ændrede kropsholdning, som de fleste får, når maven vokser, betyder at muskler og led belastes. Derfor kan specielt muskelsmerter forveksles med bækkenløsning.
Det er de færreste gravide, der gennemgår en graviditet uden at blive påvirkede af mavens øgede tyngde på resten af kroppen. En graviditet er en belastning for kroppen, og især for bækkenet, der bærer kropsvægten.
Graviditetsrelaterede bækkengener
Efterhånden som graviditeten skrider frem, så prøver mange at kompensere for den øgede vægt fra maven ved at svaje i lænden. Dette kan imidlertid godt bevirke, at der opstår en øget ømhed henover lænden og i bækkenet.
Prøv at indlægge små hvilepauser i løbet af dagen, hvor ryggen aflastes. Prøv at stå på alle fire og skyd ryggen op og svaj den ned i et roligt tempo. Dette blødgør musklerne i ryggen. Måske skal du også overveje, om en massør med speciale i at massere gravide, ville være godt for dig.
10 gode råd ved bækkenløsning
Hvis dine gener er mere end “blot” belastningen fra den stigende vægt, som graviditeten byder på, kan du herunder finde 10 simple gode råd, som du bør følge, hvis du har bækkenløsning eller andre gener fra dit bækken:
- Undgå vridninger i din krop.
- Sørg altid for, at vægten er godt fordelt på begge ben.
- Hav altid begge knæ ved siden af hinanden i siddende stilling. Altså ingen korslagte ben eller skrædderstilling.
- Hav altid en eller flere puder mellem benene, når du sover.
- Undgå at løfte eller bære tunge ting.
- Undgå støvsugning og gulvvask.
- Afpas din skridtlængde efter smerterne – altså jo mere ondt, jo mindre skridt.
- Tag et trappetrin ad gangen, når du går på trapper.
- Gå baglæns ind i bilen og drej rundt mod bilens front med samlede ben. Sid evetuelt på en plastikpose eller et glidestykke.
- Læg på siden under samleje, eventuelt med en pude mellem knæene.
Overbelastning og motion
Det er svært at forudsige, hvordan dagen bliver, når man har bækkenløsning. Det er vigtigt, at man lærer at lytte til sin krop og rette sig ind efter, hvordan kroppen har det. For kvinder med bækkenløsning kan selv de mest simple ting i hverdagen forårsage smerte. At gå på trapper, at gå, at vende sig i sengen, at ligge på ryggen eller sidde/stå i den samme stilling i længere tid.
Overbelastning er det, der hyppigst får smerterne til at eskalere. For at forhindre smerterne i at blive værre, er det vigtigt at prøve at være opmærksom på, hvad der forårsager smerterne. Forsøg at lade være med at lave de ting, der giver smerter og forsøg også at finde ud af, hvad der får smerterne til at stoppe.
Selvom det kan være svært, når selv de mindste bevægelser er smertefulde, er det meget vigtigt at få sig rørt sig på trods af bækkenløsningen. Kroppen skal holdes i gang under graviditeten. Motion er med til at forhindre overvægt og det er også en stor fordel at være i så god form som muligt, når barnet skal fødes, da fødslen er hårdt arbejde for kroppen.
På den anden side er det også vigtigt at få hvilet sig, så bækkenløsningen ikke bliver værre. Dette er en balance, som du skal være opmærksom på og som du selv må styre ud fra dit daglige velbefindende.
Velegnede motionsformer for kvinder med bækkenløsning
Det er individuelt, hvad den enkelte gravide er i stand til. Det er altid en god idé at tale med din jordemoder, læge eller fysioterapeut om, hvilken type motion der passer til dig. Men generelt er velegnede motionsformer for gravide med bækkenløsning:
- Vandgymnastik – der findes ofte hold specifikt for gravide eller for gravide med bækkenløsning. Spørg din jordemoder eller tjek den lokale svømmeforening.
- Cykling
- Crosstrainer
Efter fødslen
Hvis man får konstateret bækkenløsning med ondt i alle tre led i bækkenet under graviditeten, er der stor risiko for, at smerterne fortsætter et godt stykke tid efter fødslen. Specielt den hormonforandring, som kommer i kroppen omkring menstruation, kan genkalde bækkengener/bækkenløsningssmerter hos nogle kvinder.
Hvis du vil vide mere om bækkenløsning kan du følge nedenstående links.