Ved du hvad sker der på fødestuen lige efter fødslen?

Hvad sker der efter fødslen af dit barn?

Hvad sker der egentlig lige efter fødslen af jeres barn?
Når man er gravid og har en nært forestående fødsel i sigte, er dét øjeblik de fleste nok ser for sig, dét hvor barnet fødes og kommer op til mor at ligge, og så kan alt andet måske være ligemeget og ikke mange skænker en tanke på hvad der sker lige efter fødslen.

Men fødslen er faktisk ikke helt ovre, når barnet er ude. Der sker nemlig nogle ting med din krop efter fødslen, som jordemoderen skal holde øje med og have styr på.Dette kan være godt at vide noget om, så du ikke bliver overrasket over det i situationen og i stedet kan have fuld fokus på den lille ny.

I denne artikel får du altså svar på, hvad der sker i din krop i timerne efter den vaginale fødsel.

Navlesnorsprøver og afnavling efter fødslen

Du har lige født dit barn og er formentlig meget lykkelig og meget træt.

Lige efter barnets fødsel tages der to blodprøver fra navlesnoren, som indikerer, hvordan barnet har haft det i slutningen af fødslen. Det går typisk så hurtigt efter fødslen, at du ikke vil opdage det, da du her har fuld fokus på dit barn, som lige er kommet til verden. Det er rutine at man tager disse prøver, dette gør man, for at sikre sig at man ikke har overset at barnet mod forventning, havde det dårligt under fødslen.

Så skal navlesnoren klippes, dette kaldes i fagsprog afnavling. De fleste steder venter man med at afnavle, til at navlesnoren er stoppet med at pulsere, hvilket typisk tager omkring 2-3 minutter. Dermed sikrer man, at barnet får det sidste næringsrige blod med. Herefter bliver der sat to klemmer på navlesnoren, hvorimellem den bliver klippet over med en saks.

Det er helt op til dig/jer at bestemme, hvem der skal have lov at klippe navlesnoren.

Moderkagen fødes efter barnets fødsel

Nu ligger barnet hos dig, men din krop er altså ikke helt færdig med at arbejde, for moderkagen skal også fødes.

Det er heldigvis ikke lige så slemt som at føde et barn, og de fleste synes, at den er rigtig rar at komme af med.

Ved hjælp af sammentrækninger fra livmoderen løsner moderkagen sig fra livmodervæggen og kan efterfølgende fødes. Dette sker typisk inden for 5-15 minutter.

Når moderkagen synker ned i dit underliv, vil du måske kunne mærke en tyngde og presse-fornemmelse. Jordemoderen kan godt bede dig om at presse lidt med eller hoste for at få moderkagen ud. Desuden kan man med fordel lægge barnet til brystet, da dette faktisk frigiver hormoner, som stimulerer til, at moderkagen løsner sig nemmere.

Herefter undersøges moderkagen og navlesnoren, og her har jordemoderen mulighed for at præsentere den for jer, hvis det er noget I ønsker. Typisk vil man kunne se den lille ”hule”, som barnet har ligget inde i samt de afmærkninger på moderkagen, som kaldes for ”Livets træ”.

Blødning og bristning efter fødslen

Herefter vil der typisk være noget blødning, som jordemoder holder øje med, er normal mængde.

Jordemoderen vil desuden undersøge dit underliv for at tjekke, om du er bristet, og om noget evt. skal syes. Hvis dette er tilfældet, vil du blive bedøvet inden – enten i form af noget gel, bedøvelsesspray eller en injektion. Dette afhænger af, hvor stor bristningen er, hvor den sidder, og hvor meget der skal syes. Hvis du gerne vil mindske din risiko for bristning inden fødslen, kan du overveje mellemkødsmassage i ugerne op til fødslen, læs mere om dette her.

Under selve syningen vil du måske kunne mærke, at der bliver rørt dernede samt følelsen af en tråd, der trækkes gennem vævet. Du typisk ikke gøre decideret ondt, men hvis du alligevel synes det, tilbyder nogle fødesteder lattergas imens som smertelindring. Der syes med selvopløselig tråd, som typisk opløses i løbet af 1-2 måneder.

Herefter bliver du vasket ren med en klud og får bind og underbukser på. Underlivet vil typisk være ømt og hævet, så du kan evt spørge, om fødestedet har et lindrende isbind, du kan få i underbukserne.

Din tilstand 1 og 2 timer efter fødslen

På dette tidspunkt vil jordemoderen typisk forlade fødestuen for at give jer ro til at være sammen som familie og nyde hinanden. Dette betyder dog ikke, at I er helt overladt til jer selv. Hun kommer som minimum ind til jer og tjekker op på jer henholdsvis 1 time og 2 timer efter fødslen.

Her vil hun, ved at trykke ned på din mave, mærke, om livmoderen trækker sig sammen som den skal.

Nogle kvinder oplever efterveer, når livmoderen trækker sig sammen – særligt ofte hvis du er flergangsfødende. Hvis de er smertefulde, kan du bede om smertestillende tabletter for dem.

Der bliver desuden holdt øje med mængden af blødning, og man måler dit blodtryk.

Efter fødslen mister nogle kvinder fornemmelsen af at skulle tisse. Det er vigtigt at få tisset, så blæren ikke overfyldes. En overfyldt blære kan nemlig have svært ved at trække sig sammen igen efterfølgende, og man vil dermed være i risiko for urininkontinens.

Jordemoderen vil altså opfordre dig til at gå på toilet, hvis du ikke har tisset inden for de 2 timer.

Her bliver det også opklaret, om du er velbefindende ved at komme op og stå og bevæge dig, hvilket også er et kriterie for at kunne blive sendt videre/hjem.

Kan det ikke lade sig gøre at tisse på toilet, kan det være nødvendigt at tømme blæren med et engangskateter.

Børneundersøgelse og udskrivelse efter fødslen

Herefter skal dit barn have sin første undersøgelse, hvor jordemoderen desuden vil veje og måle, og så skal mor eller far selvfølgelig give barnets første ble på.

Hvis alt efterfølgende er som det skal være både med dig og barnet, vil man typisk gøre de sidste forberedelser til at sende dig/jer videre eller hjem.

Som førstegangsfødende bliver man typisk tilbudt 1 eller 2 døgn på en barselsafdeling eller -hotel. Hvis man er flergangsfødende, og alt er gået fint, vil man typisk blive tilbudt at tage direkte hjem. Dette afhænger af reglerne på det enkelte fødested. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal hjem eller på barselsophold på hospitalet, kan du spørge din jordemoder om reglerne på dit fødested.

Hvis man skal hjem, afholdes en udskrivelsessamtale med jordemoder, hvor hun giver jer al den information, I skal bruge til det videre forløb hjemme, indtil sundhedsplejersken kommer og besøger jer. Skal man videre, vil denne samtale først blive afholdt senere.

Forhåbentlig har denne artikel givet dig noget klarhed omkring, hvad der skal ske lige efter fødslen, således at du kan have fuld fokus på at nyde dit barn efter fødslen.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

INKL. GAVEKORT PÅ 250,- TIL VORES FORLØB
PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
  • Velkomstgave på 250 kr. til et valgt frit forløb hos Berit
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler