Svangerskabsforgiftning
Få styr på hvad svangerskabsforgiftning er og hvilke konsekvenser det har.

Svangerskabsforgiftning i graviditeten

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Her får du viden om, hvad svangerskabsforgiftning er og hvilke konsekvenser det får, hvis du rammes af dette under din graviditet.

Svangerskabsforgiftning

Definitionen på svangerskabsforgiftning i graviditeten eller præeklampsi, som det kaldes på fagsprog, er, at du har forhøjet blodtryk, påvirkede blodprøver samt proteiner i din urin. Det er blandt andet levertallene, som  der måles på i blodprøverne, og som påvirkes ved præeklampsi. Svangerskabsforgiftning rammer kun knap 3% af gravide kvinder i Danmark.

Der kan også opstå forhøjet blodtryk uden påvirkede blodprøver eller proteiner i urinen. Dette kaldes for hypertension under graviditet. Det kan også blive en belastning for dig og din graviditet, så det vil også, som præeklampsi, kræve behandling.

Kontrol af blodtryk

Svangerskabsforgiftning og forhøjet blodtryk er netop årsagen til, at din jordemoder altid tjekker dit blodtryk og din urin, når du er til jordemoderundersøgelse. Ud over at blodtrykket stiger og der kommer protein i din urin, er der også andre symptomer på svangerskabsforgifftning.

Symptomer på svangerskabsforgiftning

En gravid kvinde, som er under mistanke for svangerskabsforgiftning, skal være opmærksom på følgende symptomer:

Ondt i hovedet (specielt i området omkring panden)
Smerter i den øverste del af maven
Kvalme og/eller opkastning
Almen utilpashed
Flimren for øjnene (som om der er små fluer i øjenkrogen)
Lysfølsomhed
Ondt i øjnene

Hvis du føler nogle af disse symptomer, og tænker det kan være svangerskabsforgiftning, er det altid en god idé at kontakte din læge eller jordemoder.

Behandling af svangerskabsforgiftning

En egentlig behandling for svangerskabsforgiftning findes faktisk ikke. Det eneste som får svangerskabsforgiftningen til at forsvinde, er at afslutte svangerskabet. Det er ikke altid den mest hensigtsmæssige mulighed. Derfor forsøger man at behandle symptomerne. Det gør man blandt andet ved at behandle det høje blodtryk. I svære tilfælde må svangerskabet afsluttes, selvom kvinden ikke er til termin. Dermed vil der være en øget risiko for at føde for tidligt, hvis du får konstateret svangerskabsforgiftning.

Svangerskabsforgiftning opstår typisk til slut i graviditeten. Hele 70% af de kvinder, som får svangerskabsforgiftning, får det først efter uge 37, og kun ca. 10% får det før uge 32.