Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

5 gode råd til den gravide som skal på ferie

gravid ferie

Når man som gravid tager på ferie, uanset om det er sommerferie eller vinterferie, er der et par ekstra ting, du bør have styr på, inden du drager afsted. Her kan du finde nogle gode råd, så du kan tage sikkert på ferie, hvad enten det er i ind eller udland, sommer eller vinter.

Husk altid din vandrejournal

Din vandrejournal er alle dine data omkring din graviditet samlet på et stykke papir. Selvom du skal til udlandet, bør du have din vandrejournal med dig. Det er ikke sikkert, at de hverken kender den danske vandrejournal og ej heller forstår det danske sprog, der hvor du skal hen. Men du skal huske på, at fagpersoner ofte forstår en masse faglige vendinger. Det betyder, at de godt kan få noget indblik i din graviditet via din vandrejournal, selvom du opholder dig i et land, hvor de ikke forstår, alt hvad der står i din vandrejournal.

Herudover giver det mulighed for, at dem som tilser dig, hvis uheldet skulle være ude, kan notere i din journal, så din jordemoder og læge i Danmark nemt kan opdateres på hvad der er foregået på din ferie.

Så når du pakker din kuffert, eller måske nærmere din håndbagage, bør du altså huske, at få din vandrejournal med heri.

Pas på med solen

Specielt når der er tale om sommerferie, har vi danskere en tendens til at drages af solen. Men der er altså mange gode grunde til, at du som gravid passer på, med at udsætte din krop for solens stråler.

Som gravid døjer man ofte med varme selv i vinterkulden. Derfor skal du passe på med solstik, hvis du opholder dig for meget i den direkte solvarme. Uanset om du er i skygge eller sol, skal du selvfølgelig huske at drikke rigeligt med væske. Dette er blot en af de gode grunde til at søge skygge, hvis du som gravid drager til sydens sol og varme.

En anden god grund til at du opsøger skyggen så meget som muligt, er at de hormonelle forandringer som følger med under en graviditet, kan give nogle forandringer i pigmenteringen i din hud. Det betyder, at du kan opleve mørke pigmentforandringer i huden, specielt i dit ansigt.

Hvis du opholder dig i direkte sollys, vil disse pigmentforandringer blive endnu kraftigere, og du vil dermed få meget mørke forandringer i din hud på de udsatte steder. Du kan læse mere om pigmentforandringer her.

Da det kan være svært at opholde sig i skyggen hele tiden, bør du benytte en effektiv solbeskyttelse under din ferie. Hvis ferien går sydpå, bør du bruge solcremer med en faktor 30 eller højere. Du finder flere gode råd om solbeskyttelse under graviditeten her.

Bliv fulgt i din graviditet af jordemoder Berit. Tilmeld dig babymails og modtag hver uge en informationsrig mail som beskriver hvad der sker for dig og baby i den kommende uge. Du kan altid afmelde dig.

"*" indicates required fields

DD dot MM dot YYYY

Skal du ud og flyve?

Selvom du er gravid, behøver en flyrejse ikke at stå i vejen for din drømmerejse. Der er dog visse regler, når det kommer til det at flyve som gravid.

Langt de fleste flyselskaber medtager uden problemer gravide kvinder indtil 4 uger før forventet termin. Du skal dog være opmærksom på, at det kan variere fra flyselskab til flyselskab, når det kommer til regler for gravide kvinder og flyvning.

Der findes selskaber som kræver en lægeerklæring, når man kommer hen sidst i graviditeten. Nogle flyselskaber tillader gravide at rejse med, helt indtil 2 uger før termin, hvis bare de har en lægeerklæring. Her kan der dog være tale om, at kun korte flyvninger er tilladt. Men skal du som gravid på flyve-ferie, er det en god ide at undersøge reglerne, hos det eller de flyselskaber du skal flyve med.

Hvis du skal ud og flyve langt, er det en god ide, at du sørger for at gå lidt rundt i flyveren, samt at du bruger støttestrømper på turen, for at undgå væske i fødderne og for at du optimerer dit blodomløb i benene under den lange flyvetur.

Tag jordemoderen med

Det er selvfølgelig de færreste, som har mulighed for at pakke jordemoderen med ned i kufferten, selvom det ville være en dejlig tryghed at have med på rejsen. Når nu det ikke er muligt, handler det i alt sin enkelthed om, at du sørger for, at du under din rejse har mulighed for at komme i kontakt med en jordemoder.

Det kan du gøre ved, at du sikre dig, at du har telefonnummer med til din jordemoder eller dit fødested. Hvis uheldet er ude, kan det være meget vigtigt for din følelse af tryghed, at du har mulighed for at konsultere en dansk jordemoder. Du har selvfølgelig også altid mulighed for, at komme i kontakt med jordemoder Berit her på Gravid.dk. Det kræver blot at du er medlem af Gravidklubben, hvilket du kan læse mere om her.

Har du styr på forsikringerne

Hvis du rejser i EU, er du dækket af det blå sygesikringsbevis. Du skal dog være opmærksom på, at du selv aktivt skal bestille det blå sygesikringskort, via den kommune du bor i.

Selvom du rejser i EU og har det blå sygesikringsbevis, kan det være en god ide, at du tegner en privat rejseforsikring. Specielt når du er gravid på rejsen, er det en god ide, idet risikoen for at du får behov for læge eller jordemoder hjælp, er lidt større. Det blå sygesikringsbevis vil sikre dig, at du får den behandling, som tilbydes i det land du opholder dig i. Som EU-borger har du nemlig ret til behandling på samme vilkår, som andre borgere i det land du opholder dig i.

Men med en privat rejseforsikring, har du også mulighed for at få behandling i det private, som i mange lande vil være en bedre behandling, end det landet tilbyder i offentlig regi. Så hvis ikke du allerede har en privat rejseforsikring, bør du altså overvej at tegne en, inden du drager afsted på storbyferie til New York, varme Rom eller noget helt tredje.

Rigtig god ferie.

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også: