Herpes under graviditeten
Man kan godt få herpes udbrud under en graviditet, også selvom man aldrig har haft det før.

Herpes under graviditet

Af sponsor
Af sponsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Det er meget almindeligt for de fleste af os at ”lide” af forkølelsessår, som også er kendt som herpes eller HSV-1. Det er herpes type 1 som sætter sig oralt og forekommer som forkølelsessår rundt om din mund, som kan svie og gøre ondt.

For voksne mennesker er det jo ganske harmløst i dag, både når det kommer til den orale type-1 såvel som herpes type-2 som forekommer på de genitale dele. Herpes type-2 eller HSV-2 overføres under seksuel akt, både ved samleje og kan i nogle tilfælde smitte igennem oralsex.

Men er du gravid, skal du være meget opmærksom, da herpes kan være meget farligt for dit barns helbred kort efter fødsel. I dagens Danmark kan man selvfølgelig gøre noget ved det, såfremt der måtte være nogle tegn på herpes infektioner efter fødslen. Men det er selvfølgelig kun en fordel at være på forkant med dette for at undgå dette.

Både HSV-1 og 2 kan forholde sig i ro i mange år og herefter gå i udbrud og er man i det mindste i tvivl bør man søge egen læge for en undersøgelse, så man kan forebygge en eventuel infektion under ens graviditet.

Hvis du er udsat for et genitalt eller oralt udbrud, bør du også søge egen læge for at få hjælp.

Hvilke risici har overførslen af herpes fra mor til barn?

Begge former for herpes kan desværre nemt overføres til den nyfødte og den ellers milde infektion kan få alvorlige konsekvenser, da barnets immunsystem endnu ikke er rustet til udfordringen.

Ifølge disse kilder kan det have alvorlige konsekvenser i form af øjen- eller halsinfektioner og skader på nervesystemet, såfremt barnet smittes på et uheldigt tidspunkt under graviditeten. Det skal her nævnes, at der er ganske små chancer for, at dit barn vil få alvorlige, livstruende infektioner, særligt i vores del af verden, hvor lægerne hurtigt kan sætte ind med behandling. Langt de fleste kvinder, faktisk op mod 30% af en befolkning, har haft genitalherpes på et tidspunkt i deres liv, og langt de fleste børn undgår infektionen.

Hvordan behandler og forebygger man herpes under graviditeten?

Graviditeten kan svække immunsystemet i forvejen, da kroppen er under stor belastning igennem hele graviditeten. Det er derfor vigtigt at man spiser sundt, bevæger sig og sørger for at få sin nattesøvn. Hygiejnen, når du befinder dig på en arbejdsplads med mange mennesker omkring dig, er også en vigtig del af et stærkt immunforsvar. Når du har et stærkt immunforsvar undgår du sygdom og eventuelle udbrud.

Igennem denne informationskilde kan du finde forklaringer, tips, råd og vejledning til hvordan du kan komme igennem din graviditet med herpes på en sikker og tryg måde.

Oplever du symptomer på enten herpes type 1- eller 2, bør du søge egen læge med henblik på en undersøgelse herom.