Tegn på fødsel
Kender du de tegn, der kan være på, at du er på vej i fødsel?

15 tegn på at du er i fødsel

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Mange højgravide kvinder ønsker at se tegn på at fødslen er nær. I denne artikel kan du læse mere om tegn på fødsel. Du kan blive klogere på hvilke tegn der er forud for din fødsel, hvis også du er ved at løbe tør for tålmodighed. Det er nemlig helt naturligt hen imod slutningen af graviditeten, hvor man ønsker den afsluttet.

I artiklen finder du både de tegn på fødsel, som kan være i umiddelbar nærhed af fødslen, men også de tegn som kan vise sig i ugerne op til din fødsel.

5 tegn på fødsel i ugerne op til fødslen

 • Tiltagende plukkeveer som kan nive
 • Afgang af slimprop
 • Dårlig søvn
 • Ekstrem træthed
 • Behov for redebygning

Disse 5 tegn er tegn som ofte forekommer i ugerne op til din fødsel. Men mange gange opdager du som højgravid kvinde først, at tegnene har været der efter fødslen. Det er ofte i bagklogskabens lys at vi kan tænker tilbage på ugerne op til fødslen og med klarhed kan sige at de tegn var der.

Men nu hvor du er ved at blive klogere på disse tegn, så vil du måske være mere opmærksom og mærke om disse tegn finder sted i din krop. Hvis de gør, kan det for nogen være en trøst at vide, at der måske er tale om at fødslen nærmer sig.

Når du nærmer dig fødslen lidt mere, altså på det tidspunkt hvor din fødsel så småt er ved at gå i gang, kan du opleve nogle af de samme symptomer. Men når du er så tæt på fødsel er der oftest flere tegn.

10 tegn på fødsel, når kroppen går i fødsel

Når din fødsel er i den spæde start, opstår der en del tegn i din krop. Ud over ovenstående tegn, er der følgende:

 • Diarre og opkastning
 • Slimet udflåd
 • Vandig udflåd
 • Menstruationssmerter
 • Lændesmerter
 • Kraftige plukkeveer
 • Uro i kroppen
 • Søvnbesvær
 • Tegnblødning
 • Øget tissetrang

Lad os se nærmere på hvert enkelt punkt.

Diarre og opkastning

Når din krop er på vej i fødsel, sker det ikke så sjældent, at mave-tarmsystemet reagere på dette. Det er en af kroppens forunderlige ting og diarre kan dermed være et tegn på fødsel. Ved diarre tømmes dit mave-tarmsystem, det betyder at kroppen ikke behøver at bruge så meget energi på at fordøje føde. Kroppen kan i stedet fokusere på, at koncentrer sig om at bringe barnet til verden, hvilket er rigtigt smart når fødslen er nær.

Ligesådan er det med den føde som befinder sig først i fordøjelses systemet. Den vil kroppen gerne skille sig af med på den hurtigste måde. Derfor kan opkastning også være en del af det at være i fødsel.

Slimet udflåd/slimprop

Udflåd i forbindelse med fødslen kan være mere slimet og sejt end normal udflåd. Årsagen til dette kan være afgang af slimprop, men det kan også blot være en reaktion på det, som sker i kvindens krop i forbindelse med fødslen.
Slimproppen er en lille slags prop, som blev dannet i starten af graviditeten. Den blev dannet for at beskytte graviditeten og barnet i livmoderen mod bakterier udefra. Selvom slimproppen måske er gået flere uger før fødslen, kan der fortsat være rester som kommer ud i forbindelse med fødslen.

Vandig udflåd som tegn på fødsel

Når kvindekroppen er på vej i fødsel, er det ikke usædvanligt at der udskilles store mængder af udflåd. Det vil typisk være mere vandig udflåd, som kan komme i så store mængder, at vandafgang kan mistænkes. Det kan derfor være en god ide at have trusseindlæg i huset, når fødslen nærmer dig. Hvis du er i tvivl om du har vandigt udflåd eller om vandet er gået så læs min artikel om dette.

Menstruationssmerter

Når veerne er i sin spæde begyndelse, kan de føles som små menstruationssmerter. Det vil typisk være smerter, som føles som små jag eller en muren nederst i maven eller i lænden. Det kan også være en følelse af, at noget tynger tungt ned mod kønslæberne og kønsbenet.

Smerterne eller tyngden opstår fordi din livmoder er begyndt at lave veer, omend der stadig er tale opstartsveer.

Lændesmerter

Lændesmerter er ikke usædvanligt som et af de første tegn på at fødslen er i gang. Smerterne i lænden kan både skyldes ømme muskler i lænden, men smerten kan også opstå, fordi du har små begyndende veer. Det er nemlig ikke usædvanligt at ve-smerten mærkes i lænden.

Kraftige plukkeveer

De første fødselsveer, som kommer fordi du nu er i fødsel, kan være svære at skelne fra kraftige plukkeveer. Derfor er det oftest summen af flere ting, som kan fortælle dig, at du er ved at bevæge dig fra plukkeveer til fødselsveer.

Det kan f.eks. være, at du har kraftige plukkeveer med lændesmerter. Det kan være et tegn på, at du er i overgangen imellem plukkeveer og fødselsveer. Den overgang kan man også kalde for kraftige plukkeveer.

Uro i kroppen

Når kroppen er på vej i fødsel og fødslen er nær, kan der opstå en ubehagelig uro i kroppen. Det er svært at beskrive denne uro og det er oftest også en uro, som først giver mening efterfølgende. Med andre ord giver denne uro anledning til frustration i din krop og først efter fødslen forstår du hvorfor din krop var fyldt med så megen uro.

Søvnbesvær som tegn på fødsel

I fødslens spæde start kan det være svært at falde i søvn. Søvnbesværet er ofte forårsaget af uro i kroppen, som af og til endda kommer med kraftige plukkeveer eller små veer. Det er ikke smerten som holder dig vågen, men mere følelsen af alt det som samlet set foregår i din krop, uden at du specifikt kan sætte en finger på hvad det er.

Tegnblødning

Når du er på vej i fødsel vil de kraftige plukkeveer/små-veer forårsage, at din livmodermund og livmoderhals begynder at henholdsvis afkortes og åbnes. Når det sker brister små blodkar i området. Det er når disse små blodkar brister, at der opstår en lille blødning. Det vil oftest være en blødning, som ikke kræver andet end et trusseindlæg eller et lille bind. Men det er et klart tegn på at fødslen er nær.

Hvis du oplever blødning på størrelse med en menstruation eller mere, skal du altid kontakte en jordemoder.

Du kan godt opleve tegnblødning som et af de første tegn på, at din fødsel er i den spæde opstartsfase.

Øget tissetrang

Det er ikke usædvanligt, at du under fødslens spæde start oplever, at du skal tisse mere end du plejer. Dette skyldes at barnets hoved er trængt længere ned igennem dit bækken og nu trykker på blærevæggen. Herudover ligger livmoderen og blæren tæt op af hinanden. Derfor kan blæren godt reagere på, at livmoderen trækker sig sammen, hvilket kan give dig øget tissetrang. Kunne du godt tænke dig at læse mere om graviditet, så besøg vores facebook-side her.