Slimprop
Vidste du, at slimproppen går af sig selv i slutningen af graviditeten?

Hvad er en slimprop?

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

En slimprop er en naturlig del af en sund graviditet. I denne artikel kan du finde ud af hvilken funktion den har, og hvor længe denne funktion er vigtig.

Hvad er en slimprop?

Illustration af slimprop ved livmodermunden

Som ordet ganske rigtig angiver, er der tale om en prop af slim. Proppen bliver dannet i livmoderhalsen allerede tidligt i graviditeten. Gennem hele graviditeten fungerer den som et beskyttende værn, der passer på både graviditeten og babyen.

Der er tale om meget sejt slim, som kan være både klart, hvidligt og gulligt. Det er heller ikke usædvanligt, at der er lidt frisk eller gammel blod i forbindelse med slimet som udgøre proppen.

Proppen af slim er med til at sikre, at der ikke kommer bakterier ind i livmoderhulen. Den fungerer som en barriere, hvormed baby og graviditeten er bedre beskyttet. Altså er hovedformålet med slimen, at beskytte graviditeten og baby.

Hvad sker der med slimproppen?

I slutingen af graviditeten kan livmodermunden begynde at åbne sig, helt uden at du opdager det. Hvis det sker, vil livmoderhalsen også blive mere eftergivelig og måske endda også begynde at åbne sig. Dette vil bevirke, at proppen ikke længere kan blive på sin plads i livmoderhalsen, og vil "glide" ud. Når dette sker kaldes det at slimproppen "går".

Vil jeg opdage når slimproppen "går"?

Det er langt fra alle gravide kvinder, som opdager når slimproppen "går". Dette kan skyldes flere forskellige ting:

Jordemoder Berit anbefaler Forevig Liv

Først og fremmest kan det skyldes, at proppen kommer ud i små omgange, hvilket bevirker at det kan forveksles med slimet udflåd, eller at du slet ikke opdager slimen.
Det kan også skyldes, at proppen "går" i forbindelse med toiletbesøg, og proppen havner i toilettet, uden at du opdager den. Dermed kan din slimprop altså "gå", helt ubemærket.

Men hvis du i forbindelse med et toiletbesøg, i slutningen af graviditeten, opdager at der er sejt slim på toiletpapiret, er der stor sandsynlighed for, at din slimprop er "gået".

Er det tegn på fødsel, når slimproppen "går"?

Bliv medlem og læs videre

Gratis adgang til alle artikler i 7 dage.

Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit.

Allerede medlem? Log ind her

Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.

Opret et gratis medlemskab

og få ugentlige gravidmails, din personlige gravidside og live sessioner samt 7 dages adgang til alle artikler.

Tilmelding Level1