Er det farligt at gå over termin?

Er det farligt at gå over tid?

I disse dage raser debatten i medierne, om hvorvidt det er farligt at gå over termin, når man er gravid. En ny svensk undersøgelse peger i retningen af, at det kan være farligt hvis graviditeten fortsætter efter uge 41+0, men hvad er egentlig sandheden og hvordan undgår du som gravid kvinde at blive bekymret, hvis du går over termin? I denne artikel forsøger jeg at sætte hele diskussionen under skarpt lys.

Hvad handler debatten om?

Debatten handler om hvorvidt proceduren omkring igangsættelse af en fødsel bør ændres så kvinder tilbydes igangsættelse når de når uge 41+0. Som det er i dag tilbydes gravide kvinder igangsættelse, således at fødslen er afsluttet inden kvinden går ind i uge 42+0.

Det som måske er med til at forvirre mange gravide, når det kommer til den debat som i øjeblikket raser, er at fødselslæger og jordemødre ikke er enige om hvordan de forskellige undersøgelser skal tolkes, og om hvorvidt vi i Danmark skal ændre vores procedure for tidspunkt af igangsættelse af fødslen.

Det svenske studie

I Sverige har man for nyligt afbrudt et studie, hvor man forsøgte at undersøge, hvorvidt det er bedst at sætte fødslen i gang i henholdsvis uge 41+0 eller 42+0.
Studiet, som oprindeligt skulle have haft 10.000 medvirkende kvinder, blev afbrudt efter at kun 2.762 kvinder havde været igennem studiet. Årsagen til afbrydelsen var at der i gruppen med kvinder, som afventede igangsættelse, opstod 5 dødsfald i graviditeten og et dødsfald hos en nyfødt. Derfor valgte man af etiske årsager at afbryde studiet. Det skal dog siges at 4 af de 6 dødsfald var af ukendt årsag.

Dermed kan man sætte spørgsmålstegn til om studiet overhoved kan og bør bruges til at man ændrer på eksisterende retningslinjer.

Ydermere var der forskel på, hvilken kontrol der blev udført sidst i graviditeten, hos kvinderne i gruppen som først blev tilbudt igangsættelse 42+0. Som jeg har forstået beskrivelsen af undersøgelsen, var de undersøgelser kvinderne blev tilbudt i studiet, ikke sammenlignelige med det som de danske kvinder tilbydes efter uge 41+0. Dette kan være endnu en grund til, at danske kvinder ikke skal gå i panik, hvis de runder uge 41+0 og endnu ikke har født.

Derfor skal du ikke gå i panik hvis du går over termin

En vigtig ting at huske på er, at dødsfald hos barnet i maven i uge 41+ er uhyre sjælden. Dermed er risikoen også statistisk set meget lille, for at det skal ske for dig.

Når man undersøger noget som er så sjældent, vil der altid være en risiko for, at der kommer en ophobning af tilfælde, som kan føre til lukning af et studie. Det er dermed vigtigt at huske på, at udfaldet af det svenske studie kunne have været anderledes, hvis studiet havde været fortsat og alle 10.000 kvinder havde været igennem studiet.

Når man stopper et studie før tid, har man ikke den statistiske styrke der skal til, for at sige noget om det man undersøger. Men omvendt har studier der lukkes ned, som det svenske, en tendens til at skabe meget opmærksomhed omkring sig, hvilket kan være med til at skabe unødig frygt hos den enkelte kvinde.

Hvad med risikoen for igangsættelse over termin?

Bekymring og frygt er ikke ukendte følelser hos en højgravid, som er gået over termin. Derfor ser vi også gravide med et højt ønske om at få sat deres fødsel igang. Men at få sat sin fødsel i gang er ikke helt uden betydning.

En igangsættelse af en fødsel er et indgreb, og i de fleste tilfælde et medicinsk indgreb. Vi ved at et indgreb ofte fører flere indgreb med sig. Derfor er det ikke helt uden betydning for den normalt forløbende fødsel, om fødslen sættes igang eller går i gang af sig selv.
Sagt med andre ord er det ikke risikofrit at få sin fødsel sat igang. Derfor er det også vigtigt at afveje de forskellige risici, når det handler om hvorvidt det er en god ide at sætte en fødsel i gang eller afvente spontane veer.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

INKL. GAVEKORT PÅ 250,- TIL VORES FORLØB
PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
  • Velkomstgave på 250 kr. til et valgt frit forløb hos Berit
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler