Forstå din jordemoder – Når ord skaber utryghed og tvivl

Jordemoder snak

Når du er hos din jordemoder, sker det af og til, at hun slynger om sig med ord og begreber, som slet ikke giver mening. Det kan også være, når du under fødslen er presset af de mange veer, at din jordemoderen kaster ord ud i rummet, som virkelig ikke giver mening.

Når du sidder til en jordemoderkonsultation eller når du er midt i din fødsel, er det hverken rart eller sjovt, at der bliver talt et sprog, som du ikke forstår. Og selvom jordemødre forsøger at “lægge” fagsproget ude i vagtstuen med de andre jordemoderkollegaer, så sker det alligevel, at der sniger sig en frase eller to med ind i samtalen med dig der er gravid..

For at undgå de misforståelser, der kan opstå, får du her et bud på nogle af de mærkelige ord, som din jordemoder kan finde på at sige til dig, men som måske ikke helt giver mening for dig.

En cocktail kunne være en god idé?

Dette er typisk noget din jordemoder vil sige, hvis du har gået rundt med veer igennem mange timer, uden helt at være i den aktive fase af fødslen (den frase med faserne kommer vi tilbage til). Selvom det kan lyde som om, din jordemoder synes, at du trænger til fest og farver med en god drink til følge, er det altså ikke, hvad hun mener.

At få en cocktail under den første del af fødslen betyder i virkeligheden, at man får et miks af noget medicin, som blandt andet kan have en smertelindrende og beroligende virkning. Formålet med at få en cocktail er at give dig mulighed for at få noget søvn, så du kan samle kræfter til resten af din fødsel.

Du er ikke i aktiv fødsel endnu

Det er typisk noget du vil høre din jordemoder sige til dig, når du efter mange timer med veer er kørt på sygehuset med forventningen om, at det nu er tid til at være på hospitalet i selskab med en jordemoder. Men hvis din jordemoder siger til dig, at du ikke er i aktiv fødsel, betyder det, at det endnu ikke er tid til at være på hospitalet.

En fødsel deles nemlig op i nogle faser, hvoraf den første fase kaldes latensfasen og den næste kaldes den aktive fase. Det betyder altså, at du skal være uden en jordemoder, når du er i latensfasen. Men det betyder ikke, at veerne ikke kommer til at gøre ondt, derfor sker det, at kvinder kommer ind til jordemoderen, før hun er kommet ind i den aktive fase og dermed kan få beskeden “du er ikke i aktiv fødsel endnu”, hvilket kan være meget nedslående, når man har kæmpet med veer i mange timer.

Forskningen viser, at hvis du sørger for at være godt forberedt via fødselsforberedelse inden din fødsel, vil du være mere tryg i den latente fase og dermed have lyst til at blive hjemme længere. Altså med mindre risiko for, at høre ordene “du er ikke i aktiv fødsel endnu”. Hvis du vil have hjælp til at blive tryg og klar under fødslens første fase, kan du læse mere her.

Den trekantede står klokken to

Her kan man gå hen og blive helt bekymret for, om jordemoder nu er helt frisk eller om hun har drukket af natpotten. For hvordan kan noget stå klokken to? og hvad pokker er “den trekantede”?

Den trekantede der refereres til er et blødt område på dit barns hoved, som har en trekantet form. Når vi jordemødre under fødslen mærker indvendigt, mærker vi blandt andet om barnets hoved står på en hensigtsmæssig måde. I langt de fleste tilfælde vil udtrykket “den trekantede står klokken to” være udtryk for, at din babys hoved står helt fint.

Du er udslettet!

At være udslettet vil i de flestes ører nok lyde, som noget der ikke er rart og måske betyder, at man ikke længere er til eller eksisterer. Men når din jordemoder under din fødsel fortæller dig, at du er udslettet, betyder det faktisk, at din livmodermund har åbnet sig så meget, at dit barn nu kan komme igennem livmodermunden. Altså er det en sætning, man som fødende meget gerne vil høre sin jordemoder sige.

I virkeligheden burde din jordemoder i stedet sige, at din livmodermund har åbnet sig de obligatoriske 10 centimeter, for at barnet kan blive født.

Jeg kan mærke en fødselssvulst

Her bliver de fleste forældre virkelig bekymret, for ordet svulst har sjældent en positiv klang i vores ører. Men når der er tale om en fødselssvulst, er det faktisk ganske harmløst. Når dit barn skal fødes, presses det lille hoved ned gennem en snæver kanal, som kaldes fødselskanalen. Det er de små hoveder heldigvis designet til, men af og til sker det, at der kommer en lille hævelse, altså en væskeansamling på toppen af barnets hoved. Det er den hævelse, som kaldes fødselssvulst. Altså ganske harmløs og den forsvinder hurtigt igen efter fødslen.

Den lille kom som en stjernekigger

Når jordemoderen efter fødslen fortæller jer, at jeres barn er kommet ud som en stjernekigger, betyder det, at barnet har kigget op mod stjernerne ved fødslen.

Hvis barnets hoved skal mest hensigtsmæssigt ned gennem fødselskanalen, skal barnets ansigt være vendt mod moderens numse, når det kommer ud. Nogle gange finder de små børn vej ned gennem kanalen omvendt, så de i stedet kigger på morderens kønsben, når de fødes. Da kvinder oftest ligger, så deres kønsben peger op imod stjerne, er der altså tale om, at barnet kiggede mod stjernerne, da det blev født og heraf ordet stjernekigger. Af og til tror forældre fejlagtigt, at deres barn blev født som en stjernekikkert, men det er altså ikke et begreb som findes.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler