Ligamentsmerter under graviditet

Humørsvingninger under graviditeten

Ligamentsmerter under graviditet

Mange gravide kvinder oplever underlige fornemmelser i  kroppen. Mange af disse fornemmelser vil måske føles ubehagelige og mere eller mindre smertefulde. Ligamentsmerter er noget de fleste gravide oplever i højere eller mindre grad.

Smerterne stammer fra de såkaldte ligamenter. Ligamenterne er de små bånd, der sørger for, at livmoderen holdes på plads. De sidder i lyskeområdet, altså nederst på maven og ud mod hofterne. Igennem en graviditet vokser livmoderen rigtig meget. Den går fra at være på størrelse med en mandarin, som ligger gemt under dit skamben, til at være så stor, at toppen af den når helt op til dine ribben.

De små ligamenter skal strække sig så meget, at de fortsat kan udføre deres arbejde i forhold til at holde livmoderen på plads. Man kan sammenligne ligamenterne med køkkenelastikker. I takt med at livmoderen vokser skal “køkkenelastikkerne” strækkes helt ud. Det er når ligamenterne strækkes og vokser med op, at smerterne opstår. Det er typisk smerter, som forværres, når du bevæger dig  og specielt ved vrid i kroppen, idet der derved også kommer vrid i ligamenterne. Ligamentsmerter er ganske ufarlige, omend de for mange kan være til stor gene at have.

Det bedste råd mod ligamentsmerter er at forsøge ikke at vride for meget i kroppen. Hvis det er meget slemt, kan du lægge en varmepude på det sted, hvor smerterne er. Hvis det er rigtig slemt, kan du tage 1 g paracetamol (Panodil, Pinex el. lign.). Men husk, at det er ganske naturligt at mærke disse smerter og at der ikke er noget at være bange for.

Om forfatteren

Andre læser lige nu